Vijesti
Postavljene dopusnke table sa upozorenjima na radarsku kontrolu i videonadzor

 

dopunske table 2Završeno je postavljanje 10 dopunskih tabli sa natpisima "radarska kontrola" i "područje je pod videnadzorom" na sedam lokacija, na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš finansirala je ovaj projekat sa 700,00 KM. Table je postavila firma Halilović d.o.o. na mjesta koja su dogovorena u saradnji sa PS Ilijaš.

Tri table sa natpisom "radarska kontrola" nalaze se u blizini granice sa susjednim općinama i to u Lješevu iz pravca iz Visokog, u Podlugovima iz pravca Breze (kod Ine) i u Malešićima iz pravca Vogošće.

Table sa natpisom "područje je pod videnadzorom" nalaze se u Mrakovu. Mlinima, Luci, Podlugovima (kod naplatnih kućica), Lješevu i Malešićima.

U decembru je završeno postavljanje kamera za videonadzor. Projekat je finansirala Općina Ilijaš u vrijednosti 69.577.98 KM. Od 10 kamera, sedam je nadzornih, a tri sa mogućnošću očitanja registarskih tablica i sistemom koji kontroliše da li je automobil registrovan te da li je vozilo ukradeno.

 
Nastavak aktivnosti na revitalizaciji Starog grada Dubrovnika

 

sastanak 21.02.2019.Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić održali su sastanak sa predstavnicima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Adnanom Busuladžićem i magistrom Edinom Bujakom, sa v.d. direktorom Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Robretom Stergarom te sa predstavnicima firme koja je do sada izvodila konzervatorske radove na Starom gradu Dubrovniku.

Tema sastanka bila je daljne aktivnosti na revitalizaciji Starog grada Dubrovnika, a u prioritetu je rekonstrukcija i konzervacija južne kule i perimetralnog južnog zida.

Predračunska vrijednost za navedene radova je 280.000 KM, a Općina Ilijaš trenutno ima obezbjeđenih 40.000 KM od toga 20.000 KM iz budžeta Općine i 20.000 KM iz budžeta Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Zaključak sastanka je da se predstojeći period iskoristi za dobivanje potrebnih saglasnosti za provođenje arheoloških istraživanja na lokalitetu srednjovjekovnog grada Dubrovnika, te za osiguranje nedostajućih sredstava.

Riječ je o velikom ulaganju tako da bi pored Općine Ilijaš i Kantona Sarajevo projekat trebao biti sufinansiran i sa nivoa Federalnog ministarstva kulture i sporta i prijateljskog grada Dubrovnika u Hrvatskoj.

U protekloj godini je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa izradio glavni projekat sanacije i konzervacije zidina Starog grada Dubrovnika. Projekat je urađen po fazama i njegov sastavni dio čine predmjeri i predračuni koji daju okvirnu vrijednost pojedinih faza sanacija i konzervacije.

 
Najava 28. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

 

26 SJEDNICA OV 2U utorak, 26. februara 2019. godine sa početkom u 10:00 sati planirana je 28. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Za Dnevni red sjednice Općinskog vijeća planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative

2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 27. sjednice

3. Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2018. godinu

4. Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019. godinu

5. Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period 01.01.2018.-31.12.2018. godine

6. Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju za izgradnju Gradskog stadiona Ilijaš sa pratećim sadržajima

7. Prijedlog Odluke o dodjeli na upravljanje i korištenje sistema za video nadzor gradskog područja općine Ilijaš

8. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta

9. Prijedlog Odluke o poništenju Odluke Općinskog vijeća Ilijaš broj 01/1-02-947-5/18 od 26.04.2018. godine

10. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj:06/1-31-248/19

11. Prijedlog Zaključka kojim se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 30.000,00 KM na ime pomoći licima koja se  nađu u stanju socijalne potrebe, a svoja prava ne mogu ostvariti putem Službe socijalne zaštite općine Ilijaš

12. Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za 2018. godinu.

 
Projekt nekropola Kopošići ima historijsku vrijednost

dsc 00031 13Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem s kojim je razgovarao o projektima koje ovo društvo planira realizirati u narednom periodu.

Ovom prilikom, zahvalili su Vladi KS što je finansijski podržala projekt nekropole Kopošići, koja se nalazi desetak kilometara od Ilijaša, a blizu koje su i ostaci zidina starobosanskog grada Dubrovnika.

“Stari grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Velikog kneza bosanskog Batića, odnosno Kopošići su zaštićeni nacionalni spomenici, koji imaju neprocjenjivu vrijednost, s tim da će njihova bolja zaštita i restauracija doprinijeti očuvanju ovog neprocjenjivog bogatstva”, poručio je predsjednik Topić, koji je pozvao i premijera da im se pridruži u obilasku ove nekropole koja obiluje stećcima, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

Na sastanku je rečeno kako ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine proslavlja 70 godina svog postojanja te da je ovim povodom planirano da 7. juna s početkom u 19:30 sati gostuje i u Sarajevu, s obzirom da će imati turneju po mnogim bosanskohercegovačkim gradovima.

“U ansamblu djeluje 37 vrhunskih plesača i pjevača i 14 izvrsnih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih glazbala. ’Lado’ je arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama, sinonim je za ‘dobar’ ili ‘mio’”, pojasnio je predsjednik Topić.

Za ovaj vrlo značajan događaj, važno je osigurati dvoranu u kojoj će se održavati LADO, ali i obezbijediti finansijska sredstva za plaćanje troškova smještaja učesnika, istaknuto je tokom sastanka.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak planira da izložbu slika s 19. Međunarodne likovne kolonije Breške Tuzla kandidiraju za Dane Kantona.

Bilo je riječi i o manifestaciji "Ja volim Bosnu i Hercegovinu” koja se tradicionalno održava pet dana u Zagrebu, a isto toliko i u Sarajevu.

Na sastanku je premijer Forto izvijestio da će putem resornih ministarstva inicirati da se obezbijedi finansijska podrška za pomenute događaje.

Izvor: Press Vlade KS

 
Općina Ilijaš podržala izdavanje knjige Monografija Medžlisa IZ Breza

Monografija-Medzlisa-Islamske-zajednice-Breza-2018Krajem prošle godine svjetlo dana ugledala je knjiga Monografija Medžlisa Islamske zajednice Breza autora Hajrudina ef. Hašimovića. Knjiga je štampana uz finansijsku podršku Općine Ilijaš, jer Medžlis IZ Breza obuhvata i dio područja općine Ilijaš.

Općina Ilijaš će u narednom periodu Gradskoj biblioteci Ilijaš donirati Monografiju u kojoj će čitatelji moći pročitati sve o nastanku prvih džamija, osnivanju džemata, vakufskim dobrima, imamima koji su radili i koji rade na ovim prostorima, o gradnji džamija i mekteba, i drugim mnogim dešavanjima vezanim za rad Islamske i društvene zajednice Breza. 

U oktobru 2018. godine navršilo se 30 godina od ponovnog osnivanja Odbora/Medžlisa Islamske zajednice Breza. Time je uspostavljen novi vid rada i djelovanja džemata koje obuhvata područje Breze, te djelom općina Vareša i Ilijaša. Prije toga punih 20 godina, od 1968. pa do 1987. godine, Breza i Visoko su sačinjavali jedan Odbor/Medžlis.

U proteklom periodu, zahvaljujući aktivno i honorarno uposlenim imamima i mu'allimama, te članovima Izvršnih i džematskih odbora u svim proteklim sazivima, kao i džematlijama, a uz poštivanje akata i propisa koji se odnose na rad i djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Medžlis IZ-e Breza je uspješno djelovao.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1430
mod_vvisit_counterJuče2103
mod_vvisit_counterOva sedmica12043
mod_vvisit_counterOvaj mjesec46679