Vijesti
Općina Ilijaš uspostavlja sistem za prijavu korupcije i drugih nepravilnosti

 

imagesN3CIK61HU skladu sa provedbom Akcionog plana u borbi protiv korupcije načelnik Općine Ilijaš je formirao Komisiju za postupanje po podnescima za koruptivno ponašanje.

Na prijedlog Radne grupe za provedbu mjera Akcionog plana predhodno je donesen Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja, kojim je utvrđena procedura prijave koruptivnog ponašanja, a koju do sada organ uprave Općine Ilijaš nije imao.

Ovom procedurom se omogućuje da svi korisnici usluga Jedinstvenog općinskog organa uprave
Općine Ilijaš, sva fizička i pravna lica mogu prijaviti koruptivno ponašanje uposlenika Općine Ilijaš. 

Procedura prijave korupcije je jednostavna i omogućuje da prijavitelj u potpunosti bude anoniman, ukoliko to želi biti. Na info pultu Općine Ilijaš nalaze se koverte sa već otkucanim tekstom "Prijava Korupcije" za Komisiju za postupanje po prijavama sa indicijama koruptivnog ponašanja. U koverti se nalazi obrazac, kojeg treba popuniti i predati na šalter Općine - prijava podnesaka. Koverta se ne otvara i dostavlja se Komisiji na razmatranje. Komisija nakon zaprimanja prijave postupa u skladu sa pomenutim Pravinikom. Ukoliko podnosilac zahtjeva nije anoniman i na obrazcu navede svoje podatke isti se obavještava o poduzetim radnjama.

Korupciju možete prijaviti i putem pošte uz naznaku "prijava korupcije" na adresu 126. ilijaške brigade br. 6 Ilijaš.

Također je ostavljena mogućnost prijave putem e-mail adrese Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , koju možete koristiti i za traženje dodatnih objašnjenja, informacije ili jednostavno želite dati sugestije u vezi ove teme.

Sve prijave će se na isti način obrađivati, bez obzira na koji način su pristigle.

Unaprijed se zahvaljujemo svima onima koji prijave ovakav vid ponašanja i onima koji upute dobronamjerne sugestije i prijedloge.

Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja sa obrascem prijave može se pronaći u PDF formatu na web stranici Općine Ilijaš.

 
Počela rekonstrukcija 415 metara puta u naselju Luka

rekonstrukcija puta luka 1Počeli su radovi na izgradnji putne komunikacije u obuhvatu IZ Luka. Radi se o putu od podvožnjaka u naselju Luka do puta kroz Željezaru u dužini cca 415 metara.

Vrijednost projekta je oko 350.000,00 KM. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Općina Ilijaš, Ministarstvo privrede KS i Ministarstvo saobraćaja KS.

Rekonstrukcija obuhvata asfaltiranje puta i trotoara, te izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije.

Općinski načelnik Akif Fazlić i stručni saradnik za komunalnu infrastrukturu i građenje Emir Porča posjetili su danas ovaj lokalitet.

Posebno su zadovoljni stanovnici naselja kroz koji prolazi novi asfaltni put.

rekonstrukcija puta luka 2"U ime stanovnika MZ Luka želim se zahvaliti općinskom načelniku i svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta. Živim ovdje već 10 godina i dešavalo se da moram iscrpavati začepljenu septičku jamu. Mnogo mi znači što će moja kuća napokon biti priključena u sistem kanalizacije. Također, moje komšije i mene raduje novi asfaltni put i trotoar koji će omogućiti nesmetano i lako kretanje pješaka", rekao je Midhat Harambašić stanovnik naselja Luka.

Pomenuti projekat planiran je ugovorom iz 2018. godine, ali nije realizovan u protekloj godini zbog početka zimske sezone i neophodnog izmještanja elktroinstalacija, telekomunikacija, te izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije.

rekonstrukcija puta luka 3Izvođač radova je firma "GEO-PUT" d.o.o. Maglaj, koja je angažovala i podizvođačku firmu.

Nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je 75 kalendarskih dana.

U toku izvođenja radova dolazit će do povremene izmjene režima saobraćaja koja će se provoditi u jednoj saobraćajnoj traci naizmjenično, propuštanjem saobraćaja i povremenom obustavom do 15 minuta.

Izvođač radova postavio je odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju na dionici gdje se izvode radovi.

 
Bajramska čestitka

 

bajram cestitkaU povodu nastupajućeg Kurban bajrama, općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim sugrađanima islamske vjeroispovijesti, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Kurban bajrama sa željom da  mubarek dane provedete u krugu svojih najbližih, porodica, komšija i prijatelja, u dobrom zdravlju, radosti i sreći.

Želimo da Vam Bajram bude poticaj za širenje dobročinstva, mira, zajedništva, brige za bližnje, nemoćne i siromašne. Bajram Šerif Mubarek Olsun!"

 
U naselju Korita upriličeno otvorenje novoasfaltiranog puta dužine 2 kilometra

67760060 1670202413111402 1660511605915385856 oNa lokalitetu kod spomen obilježja u naselju Korita, upriličeno je svečano otvorenje novoasfaltiranog puta. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ovaj putni pravac ima posebnu važnost jer povezuje naselje Korita sa magistalnim putem.

„Projekat je izrađen prije dvije godine a finansijska konstrukcija je pravljena na bazi sredstava OKFŠ-a. Prošle godine potpisan je Sporazum sa Ministarstvom privrede KS kada je općina Ilijaš dobila 720.000,00 KM za tri putna pravca. Vrijednost ti putnih pravaca je 902.000,00 KM koji su praktično i završeni. Općina Ilijaš je učestvovala sa 182.000,00 KM. Što se tiče ovog putnog pravca, radi se o putu dužine dva kilometra i ovo je prva faza realizacije projekta čija je vrijednost 316.000,00 KM. Od toga 275.000,00 sredstava je finansirala Vlada KS a Općina Ilijaš iz vlastitog budžeta oko 50.000,00 KM. 

67886681 3149752348398458 8508940635602944000 o

Realizacija ovog projekta je izuzetno važna u smislu daljeg povratka građana u ovo područje. Radi se o velikom području i naselju koje je prije rata imalo veliki broj stanovništva. Nažalost, poslije rata povratak je tekao sporo. Infrastruktura se sporo realizirala i želimo sve to ubrzati. Praktično, ključ svega je potpuna rekonstrukcija puta. Kandidirali smo i drugu fazu ovog projekta. Očekujemo od Vlade KS da podrži taj projekat kako bismo isti priveli kraju“, kazao je Fazlić.

Amir Joldo, v.d.direktor KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. kazao je da će se nastaviti saradnja ovog preduzeća sa mjesnim zajednicama i općinom Ilijaš.

„Ovo je jedan od projekata koji je pokrenut i prije mog imenovanja ali mogu potvrditi da će se saradnja nastaviti i ulaganja u mjesne zajednice“, kazao je Joldo.

Mahir Dević zastupnik u Skupštini KS istakao je kontinuiran rad sa starom Valdom KS u realizaciji projekata iz oblasti putne infrastrukture, prije svega kada su u pitanju šumski putevi iz sredstava OKFŠ-a. Također, istakao je da očekuje i od nove Vlade KS da podrži nastavak realizacije ovog projekta.

„Imali smo asfaltiranje puta u Dragoradima i prema Homaru. Ovo je 

67795032 3149753008398392 2666596188785999872 o

početak asfaltiranja puta iz Korita prema Solakovićima. Nadamo se da će nova Vlada KS nastaviti ovaj projekat. Za ovu godinu ta sredstva još nisu potpisana ali se nadamo da će se to desiti do kraja augusta i da ćemo nastaviti ovaj važan projekat. Mještani Korita zaslužili su jedan ovakav put. Prije svega oni su bili odlični borci, branili su svoje domove, domaćinski se odnosili prema svemu. Kao šef Kluba SDA u Skupštini KS pomno ću pratiti realizaciju sredstava iz OKFŠ-a. Imao sam usmeno obećanje od ministra privrede gospodina Bašića da će to biti na prvoj sjednici Vlade u augustu i svakako ćemo kroz Skupštinu pokrenuti pitanje da se ovaj projekat podrži i privede kraju“, kazao je Dević.

67525665 3149754418398251 8575081190636126208 o

Hasib Bešlija, član Savjeta MZ Ljubina i mještanin naselja Korita ističe da je nemjerljiv značaj ovog puta za stanovnike ovog naselja.

„Putna komunikacija je usporavala povratak. Ovdje stalno boravim i bilo bi nas više da imamo dobru putnu komunikaciju. Ali hvala Bogu i to ide na bolje zahvaljujući načelniku Akifu Fazliću i zastupniku u Skupštini KS Mahiru Deviću. Zaista su učinili mnogo. Mi smo ovim putem dobili dosta i riješili naše mnogobrojne probleme“, kazao je Hasib Bešlija.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Akif Bešlija kazao je da očekuje da se nastavi rekonstrukcije ove dionice puta.

„Ovo je za nas historijski trenutak, konačno su Korita dobila asfaltiranu dionicu puta. Svi oni koji budu željeli raditi i boraviti na svojim imanjima, imat će bolje uslove i olakšan pristup naselju Korita. U konačnici bit će olakšan život na ovom prostoru“, kazao je Bešlija.

 
Produžen javni poziv mladim osobama za učešće u aktivnostima grant sheme za razvoj preduzetništva

 

iit-allows-startups-to-participate-in-placement-drive-1024x640Javni poziv upućen mladim osobama za učešće u aktivnostima grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“, a koji je prvobitno trebao biti okončan jučer, produžen je do 13. augusta ove godine do 17:00 sati.

Ovakva odluka proistekla je iz zaprimljenih molbi i sugestija od strane potencijalnih aplikanata, a zbog čega je izvršena i dopuna ovog javnog poziva u smislu da podnosioci prijava koji ispunjavaju tražene osnovne kriterije i imaju kvalitetnu poslovnu ideju i želju da se bave vlastitim biznisom, ali se nalaze u radnom odnosu, imaju pravo prijave po osnovu ovog javnog poziva. U slučaju da takve osobe budu odabrane za učešće u aktivnostima grant sheme, prije dodjele grant sredstava od strane Ministarstva privrede KS morat će dostaviti potvrdu da se nalaze na evidenciji nadležnog biroa za zapošljavanje.

Podsjećamo da je pomenuti poziv proistekao iz Projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) kojeg Ministarstvo privrede KS provodi u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Službom za zapošljavanje KS.

Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina sa područja Kantona Sarajevo, i to iz općina Centar Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo FBiH i Vogošća.

Planirani program podrške uključuje: specijalistički višednevni preduzetnički trening program za 80 polaznika, bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju 55 najbolje ocijenjenih biznis planova, uz maksimalni iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000 KM, mogućnost da odabrani korisnici programa sa JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja, te mentorsku podršku i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Projekt EGG će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150.000 KM i ovim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci. Shodno pravilima i procedurama UNDP-a, projekat EGG će izvršiti selekciju i odabir pružitelja usluga specijalističkog trening programa i mentoringa putem javnog tendera.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će sufinansirati grant shemu sa 850.000 KM i ta sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će istovremeno obezbijediti podršku odabranim korisnicima za sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od 600 KM za svaki mjesec poslovanja, a što je oko 7.200 KM na godišnjem nivou po jednom podržanom korisniku, odnosno ukupno 396.000 KM za planiranih 55 korisnika tokom prve godine poslovanja.

Prijave aplikanti moraju dostaviti preporučenom poštom, kurirskom poštom ili lično na adresu: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), UN HOUSE, Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo.

Po isteku roka za dostavljanje prijava, otvaranje prijava i izbor korisnika bit će izvršeni u zgradi Vlade KS, od strane nadležne stručne Komisije za odabir. Sve prijave koje se dostavljaju po osnovu ovog javnog poziva moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „PROJEKAT EGG – PRIJAVA NA JAVNI POZIV U OKVIRU GRANT SHEME „RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA I PODRŠKA POKRETANJU NOVIH STARTUP KOMPANIJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO“.

Sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem elektronske pošte, i to na sljedeću e-mail adresu: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Projekt „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“ finansijski je podržan od Vlade Kraljevine Norveške.

Osim mjera za unapređenje općeg privrednog ambijenta, EGG projekat predviđa ulaganja u inovacije, obrazovanje, samozapošljavanje te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju na tržištu. Također, projektom će se podržati perspektivni ekonomski sektori kroz razvoj kadrova, te unapređenje proizvodnih kapaciteta, a sve na temelju aktuelnih i predviđenih tržišnih potreba. Projekat će biti implementiran u periodu od 2019. do 2021. godine.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
PRISTUP INFORMACIJAMA
 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas90
mod_vvisit_counterJuče1871
mod_vvisit_counterOva sedmica13609
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34352