• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U toku asfaltiranje pješačke staze na Karašnici Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 17 Lis 2019 07:15

 

asfaltiranje pjesacke staze karasnica 1U toku su radovi na asfaltiranju pješačke staze u mjesnoj zajednici Ilijaš grad u dužini cca. 300 metara ili 500 m².

Radovi se izvode na dionici puta koja vodi od grada prema naselju Karašnica.

Vrijednost projekta je 6.500 KM. Općina Ilijaš u potpunosti finansira projekat.

Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka.

U narednim danima planirano je asfaltiranje kolovozne trake.

 
Ministarstvo privrede KS nastavlja ulaganja u sektor privrede općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 16 Lis 2019 16:45

DSC 03911Povodom završetka radova uređenja korita rijeke Misoča, danas je u posjeti boravio ministar privrede KS Haris Bašić.

Na operativnom sastanku konstatovana je dobra saradnja Općine Ilijaš i resornog ministarstva, čemu je prethodilo potpisivanje Ugovora o finansiranju kandidiranih projekata od strane Općine Ilijaš.

Pored načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića i ministra privrede KS Harisa Bašića, sastanku je prisustvovala Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije i Belma Zukić direktorica JKP „Vodostan“ Ilijaš. Načelnik je istakao da je cilj do kraja tekuće godine realizovati sve projekte iz Operativnog plana.

„Imamo dobru saradnju, prije svega sa ministrom privrede KS. Danas smo bili u prilici da konstatujemo da je dio projekta izgradnje infrastrukture u industrijskim zonama sufinansiran iz sredstava KS. Ministarstvo privrede KS je ozbezbijedilo 250.000,00 KM. Također smo posjetili lokaciju na kojoj je uređeno korito rijeke Misoče. DSC 04144Vrijednost projekat je oko 117.000,00 KM. Drugi projekat iz oblasti uređenja je u fazi realizacije. Do kraja ove godine želimo da realiziramo sve one opreativne programe za koje je Vlada KS obezbijedila sredstav i kroz svoje programe“, kazao je Fazlić. 

Biznis centar Ilijaš je prostor koji služi prije svega u edukativne i promotivne svrhe ilijaške privrede. Projekat opremanja Biznis centra informatičkom opremom, podržan je od strane Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede KS u iznosu od 50.000,00 KM.

„Želimo da Biznis centar opremimo informatičkom opremom i tako će u potpunosti služiti građanima, a prije svega privrednicima što poboljšava imidž naše općine. Općina Ilijaš aplicira na sve javne pozive gdje je moguće. Naša budžetska sredstva su nedovoljna za sve ono što planiramo. Dugi niz godina na takav način obezbjeđujemo sredstva. Javni poziv Ministarstva privrede smo iskoristili da apliciramo i za Biznis centar. Kroz projekat smo obezbijedili 50.000,00 KM“, istakao je Fazlić.

Ministar Haris Bašić istakao je važnost i kvalitet projekata koje općinski načelnik i saradnici kandidiraju prema Ministarstvu privrede KS.

DSC 04822

„Načelnik općine Ilijaš i njegovi pomoćnici kandiduju vrlo kvalitetne projekte koje mi podržimo. Nakon što smo potpisali Ugovor vrijedan 250.000,00 KM za podršku i razvoju poslovnim zonama a na osnovu kandidiranih projekata Općine Ilijaš i programa Vlade KS na prijedlog Ministarstva privrede KS. Obišli smo vodna korita koja su uređena. Između nas je vrlo kvalitetna saradnja. U poslovnim zonama se zapošljava veliki broj ljudi, akumulacija kapitala je veoma reprezentativna za KS“, kazao je ministar Bašić.

Nakon sastanka upriličena je posjeta lokaciji uređenog korita rijeke Misoče i asfaltiranoj dionici puta Misoča - Zenik.

 
Predloženo rješenje za terminal u Sutjesci ne odgovara stanovnicima općina Ilijaš i Vogošća Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 15 Lis 2019 13:58

 

3993475-1300Na sastanku koji je održan u prostorijama multimedijalne sale KS-a, a u organizaciji Ministarstva saobraćaja KS-a, krajnji zaključak je bio da za sada nema zadovoljavajućeg tehničkog rješenja koje bi prihvatili i sugrađani i prevoznici u vezi izmještanja autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska.

Kako je javnosti poznato nakon peticije koju je potpisalo 470 građana Mjesne zajednice “Džidžikovac-Koševo I” zajedno sa predstavnicima Druge gimnazije i roditeljima učenika ove škole načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je pokrenuo inicijativu za izmještanje autobuskog terminala iz ulice Sutjeska na drugu lokaciju gdje su ponuđene dvije alternative i to u ulicama Koševo ili Kotromanića.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja KS-a, Zavoda za planiranje KS-a, firmi Gras i Centrotrans, te načelnici općina Ilijaš i Vogošća, a u ime Općine Centar Eldina Šehović, šefica odsjeka u Službi za urbanizam i zaštitu okoliša, te Vedad Jusić iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

– Kada je pokrenuta inicijativa podržao sam je jer sam želio da se izmjesti ovaj postojeći terminal zbog povećanja sigurnosti, posebno djece iz obližnje škole, i rasterećenja saobraćaja kao i smanjenja zagađenja. Međutim, sve varijante koje smo predložili nisu odgovarale ili stanovnicima općina Ilijaš i Vogošća, koji predstavljaju veliku većinu putnika, ili prevoznicima jer bi im se povećali troškovi kao i potrebno vrijeme za dolaske što bi se odrazilo na red vožnje. Vrijeme je pokazalo da je ovaj projekat puno složeniji nego što se činilo na početku. Zato želim da zajedničkim snagama pronađemo adekvatno rješenja na zadovoljstvo svih, kazao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Na adresu Ministarstva saobraćaja KS-a je stiglo sedam inicijativa za nove lokacije, a to su Trg Austrije, Drvenija, park kod Predsjedništva, kod Olimpijske dvorane Zetra, na postojećoj željezničkoj stanici, te u ulicama Koševo i Kotromanića. Predložene lokacije bi, osim smanjenih kapaciteta za smještaj autobuskog terminala na mjesečnom nivou, povećale prevoznicima trošak za oko milion KM, te bi se produžilo putovanje.

– Inicijativa koja je krenula od naših sugrađana ima za cilj smanjiti veliku frekvenciju motornih vozila i riješiti problem saobraćajnih zagušenja, naročito tokom jutarnjih i poslijepodnevnih sati kada je najveći promet u Ulici Koševo. Mi moramo razmišljati dugoročno, odnosno da kroz plansku dokumentaciju rasteretimo centralnu gradsku zonu od saobraćaja motornih vozila favoriziranjem pješačkog saobraćaja i planiranjem i izgradnjom kvalitetne infrastrukture, kazala je Eldina Šehović.

Trenutno se sa postojećeg terminala u Ulici Sutjeska dnevno obavi oko 40 polazaka autobusa za Vogošću, 34 polaska autobusa za Ilijaš, te desetak za Kamenicu i tri minibuske linije koje voze do Nahoreva, Poljina i Orahovog brijega.

Trajno rješenje ovog problema je uspostava trolejbuskog saobraćaja prema Vogošći, čime bi se znatno smanjio broj putnika i vozila sadašnjom trasom, za šta je Ministarstvo saobraćaja KS-a već pokrenulo aktivnosti.

Također kao jedno od privremenih rješenja je odvajanje jedne saobraćajne trake na dijelu Ulice Koševo sa autobuskim terminalom, dok bi u Ulici Sutjeska bilo prolazno stajalište za prijem putnika, gdje bi se postavilo najbolje tehničko rješenje smanjenja buke i povećanja sigurnosti za učenike obližnje Druge gimnazije.

 
Sastanak načelnika i ministra Mandića: Obećana sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 15 Lis 2019 12:48

ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 2Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđanom Mandićem.

Sastanku su također prisustvovali pomoćnici načelnika i ministra, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić, v.d. direktorica KJKP "Rad" Vera Arnautović i rukovodilac poslovne jedinice KJKP "Rad" u Ilijašu Alan Šerak.

Na sastanku je predočeno stanje komunalne privrede na području općine Ilijaš, predstavnici Općine su prezentovali dinamiku realizacije projekata u 2019. godini, istakli problematiku u toj realizacji i iznijeli planove za 2020. godinu.

Ovo je prva posjeta ministra Mandića Općini Ilijaš. O zaključcima sastanka ministar je rekao:

"Imali smo priliku čuti samo riječi hvale kada je u pitanju radna jedinica KJKP "Rad" u Ilijašu. Objektivna ocjena jeste da je Ilijaš jedna od najčistijih općina u kantonu Sarajevo, možda i najčistija i to me posebno raduje.

MINISTAR MANDIC 1Načelnik je iznio nekoliko zahtjeva prema našem ministarstvu. Prije svega se to odnosi na neke nove zahtjeve kada je u pitanju raspodjela u sferi vodnih naknada i mislim da ćemo vrlo brzo tu naći rješenja.

Drugi zahtjev se tiče izvorišta Vrutak. Vrijednost projekta je oko dva miliona KM, prethodna Vlada KS je izdvojila oko milion KM, Općina Ilijaš 900.000 KM, ali još uvijek nedostaju sredstva u iznosu oko 250.000 KM. Mi ćemo učiniti sve da do kraja godine u nekim internim rezervama nađemo preostali iznos kako bismo ovaj, za Ilijaš vrlo značajan, projekat doveli do kraja.

Također smo, na neki način, dali garancije načelniku da on projekat dovode do kraja, da pronađe neke vlastite rezerve finansiranja, a mi ćemo taj novac nadomjestiti, uglavnom priča oko Vrutka će biti završena.

U Općini Ilijaš se zahtjeva na vodozaštiti, odnosno na poboljšanje vodosabdijevanja, kako novih izvora tako i zamjeni dotrajalih cijevi. Građani kantona Sarajevo zaslužuju da ponovo imaju čistu i pitku vodu i da bezbrižno piju vodu sa česme. Naravno da nikada nećemo zaboraviti općine koje imaju vlastite izvore vode i da ćemo im pomoći kako bi vlastite izvore poboljšaju. Naglašavam da nema privilegovanih općina, svaka na svoj način je podjednako važna", rekao je Mandić.

Kada je u pitanju izgradnja reciklažnog dvorišta ministar je rekao:

"To je projekat koji je važan i za Ilijaš i preduzeće KJKP "Rad" i izgradnja će biti okončana u rokovima kako je i predviđeno. Rješenje NACELNIK FAZLIC 1je da se na izvorištu komunalnog otpada stvaraju centri za razdvajanje i recikliranje otpada, pa tek onda da se šalje na deponiju.

Na tematskoj sjednici Skupštine KS desila se burna rasprava na temu deponije Smiljevići. Cilj je da se otpad prije nego dođe na deponiju na pravi način sortira i tako se smanje količine koje dolaze da deponiju, a izgradnja reciklažnih dvorišta je jedan od pravaca u kojima ćemo ići u budućnosti", zaključio je Mandić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio spremnost i želju da se dovrše svi projekti koji su započeti u ovoj godini.

"Nastojimo da projekte koji su pokrenuti dovršimo do kraja godine. Jedan broj projekata nije do kraja isfinansiran i pričali smo kako da se osiguraju dodatna sredsta za njihov završetak. Bilo je riječi i o ključnim projektima koji bi se trebali naći u planu i u budžetu Kantona Sarajevo, naravno uz podršku iz budžeta Općine Ilijaš, za 2020. godinu.

Bitno da se razumije problematika komunalne privrede na području općine Ilijaš i da postoji spremnost da se ona rješava na način da se iskazuje spremnost za finansiranje i sufinansiranje tih projekata, te da imamo dinamiku koja sa aspekta prioriteta zadovoljava potrebe naših građana.

Značajan projekat, koji zajednički finansiraju Općina Ilijaš i JKP "Vodostan" i koji je u toku, je rekonstrukcija taložnice i bazena u okviru filter postrojenja na brdu Karašnica. Riječ je o drugoj, odnosno završnoj fazi projekta. Vodostan također radi na projektima energetske efikasnosti objekata koji se nalaze na Karašnici. Time ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 3ćemo zatvoriti cijeli taj sistem, koji nazivamo mala fabrika vode. obzirom da se naš gradski vodovod snabdijva iz vodozahvata koji je na otvorenom toku rijeke Misoče i zbog toga je jako bitan tretman vode koja se isporučje građanima sa aspekta ispravnosti.

Ključni zahtjev, kada je u pitanju ovaj sastanak, su dodatna sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak. Time bismo završili fazu koja bi značila omogućavanje snabdijevanja pitkom vodom cijele mjesne zajednice Gajevi i okolnih mjesta. Ostali projekti imaju svoje finansiranje iz vodnih naknada koje su definisane u budžetu KS za 2019. godinu u vrijednosti od 500.000 KM.

Također, postoje sredstva koja smo uspijeli uštedjeti,te ih želimo uložiti u još dva dodatna projekta i time u potpunosti realizirati sve što je bilo u budžetu KS za 2019. godinu. Prvi projekat je izgradnja separatne kanalizacije u naselju Luka i drugi je projekat izgradnje separatne kanalizacije na lokalitetu gradskog stadiona u Ilijašu", zaključio je Fazlić.

Direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić govorila je o brojnim realizovanim projektima rekonstrukcije vodovodne mrže, kao i smanjenju gubitaka vode.

"Nastavili smo realizaciju projekata iz vodnih naknada koje resorno ministarstvo izdvaja iz svog budžeta. Ove godine je to 500.000 KM. Većinom su svi ti projekti već realizovani. Ostao je još projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Bosanki put, svi ostal isu završeni. Pored tih projekata ove godine se na Karašnici vrši nastavak DIREKTORICA ZUKIC 1rekonstrukcije taložnice kao. Prošle godine je urađena automatska hlorinacija i koagulacija, a ove godine i mašinski dio taložnice će biti uređen i kompletan  projekat će biti završen. Također radimo sanaciju krova, zamjenu dtolarije i utopljavanje zgrade u kojoj je smješten laboratorija, filteri i taložnica kapaciteta 50 litara u sekundi.

Cilj je bio prije svega smanjenje gubitaka vode i u tome se uspijelo. Već niz godina mi radimo na tom planu i on je dao rezultate. Mi smo uspjeli smanjiti gubitke. Obzirom da smo foskus stavili na uže gradsko jezgro sve ulice su rekonstruisane i to je zaista dalo pozitivne rezultate u postupku smanjenja gubitaka", kazala je Zukić.

Nakon sastanka ministar i načelnik su obišli loklalitet filter postrojenja i taložnice na brdu Karašnica iznad Ilijaša.

 
Završeno asfaltiranje regionalnog puta u Lješevu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 14 Lis 2019 06:55

ljesevo asfaltiranje 11Protekle nedjelje završeni su radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R445. Investitor je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, a izvođač radova je Citarprodukt d.o.o. Ilijaš.

Završeni su radovi na polaganju završnog sloja asfalta na dionici 250 metara na granici općine Ilijaš i Visoko.

Realizirana su dva Sporazuma, vrijednosti oko 700 hiljada KM.

Osim rekonstrukcije puta, radi se i asfaltiranje pješačke i biciklističke staze.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas906
mod_vvisit_counterJuče2215
mod_vvisit_counterOva sedmica12645
mod_vvisit_counterOvaj mjesec46137