Vijesti
Atletski miting BH Telecom sutra u Ilijašu

atletikvogAtletski klub Ilijaš organizuje tradicionalni Atletski miting BH Telecom u četvrtak 18. septembra na Gradskom stadionu Ilijaš sa početkom u 10 sati. Očekuje se učešće oko 100 takmičara, učenika osnovnih škola sa područja Ilijaša i Vogošće. Ilijaški atletičari redovno postižu uspjehe, pa se dobrim rezultatima nadaju i na sutrašnjem Mitingu. Bit će zastupljene sljedeće discipline : 60m M/Ž, 200m M/Ž, 600m M/Ž, Kugla M/Ž, Štafeta 4x100m M/Ž, najavljuju iz Atletskog kluba Ilijaš.

 
13.000 KM izdvojeno iz Budžeta za vjerske objekte

Općinski načelnik g. Akif Fazlić, donio je Odluku o odobravanju finansijskih sredstava u iznosu od 6.000,00 KM za katoličku crkvu Svetog Marka Evanđeliste u Ilijašu i 7.000,00, KM za pravoslavnu crkvenu opštinu Sveti Prorok Ilija u Ilijašu.
Novčana sredstva u iznosu od 6.000,00 KM uložit će se u sanaciju štete na katoličkom groblju u ulici Polomska u Podlugovima koja je nastala prilikom upada maloljetnika koji su oštetili nekoliko spomenika, ukrase na spomenicima, staklene križeve i vaze.
Novčana sredstva u iznosu od 7.000,00 KM bit će namjenski utrošena za rekonstrukciju trotoara i fasade na Svetosavskom domu u Ilijašu.

Ova sredstva su osigurana iz Budžeta Općine Ilijaš za 2014. godinu.

Finansiranjem ovakvih aktivnosti Općina Ilijaš želi doprinijeti obnovi i zaštiti vjerskih objekata na području Općine Ilijaš.

 
Izvanredni uspjesi takmičara Karate kluba „Rašid Buća“

PicsArt 1410798252659U subotu, 13. septembra održano je 23. Mediteransko prvenstvo u karateu u Crnoj Gori u Baru. Kao član reprezentacije BiH u kategoriji seniori -60 kg nastupio je i naš takmičar Adin Balta. U jakoj konkurenciji Adin je osvojio 3. mjesto. On je imao pet borbi od čega je četiri pobjedio (pobjedio takmičare Egipta 2-0, Maroka 1-0, Makedonije 2-0, i Francuske za medalju 5-0) i jednu izgubio od predstavnika Turske 2-1.

U nedjelju, 24. septembra u Zagrebu je održan turnir Zagreb karate kup - Sudar gradova na kojem je nastupilo 13. reprezentacija iz našeg kluba je za reprezentaciju BiH radila Emina Brkić, javljaju iz Karate kluba „Rašid Buća“ Ilijaš. Emina je u kategoriji borbe seniorke U21 -68 kg osvojila zlatnu medalju. Ona je redom pobjeđivala predstavnice: Austrije 2-1, Crne Gore 4-0, za finale takmičarku Hrvatske 5-3 i u finalu takmičarku Mađarske rezultatom 3-0.

Ovim rezultatima takmičari KK „Rašid Buća“ su osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu koje se održava u novembru u Njemačkoj (Bremen).

 
Odobreno 5.000,00 KM za Planinarski dom "Krivajevići"

novipdbijambareOpćinski načelnik g. Akif Fazlić, donio je Odluku o odobravanju finansijskih sredstava u iznosu od 5.000,00 KM za finansiranje opremanja objekta Planinarskog doma "Krivajevići".
Sredstva će se namjenski koristiti za dalje opremanje i uređenje objekta Planinarskog doma "Krivajevići", što podrazumijeva uređenje prizemlja objekta, priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, opremanje jedne učionice te uređenje vanjskih sadržaja objekta, parkinga, nadstrešnice i pratećih sadržaja neophodnih za jedan ovakav objekat.
Sredstva su osigurana u Budžetu Općine Ilijaš za 2014. godinu.
Finansiranjem ovakvih aktivnosti Općina Ilijaš želi dati poticaj razvoju turizma, planinskom turizmu, što je od izuzetnog značaja kako za Općinu Ilijaš tako i za Kanton Sarajevo.

 
Održan drugi set predavanja na temu "Stećci - zone rasprostiranja"

koposiciU subotu 13.09.2014. godne, prof. dr. Dubravko Lovrenović je na lokalitetu Kopošići kod Ilijaša, gdje se nalazi poznata nekropola Velikog kneza bosanskog Batića  održao  drugi set predavanja na temu Stećci – zone rasprostiranja.
I pored otežanih uvjeta, pristupa lokalitetu, Tribini je prisustvalo preko 50 članova Udruženja i grupa građana koji su nositelji inicijative da se ova nekrolopa uvrsti među one koje su kandidirane za UNESCO-vu listu svjetske baštine.  Skupu je prisustvovala i grupa turista – ljubitelja prirode i povijesnih tradicija  iz Dubrovnika.
Profesor Lovrenović je govorio o interkonfesionalnosti stećaka, o ukrasnim motivima, estetskim vrijednostima, simbolizmu i umjetnosti stećaka. Posebnu pažnju posvetio je epitafima – natpisima na ovim nadgrobnim spomenicima osvrčući se na epitaf  ispisan na stećku kneza Batića gde se navodi da je on  “milostju Božiom i slavnoga gospodina kralja Tvrtka KNEZ BOSANSKI” – što je bila vrlo visoka titula u Bosanskom kraljevstvu.- Govoreći o vrijednostima nekrople u Kopošićma Lovrenović je istakao da je svojevremeno jedan od kompetentnih stručnjaka za ocjenu likovnih vrijednosti – za ovu nekropolu rekao da je to “naš najljepši spomenik srenjeg vijeka” i da bi njenom  uređenju trebalo posvetiti više pažnje. Ocjenjujući i sam da se radi o nekropoli s posebnim kvalitetima obrade i primjenjenosti ornamenata, profesor je ukazao na neophodnost restauratorskog zahvata koji bi bio usmjeren na isticanje i očuvanje tih zaista  visokih vrijednosti ovog spomenika.-
Učesnici skupa posjetili su i lokaciju starobosanskog grada Dubrovnika i obišli ostatke njegovih porušenih kula. Lokalni entuzijasti su  prezentirali nove nalaze koji se odnose na podgrađe ovog grada koje se spominje  i u opširnom popisu bosanskog Sandžaka 1468/9 I 1604.g kao VAROŠ DUBROVNIK. Gosti iz Grada sv. Vlaha  nisu krili iznenađenje i oduševljenje činenicom da se u srcu Bosne nalaze ostaci grada kojeg su u vrijeme Kulina Bana sagradili nihovi sugrđani. Ali, nisu krili iznenađenje i razočarenje saznavši da postoje inicijative da se reaktivira kamenlom koji je već znatno narušio plato na kome je Varoš, i sigurno već uništio  znatan fond arheološki vrijednih ostataka ovog srednjovekovnog građevinskog kompleksa.-   
Po završetku radnog dijela, pristupilo se druženju i međusobnom upoznavanju. Predstavnici udruga su jedni drugima  prezentirali svoje  programske  ciljeve te se došlo do konstatacija da postoje vrlo dobre predispozicije za  saradnju domaćih udruga sa dubrovačkim ljubiteljima prirode i tradicija.
 Ljubazni mještani, počastili su goste domaćom bosanskom kavom a njihov predvodnik  g. Lukša Kraljević – ugledni turistički radnik iz Dubrovnika darivao je ovaj njihov gest –  novčanim prilogum “neka to budu prvi novci zaradjeni od turizma” – rekao je, ubjeđujući domaćice da dar prihvate.-  


 

 
<< Početak < « 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1745
mod_vvisit_counterJuče2334
mod_vvisit_counterOva sedmica6936
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6936