Vijesti
Izgradnja pješačke i biciklističke staze

pjesackastazaU Starom Ilijašu, u blizini osnovne škole u toku je projekat izgradnje pješačke i biciklističke staze. Radove finansira Općina Ilijaš u iznosu od   17.394,00 KM, a izvođač radova je firma Halilović d.o.o.  Ilijaš.

Prema riječima Armina Matoruge iz firme Halilović i predsjednika MZ Stari Ilijaš,  riječ je o uređenju staze duž lijeve obale rijeke Misoče i izlaz sa mosta za Kamenicu. Širina staze je tri metra, širina pješačke i biciklističke staze je po jedan i po metar, a ukupna dužina je 300 metara. U trenutnoj fazi staza je ograđena ivičnjacima.
Projekat je dio Operativnog plana načelnika i službi za 2016. godinu,a njegova realizacija osim estetskog efekta, doprinijet će lakšem i sigurnijem kretanju građana,  posebno đaka i biciklista u ovom dijelu grada Ilijaša.

 
Sistematsko ažuriranja podataka o nekretninama za K.O. Podgora I, K.O. Podgora II i K.O. Vogošća

lawDana 22.09.2016. Općinski načelnik g. Akif Fazlić dao je saglasnost na dostavljeni Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige za K.O. Podgora I, K.O. Podgora II i K.O. Vogošća.
Sporazum se zaključuje između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koju predstavlja Direktor g. Željko Obradović i Općine Ilijaš koju predstavlja Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
Sporazumom se utvrđuju obaveze i nadležnosti strana potpisnica vezanih za realizaciju aktivnosti sistematskog ažuriranja podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige za ukupno 11.886 parcela.
Kroz implementaciju Sporazuma provodi se postupak ažuriranja i usklađivanja zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja te se ovim putem apelira na posjednike nekretnina u navedenim katastarskim općinama da izvrše provjeru i usklađivanje stanja za svoje nekretnine. Napominjemo da je krajnji cilj Projekta identično stanje u katastru i Zemljišnoj knjizi, sa brojevima parcela po novom premjeru i stanjem upisa nekretnina prema katastarskom operatu. Stoga je u interesu svih učesnika Projekta, a posebno korisnika – posjednika nekretnina da je stanje evidencije u katastaru ažurno. Napominjemo da je to i zakonska obaveza svakog posjednika. Najbitnija komponenta Projekta jeste uspostava prava u Zemljišnoj knjizi koja se odvija bez naplate sudske takse, odnosno u potpunosti bez naknade za upisane posjednike.

 
U OŠ"Srednje" uspješno provođenje projekta energetske efikasnosti

os-srednjeU JU OŠ “Srednje”,  provodi se projekat “Energetske efikasnosti” a u sklopu kojeg se radi na utopljavanju fiskulturne sale, odnosno izgradnji termo fasade, zamjeni stolarije na školskom objektu, ugradnji novih radijatora i peći na pelet i ugradnji LED rasvjete za cijeli objekat. Sredstva za ovu namjenu planirana su u iznosu od 395.981,30 KM.

„Naša škola ranije nije imala priliku da dobije ovako vrijedan projekat i škola će dobiti sasvim novi izgled i komfor te biti puno ugodnija za boravak učenika, kazao je Refik Kurtović,  direktor OŠ „Srednje“.
 Radovi su počeli u augustu, a rok za završetak je tri mjeseca.  Izvođač radova je firma “Džekos” d.o.o.

Projektom Svjetske banke “Energetska efikasnost u BiH”, na području općine Ilijaš obuhvaćene su  JU OŠ “Hašim Spahić” i JU OŠ “Srednje”. Riječ je o do sada najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH koji se realizuje uz pomoć kredita Svjetske banke. Osim planiranih ušteda energije, ovim će se očuvati okoliš jer će se znatno smanjiti emisija CO2 i zagađenje zraka. Načelnik Akif Fazlić, kazao je da je će se  ove godine, na područje općine Ilijaš u objekte obrazovanja biti uloženo  1.123.500,00 KM.

Izvor: www.radioilijas.ba

 
Novčana pomoć Općini Ilijaš za sanaciju štete uzrokovane nevremenom

PoplaveSrednje2Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donio je Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći općinama Ilijaš i Trnovo za saniranje šteta nastalih nakon jakog olujnog nevremena koje je zahvatilo područja ovih općina u julu i augustu ove godine.

Odlukom je dodijeljeno 130.000 KM Općini Ilijaš za plaćanje troškova sanacije štete u mjesnim zajednicama Srednje, Ljubina, Gajevi i Crna Rijeka, a koju je prouzrokovao nagli porast vodostaja rijeke Ljubine i bujičnih voda. Usljed nevremena bilo je poplavljeno deset objekata, pokrenuta su klizišta na lokalitetima Medojevića i Bokšića, te je došlo do presjecanja putne komunikacije Donji Čevljanovići-Gajevi.

 
Održana edukacija o značaju rodno osjetljivog budžetiranja

ROB1U Velikoj sali Općine Ilijaš danas je održan sastanak i edukacija o važnosti rodno odgovornog budžetiranja u lokalnim zajednicama u organizaciji Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“. Tokom sastanka, upriličeno je i edukativno predavanje o samom pojmu rodno osjetljivog budžetiranja te zašto je ono važno za rješavanje problema žena.

„Tokom proteklih godina ostvarili smo uspješnu saradnju sa Općinom Ilijaš,  ali i vrijednim te aktivnim ženama iz ove lokalne zajednice. Dakle, kroz ovaj projekat želimo da u saradnji sa lokalnim vlastima poboljšamo položaj žena, ne samo u općini Ilijaš nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na današnjem sastanku želimo informisati žene o samom pojmu rodno odgovorno budžetiranje, te zašto je važno uvođenje rodno odgovornog ROB2budžetiranja u lokalne procedure i politike“, kazala je Milena Regoje, izvršna direktorica Ženskog interaktivnog ruralnog centra.
Prisutim se obratila i Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti, koja je istaknula značaj edukacije o ovoj temi te se zahvalila prisutnim učesnicama sastanka na odzivu.

Udruženje građana “Ženski interaktivni ruralni centar”u partnerstvu sa udruženjem “Žene Ženama“ sprovode projekat “Ljudska prava svim ženama u BiH“ u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat ima za cilj da doprinese unaprijeđenju položaja žena u BiH, kroz saradnju sa nevladinim organizacijama, vlastima, biznis sektorom, medijima i širom društvenom zajednicom.

Izvor: www.radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
ODLUKA

O D L U K A

o određivanju biračkih mjesta

 

JAVNI POZIV
Besplatna sterilizacija

pdfsmall

OGLAS
RAP

 

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Odluke

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta općine Ilijaš za 2016.godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli Budžetskih sredstava iz granta za projekte mladih koji se finansiraju i sufinansiraju sredstvima Budžeta Općine Ilijaš za 2016. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava iz tekućeg granta za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju sredstvima Budžeta općine Ilijaš za 2016.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2016

 

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

Izvještaj i plan

pdfsmall
 Izvjestaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2015. godinu

 

pdfsmall
 Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijas za 2016 godinu

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2016.godinu

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas129
mod_vvisit_counterJuče887
mod_vvisit_counterOva sedmica1017
mod_vvisit_counterOvaj mjesec18005