Vijesti
Delegacija Kraljevine Jordan u posjeti Općini Ilijaš
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 004Općinu Ilijaš danas je posjetila delegacija Svjetska banka iz ureda Kraljevine Jordana, predstavnici Gradske uprave Grada Amana i predstavnici Grupacije Svjetske banke iz Sarajeva. 
Povod posjete je bila razmjena iskustva s Općinom Ilijaš u kojoj se već godinu dana realizuje projekat poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH, a u cilju povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora u Općini Ilijaš. 
 
Na samom početku sastanka Općinski načelnik Akif Fazlić prisutne je upoznao s geo-političkim položajem Općine Ilijaš, demografskom strukturom stanovništva i privrednim potencijalima. Načelnik je istakao da je Općina Ilijaš, Općina sa izvoznom orjentacijom u kojoj prednjače metalna i drvno-prerađivačka proizvodnja. Također na području Općine Ilijaš registrovano je oko 800 poljoprivrednih gazdinstava i općina je koja ima poljoprivredni potencijal. 
Aktivnosti Općine Ilijaš su vezane za poduzetništvo i privlačenje investicija, a jedan od projekata koje Općina Ilijaš implementira je LIFE projekat sa Svjetskom bankom gdje se nastoji poboljšati poduzetnički ambijent, skratiti i pojeftiniti procedure. Ovim Projektom općina je pozicionirana da u ime investitora pribavlja sve potrebne dozvole i saglasnosti i time je napravljena proaktivna administracija, ali nailazi se na problem administracije na višim nivoima vlasti. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 011Predstavnici Grupacije Svjetske banke predložili su Općinu Ilijaš u cilju razmjene iskustava, smatrajući da je Općina Ilijaš jedna od općina s najboljim postignutim rezultatima u sklopu projekta LIFE. Općina Ilijaš je općina u kojoj je prepoznata spremnost ljudi da podijele i razmjene svoja iskustva kao i da primjene druga pozitivna iskustva. U Kraljevini Jordan implementira se sličan projekat koji se sastoji od par komponenti, a tiču se pojednastovljenja zakonske regulative u izdavanju dozvola za privrednike, jačanja transparentnosti lokalne administricije u cilju povećanja ekonomskih efekata kroz investicije. To su gotov podudarne komponete s projektom LIFE. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 014Predstavnica Svjetske banke grada Amana na sastanku je naglasila je da Svjetska banka u Jordanu pomaže vlastima Jordana sa nekoliko reformskih projekata, a sve u cilju podizanja konkurentnosti i privlačenju  investicija. Fokus je na poboljšanju poslovnog ambijenta i pojednostavljenju  procedura. 
 
Zamjenik Gradonačelnika za planiranje Grada Amana zahvalio se Općinskom načelniku na prijemu, te znajući da se ovdje desio užas rata i destrukcija prvi utisak je veoma pozitivan.  Ono što je privuklo pažnju gostima Kraljevine Jordan jeste orjentisanost prema razvoju i napretku. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 018Direktor Direkcije za zanastvo Grada Amana također se zahvalio na prijemu i istakao da je zakonska regulativa BiH slična sa regulativom Gradske uprave Amana. Samo izdavanje dozvole za obavljanje obrta ili zanatstva u Gradu Amanu ima veze sa 20 zakona i različitih regulativa na nivou grada. "Mi danas ozbiljno razmatramo sa našim kolegama iz Svjetske banke kako da pojednostavimo tj. prevaziđemo tu situaciju. Što se tiče novog izdavanja zanatskih djelatnosti neke stvari smo uspjeli regulisati. Uspostavljen je sistem E-Vlade koja  pomaže da sve obuhvatimo elektronski što znatno olakšava procedure", istakao je direktor Direkcije za zanatstvo. 
Na sastanku je bilo riječi o komparaciji funkcionisanja administrativnog aparata u Kraljevini Jordan i Gradu Amanu sa Općinom Ilijaš i Kantonom Sarajevo. 
Grad Aman se dijeli na 22 područja, a područje predstavlja jednu malu gradsku upravu koja servisira korisnike u svim segmentima. 
 
Predstavnici Grada Amana su u Službi za privredu i finansije, Odsjeku za lokalni razvoj i Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš pogledali način izdavanja pojedinih dozvola i procedura za investitore te nastojat će prenijeti modele pozitivne prakse iz Općine Ilijaš u Grad Aman. 
 
Nastavak aktivnosti za izgradnju prečistača za Općine Ilijaš, Vogošća i Breza
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 005Danas su u Općini Ilijaš,  Općinski načelnik  Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje Meliha Avdibegović održali sastanak sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i njegovim saradnicima, načelnikom Općine Breza Munibom Zaimovićem i saradnicima i predstavnicima Slovenačke firme "Projekt" iz Nove Gorice. Povod sastanka je nastavak aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i pribavljanju potrebnih dozvola za izgradnju zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda na području Općina Ilijaš, Vogošća i Breza. 
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 004Podsjetimo, načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije ranije su potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta "Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.
Firma "Projekt" iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije  finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.
 
Na današnjem sastanku načelnici općina Ilijaš, Vogošća i Breza izrazili su spremnost za nastavak saradnje na ovom projektu sa Republikom Slovenijom, te na bazi dogovora usaglašeno je da načelnici tri općine potpišu pismo namjere o nastavku projkta i isto upute Vladi Republike Slovenije.  
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 001O Projektu su već upoznata i nadležna Kantonalna i Federalna Ministarstva, a izradu idejnog rješenja koordiniralo je zajedničko tijelo, koje je svojim smjernicama učestvovalo u izradi prijedloga, a sama tehnička rješenja dala je firma iz Nove Gorice".
 
Obzirom da se radi o projektu velike vrijednosti njegova realizacija je planirana po fazama.
 
Održana četvrta sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš
4 Sjednica Privrednog vijeca 001U utorak 14. novembra Privredno vijeće Općine Ilijaš održalo je svoju četvrtu redovnu sjednicu i predstavilo informaciju o progresu u implementaciji ranijih zaključaka Vijeća, te razmatralo daljnje korake u radu.
 
Sjednicu je vodio Predsjednik Privrednog vijeća, Općinski načelnik Akif Fazlić, a sastanku su pored članova Vijeća prisustvovali i predstavnici LRC-BIS (Business Intelligence System-a), te Fondacije LEARN iz Ilijaša kako bi prezentirali mogućnosti podrške lokalnoj privrednoj zajednici u Ilijašu, kroz različite oblike prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja, te dijeljenja troškova kroz poslovne inkubatore.
 
4 Sjednica Privrednog vijeca 005Podsjetimo, Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike općine Ilijaš i formirano je s ciljem njihovog aktivnog sudjelovanja u procesu unapređenje poslovnog okruženja ove općine. Osnivanje Vijeća i provedene reforme konkretni su rezultati Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru prošle godine.
 
Općina Ilijaš uvodi novi standard ISO 9001:2015
ISO 001Općina Ilijaš je proteklih mjeseci intenzivno radila na prelasku na novi standard međunarodne kvalitete ISO 9001:2015. Održane su radionice sa članovima Tima za kvalitet Općine Ilijaš, kojim su rukovodili ovlašteni auditor cetifikacijske kuće "Bureau Veritas“ Nijaz Alispahić i menadžerica za kvalitet u Općini Ilijaš Muvedeta Fazlić. 
Politika kvalitete Općine usklađena je sa novim standardom, kao i Poslovnik kvaliteta, a radilo se i usklađivanje ostale dokumentacije. Svi interni auditori u Općini Ilijaš uspješno su položili ispite, a danas se provedi interni audit koji će potvrditi spremnost organizacije za prelazak na novi standard. U mjesecu decembra bit će proveden certificirajući audit za međunarodni standard ISO 9001:2015.
 
ISO 004Aktivnim radom i zalaganjem menadžera i tima za kvalitet, kao i cijele organizacije, posljednih mjeseci sistem je usklađen i sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda ISO 9001:2015.
 
Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave, njegovom poboljšanju, a u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. 
 
 
BZK “Preporod” Ilijaš poklonio gradu predivnu Večer najljepših ilahija
bzkPreporod1Najspektakularniji, scenski usavršen, inovativan, vokalno i izvođački nadmoćan bio je ovogodišnji tradicionalni ilijaški Koncert najljepših ilahija u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš , koji je ponovo okupio najeminentnije soliste i grupe duhovne muzike i više hiljada posjetitelja u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Ašere je na početku koncerta proučio Tarik ef. Hašimović.  Na koncertu su nastupili: SOLISTI: Armin Muzaferija, Latif Moćević, Ahmed Alili, Mustafa Isaković, Šerif Delić, Miralem Babajić, Selma Droce, Lejla Čaušević i Adna Gurda. HOROVI: hor “Šapat srca”, „Ašik“  i domaćin koncerta hor “Preporod” Ilijaš i Ansambl Džemšida Hodžića.
 
Učesnici, kao i posjetitelji poslije koncerta kazali su da su duhovnom hranom zadovoljili svoje duše, a kako reče producent koncerta  Tarik Omerhodžić ta pozitivna energija širila se dvosmjerno između izvođača i publike.
 
BzkPreporod2"Od samog početka sam uz ovaj projekat, kao i uz ovaj koncert. Mi na sceni smo uživali i nakon dva sata nema  uopće umora, samo veliko zadovoljstvo i jednostavno sam uživao. Ta emocija se prenosi, ono što se napravi u Ilijašu je urnek koji je zapažen i u velikim gradovima. Publika je žedna ovakvih sadržaja i to se osjeti i uspostavi prava interakcija sa publikom, tako da se dobije poseban doživljaj. Zahvaljujem se svim saradnicima iz agencije Produkcija, koji su sebe nesebično dali za ovaj projekat,  svim izvođačima i horovima koji su na moj poziv odmah se odazvali i došli. Ovaj koncert kruna je godišnjeg uspješnog rada BZK „Preporod“ Ilija"š,  kazao je Omerhodžić zahvalivši se i svima ostalima koji su dali doprinos za uspješnu realizaciju Večeri najljepših ilahija.
 
Utisci učesnika
 
BzkPreporod3Posebno emotivno ovu ilijašku večer je doživio i Latif Moćević, kazavši da je poseban doživljaj i zadovoljstvo učestvovati na koncertu koji organizuju prijatelji.
 
"Ovo su koncerti koji imaju posebnu dimenziju jer su vezani za prijatelje i ljude s kojima smo i privatno prijatelji. To doda posebnu energiju i sretan sam što se oživljava duh i čuva tradicija naše duhovne muzike, to je ono što me najviše ispunjava i čestitam organizatorima koji u tome uspijevaju svake godine", zaključio je Moćević.
 
Već treću godinu na ilijaškom koncertu ilahija učestvuje i talentovani  Ahmed Alili, sin hafiza Aziza Alilija. Posebnu emociju prenio je mladi Alili izvedbom ilahije Aziza Alilija „Džibrilov mi dodajte ibrik“, odnosno „Ya, Rabbena“.
 
"Publika u Ilijašu prepoznaje vrijednost duhovne muzike i cijeni emociju koju ona u vjerniku proizvodi. Od 2014. godine učestvujem na koncertu i izvođači su odlični. Publike je sve više iz godine u godinu i radostan sam zbog toga", kazao je Ahmed Alili.
 
Šerif Delić u posljednjih 10 godina čest je gost na raznim vjerskim manifestacijama u našem gradu, Ramazanskim večerima sa hafizom Bugarijem.
 
BzkPreporod4"Prvo što sam iz Kaknja, pa sam bliže Ilijašu i osjećam se kao domaćin, ovo je bila još jedna predivna večer i po mom mišljenju najbolji koncert do sada. Načelnik Općine Ilijaš uvijek ima razumijevanja i podržava u svemu ovakve manifestacije što cijelom događaju daje posebnu vrijednost,a i Tarik Omerhodžić uvijek ima volje i uspijeva na najbolji način organizirati ovako velike događaje", naglasio je Delić izrazivši nadu da će tradicija koncerata ilahija dugo potrajati.
 
Profesorica muzike Selma Droce kaže da je čast nastupati sa izvođačima, solistima, horovima i da je ovaj koncert urađen na najvišem profesionalnom nivou.
 
"Sa domaćinima i organizatorima koncerta sarađujem već četvrtu godinu i čast je i ponos biti dio ove večeri jer je sve urađeno na maksimalno profesionalnom nivou i zadovoljava najviše standarde i što se tiče scene, izvođača, muzike i kompletnog aranžmana. Trudimo se raditi na najbolji mogući način i sačuvati originalnu ljepotu i izvornost svake ilahije i kaside", istakla je profesorica Selma.  
 
Devet  heroja
 
BzkPreporod5Na koncertu  su premijerno prikazani dijelovi spota kaside „Devet heroja“ Mustafe Isakovića, koji će svoje prvo prikazivanje imati 17. novembra  u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.   Mustafa Isaković, poznati interpretator ilahija, proteklu godinu je angažovan na projektu pod nazivom “Devet heroja”. Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general; Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović. Kasidu prati kratki dokumentarni film posvećen bosanskim gazijama.
 
 
Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
Inserti sa koncerta
 
Do suza je prisutne dovela naša Adna Gurda spektakularnom izvedbom pjesme Hanke Paldum „Mojoj Majci“  Izvanredni nastup Hora „Ašik“ i Armina Muzaferije pratio je i derviški ples, što je bio poseban doživljaj za publiku. To su bili djelići savršeno ukomponovanog mozaika uređenog za potpuno audio-vizuelno, ali i ono posebno nemjerljivo duhovno zadovolJstvo svake prisutne duše ove subote u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Zahvalnice
 
Organizatori BZK „Preporod“ Ilijaš ove su godine za podršku u radu dodijelili zahvalnice ministru finansija u Vladi Kantona Sarajevo Jasminu Halebiću i direktorima osnovnih škola „Stari Ilijaš“ i „Hašim Spahić“ Mahiru Deviću i Mirsadu Kusturi.
 
Humanitarna akcija
 
BzkPreporod6Koncert je i ove godine bio humanitarnog karaktera. Svi posjetioci mogli su  donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima, za izgradnju lifta u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, koji ne neophodan učeniku Dženanu Pinjiću ali i svim ostalim učenicima sa sličnim problemima.
 
 
JU KSC i Radio Ilijaš je glavni medijski pokrovitelj i domaćin sa svojim kapacitetima. SPONZORI: Općina Ilijaš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta KS, BH Pošta.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Konkurs za stipendiranje
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1178
mod_vvisit_counterJuče1226
mod_vvisit_counterOva sedmica1178
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26678