Vijesti
U subotu Đurđevdanski turnir

Već devetu godinu Udruženje „Romi i prijatelji“ uspješno organizuje Đurđevdanski turnir u malom nogometu povodom najvećeg romskog praznika Đurđevdana. Ovogodišnji turnir održat će se u Sportskoj dvorani Ilijaš u subotu 03. maja 2014. godine sa početkom u 10 sati.

 
Obilježen dan škole "Srednje"

djecaskolasrednjeOsnovna škola „Srednje“ u Srednjem danas je obilježila dvanaestu godišnjicu svog rada i postojanja. Pred velikim brojem učenika, njihovih roditelja i gosta, direktor ove škole Refik Kurtović istakao je da je od ratom razorene zgrade, kakva je zatečena 1996. godine, nastala prekrasna i uređena škola sa modernom opremom i nastavnim učilima, te sposobnim, obrazovanim i mladim nastavnim kadrom. Kurtović je zahvalio svima koji su pomogli školi na bilo koji način istakavši da uposleni i učenici to vraćaju dobrim uspjehom u radu.

 

     - To dokazuje i činjenica da je prolaznost daleko iznad četvorke, da imamo čak 22 aktivne školske sekcije, bezbroj nagrada na takmičenjima, te da u školi nemamo ni jednog incidentnog učenika. To vide i nadležne službe i ministarstva, te lokalni privrednici, pa nam još uvijek pomažu u dobroj mjeri. Tako smo u prethodnoj godini uradili fasadu na školi i realizovali projekat utopljavanja, te smo dobili i školski namještaj i pribor kao donaciju iz Holandije. Nadalje planiramo sanirati fiskulturnu salu, prije svega podlogu i krov – rekao je Kurtović.

 
Čestitka za 1. maj - Međunarodni praznik rada

Povodom nastupajućeg praznika, 1. maja – Međunarodnog praznika rada, Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš. g. Damir Filipović,  uputili su čestitku u kojoj se navodi:

"Prvi maj – Međunarodni praznik rada podsjeća i ukazuje na historijsku borbu za radnička prava i dostojanstvo čovjeka koji svojim časnim i poštenim radom obezbjeđuje egzistenciju sebi i svojoj porodici. Ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta i opominje da postoji veliki broj onih koji ne mogu ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad.

Svim građankama i građanima Općine Ilijaš, kao i Bosne i Hercegovine, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u ime organa uprave Općine Ilijaš i Općinskog vijeća Ilijaš upućujemo najiskrenije čestitke i želimo mnogo uspjeha u životu i radu uz nastojanje da izgradimo bolji Ilijaš u kojem će svaki pojedinac imati jednake mogućnosti da dostojno živi od svog poštenog i predanog rada".

      PREDSJEDAVAJUĆ OV-a                                        OPĆINSKI NAČELNIK

    Damir Filipović, dipl.pravnik                                       Akif Fazlić, dipl.ecc

  
 

 
Neradni 1. i 2. maj

prvi majFederalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o praznicima određeno da je Prvi maj Međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja).

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

 
Prekinuta 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

2014-04-29 10.44.23Danas je u sali Općinskog vijeća Ilijaš održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća. Sjednica je prekinuta na devetoj tačci Dnevnog reda. Nakon usvajanja Dnevnog reda, nešto drugačijeg od predloženog,  vijećnici su postavljali pitanja i upućivali inicijative.
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća potrebnu većinu glasova dobio je prijedlog Odluke o utvrđivanju interesa za organizovanje i održavanje Manifestacije kulture, sporta i trgovine "Ilijaški dani", kao i Odluka o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Ilijaš za 2014. godinu, kojom se uređuje sistem novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji  na području općine  Ilijaš  za 2014. godinu i to: namjena  podrški, izvor i  visina novčanih podrški, korisnici novčanih podrški te uslovi za ostvarivanje prava na novčane podrške. 2014-04-29 10.44.33
Zbog iskazanog interesa poljoprivrednih proizvođača za nabavkom plastenika kao i mogućnosti implementacije putem nevladinih i drugih  organizacija  kroz investicijske projekte uvodi se podrška nabavke plastenika po modelu sufinansiranja , čime se omogućuje određenim kategorijama da se uključe u proizvodnju povrća sa ciljem obezbjeđenja proizvoda za vlastite potrebe kao i ostvarenja dodatnih prihoda prodajom viška proizvedenog povrća.


Podrške mogu ostvariti pravna i fizička lica  koji su ostvarili poljoprivrednu proizvodnju - djelatnost na teritoriji općine Ilijaš a koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata izdat od nadležne općinske Službe, a koji dostave dokumentaciju o ispunjavanju opštih i posebnih uslova.
Podnošenje zahtjeva počinje po isteku 7 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke i traje do 30. 08. 2014. godine.
Zahtjevi za ostvarivanje prava za sve podrške podnose se na propisanim obrascima Službi za privredu i finansije i investicije općine Ilijaš.  
Općinsko vijeće Ilijaš usvojilo je i Odluku o imenovanju člana Općinske izborne komisije, u koju se imenuje g. Senada Hadžimehmedagić. Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Ilijaš g. Nedim Matoruga dao je detaljan izvještaj o predlaganju ove Odluke i konstatovao da je Odluka donešena u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Uputstvom o utvrđivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova Općinske izborne komisije grada Mostara i Izborne komisije Brčko Distrikta te Statuta Općine Ilijaš. Na Konkurs se prijavilo šest kandidata od kojih su pet ispunjavali sve uslove.
Na šestoj tačci Dnevnog reda našao se Izvještaj o poslovanju za 2013. godinu JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš. Izvještaj je vijećnicima obrazložio direktor JKP "Vodostan" Ilijaš, g. Saudin Mešetović, koji je istakao da je: "evidentna potreba za većom količinom vode, vodovodna mreža se proširuje, stambena naselja su u gradnji, a na pomolu su i formiranja novih naselja (apartmanskih zona). Glavni vodni resurs grada Ilijaša je objektivno u situaciji da je pogođen klimatskim promjenama i time praktično nesiguran i nestabilan izvor vodosnadbijevanja posebno u ljetnom periodu. Prisutan je ozbiljan deficit vode u zemljištu. Navedene probleme prate i finansijski.
Da bi se sistem vodosnadbijevanja održao na optimalnom nivou neophodno je fokusirati se na provođenju mjera zaštite postojećeg resursa, održavati sistem vodosnadbijevanja sa ciljem smanjenja mrežnih gubitaka vode, raditi na izgradnji komunalne kulture i disciplini u potrošnji vode, poduzeti potrebne mjere na planu formiranja ekonomske cijene komunalne usluge sa ciljem obezbjeđenja ekonomske samoodrživosti sistema vodosnadbijevanja te raditi na planu kvalitetnijeg rješavanja otpadnih voda".
Vijećnik g. Besim Gljiva je prezentirao problem na vodovodu "Vrela", te postavio pitanje pripajanja ovog vodovoda JKP "Vodostan", jer se iz ovog vodovoda snadbijeva oko 500 domaćinstava pitkom vodom. Nakon kraće rasprave Izvještaj je dobio potrebnu većinu glasova.
U okviru redovne aprilske tačke Informacije u oblasti zdravstvene zaštite na području Općine Ilijaš prisutnim se obratila dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i istakla da će Zavod za hitnu medicinsku pomoć vrlo brzo potpisati Ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja za otvaranje 24- satnog radnog vremena Hitne pomoći za stanovnike Općine Ilijaš, Vogošća i Hadžići. Direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš. prim.dr. Nijaz Štitkovac, također se obratio prisutnim, i izložio ukratko šta je urađeno u prethodnom periodu u Domu zdravlja Ilijaš, istakao je problem nedevoljnog broja prijavljenih korisnika Ambulante porodične medicine u Mrakovu, pokrenut je postupak za nabavku RTG aparata.
G. Fikreta Salihović Rukovodilac Apoteke Ilijašu JU "Apoteke Sarajevo" je istakla da JU "Apoteke Sarajevo" imaju i želje i ambicije otvoriti apoteku na području MZ Mrakovo, na čemu će se aktivno raditi u narednom periodu, i nadaju se da bi tim privukli znatan broj pacijenata da koriste usluge porodične medicine u Ambulanti Mrakovo.
Na posljednjoj tačci našao se Izvještaj o provođenju Izbora u MZ i Odluka o dodjeli mandata. Nakon duže rasprave sjednica je prekinuta na ovoj tačci sa zaključkom kojim je naloženo Komisiji za provođenje izbora u mjesnim zajednicama da u roku od 7 dana izvrši ponovno brojanje glasačkih listića u MZ Ilijaš-grad i MZ Kamenica (obzirom da je bilo pritužbi iz te dvije MZ na regularnost odvijanja izbora), u prisustvu spornih kandidata i njihovih posmatrača.
 
O nastavku sjednice javnost će biti naknadno obaviještena.

 

 

 
<< Početak < « 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2085
mod_vvisit_counterJuče2757
mod_vvisit_counterOva sedmica10409
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27588