Vijesti
Potpisan Ugovor za izvođenje radova u prostoru namjenjenom za produženi boravak u OŠ "Hašim Spahić" PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 13 Pro 2019 18:36

79725212 777968812700584 6050457628310503424 nProstor stare sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj školi “Hašim Spahić” bit će prenamijenjen za potrebe produženog boravka, nakon što se uradi rekonstrukcija ovog prostora.

Ovim povodom, danas je u kabinetu općinskog načelnika potpisan Ugovor za izvođenje radova na izmjeni namjene stare fiskulturne dvorane u prostorije produženog boravka.  

Ukupna vrijednost projekta je 199.000 KM, od čega je Ministarstvo osiguralo 150.000 KM, dok će Općina Ilijaš izdvojiti 49.000.00 KM za realizaciju projekta.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firma „Vizija“ iz Visokog, Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“, Sanja Zagorac - Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš i Alma Omerović predsjedavajuća OV Ilijaš.

Načelnik Fazlić je istakao da će zahvaljujući resornom ministarstvu mališani koji pohađaju OŠ „Hašim Spahić“ imati produženi boravak.

„Jedan od naših glavnih prioriteta jeste stalno investiranje u obrazovanje. Intenzivno, dugi niz godina ulažemo u bolje uslove za naše učenike i nastavnike koji rade u sferi obrazovanja. U posljednje dvije godine u ovu školu je investirano oko 700.000,00 KM. Kada je u pitanju energetska efikasnost tu smo napravili novu fiskulturnu salu i ostao je prostor stare sale kojoj želimo dati novu namjenu i rješiti važno pitanje koje smo izdefinisali. Urađena je projektna dokumentacija, izdali smo dozvole i uspjeli sa Ministarstvom obrazovanja KS izvršiti prenamjenu sredstava za ovu vrstu potrebe. Kanton je za ovaj projekat obezbijedio 150.000,00 KM, a razliku koja se pokazala po provođenju tenderske procedure od 49.000,00 KM obezbijedit će Općina Ilijaš kroz svoj budžet. I time je zatvorena finansijska konstrukcija projekta. Očekujemo da će izvođač izvršiti radove u predviđenom roku kako bismo došli u fazu opremanja tog prostora. Po projektu, opremanje prostora je oko 70.000,00 KM i time će djeca vrlo brzo koristiti prostor,“ kazao je načelnik Fazlić.

Obzirom da se radi u zatvorenom prostoru, izvođač radova će moći raditi i u zimskom periodu. Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firme „Vizija“ iz Visokog istakao je da je prednost izvođenje radova što se radi o već postojećem objektu.

„Firma „Vizija“ Visoko se obavezala da će ovaj Ugovor realizovati u 120 radnih dana od uvođenja izvođača u posao. Uslovi za radove su jako povoljni jer se radi o već postojećem objektu gdje se vrši prenamjena objekta. Zaista vjerujemo i trudit ćemo se da ispoštujemo definisane rokove za izvođenje radova“, kazao je Smajić. 

Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“ zahvalio se Općinkom načelniku i resornoj ministrici jer su prepoznali značaj ovog projekta.

„Želim se zahvaliti Općini Ilijaš na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, Ministarstvu za obrazovanje, mlade i nauku KS i ministrici Bogunić što su prepoznali značaj jednog ovakvog projekta. Produženi boravak će omogućiti našim učenicima cjelodnevni boravak te prehranu učenika, kao nastavne i vannastavne aktivnosti. Vlada veliko interesovanje roditelja da se uradi ovaj značajan projekat. Očekujem da ćemo početkom naredne godine moći koristiti produženi boravak“, kazao je Salkić.

 
Milion i 300 hiljada KM za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 13 Pro 2019 18:27

ilijas 0Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo, Hadžići i Ilidža sa općinskim načelnicima Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem, Ibrom Berilom, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem.

Vlada Kantona Sarajevo je za pomenute sanacije planirala sredstva u iznosu oko 1.300.000 KM. Potpisani sporazumi će se odnositi na sanaciju i rekonstrukciju šumskog puta Motka, šumskog puta prema Briješću-Gornja Jošanica II i Gornja Jošanica I - krak u općini Vogošća, sanaciju šumskog puta Korita - II faza, Vrutci, Vladajevići, Dragorad – Spoemen obilježje, Ravne – Šišići i makadamskog puta Meljine na području Općine Ilijaš. Također je planirana sanacija i rekonstrukcija šumskih puteva Rakitnica – Zarije, Staro groblje -Jastrebine, te Bare – Omenik u Trnovu, kao i šumskog puta Hrasnice – Osmice poznatijeg kao ratni put u Ilidži, te Donji Zovik – Lokve na području Hadžića.

“Rekonstrukcija i sanacija šumskih puteva proizilazi iz programa opće korisne funkcije šuma koje je Vlada KS nedavno usvojila. Riječ je dva programa, od kojih jedan realizira preduzeće Sarajevo-šume za regeneriranje šuma, a drugi ide direktno općinama za rekonstrukciju puteva”, istakao je ministar Bašić.

Naglasio je da je Nacrt o izmjenama zakona o šumama u proceduri usvajanja. Poslovna zajednica će biti rasterećena jednog parafiskalnog nameta, a novac će biti osiguran u budžetu.

“Ostat će i dalje dovoljno sredstava za finansiranje rekonstrukcije šumskih puteva, samo će se u konačnici promijeniti izvor finansiranja”, poručio je ministar Bašić.

Izvor: Press Vlade KS

 
Radionica za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u općini Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 11 Pro 2019 15:00

 

edukacija-smanjenje zagadjenosti zraka iz individualnih lozistaOpćina Ilijaš u zimskom periodu ima problem sa zagađenjem zraka zbog zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata, te geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija.

Stoga se Općina Ilijaš priključila Kampanji za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo koju provodi Vlada KS, odnosno Ministarstvo prostoronog uređenja i zaštite okoliša KS.

Tim povodom u velikoj sali Općine Ilijaš danas je održana radionica za predsjednike 14 Savjeza MZ sa područje Općine Ilijaš. Cilj radionice i cjelokupnog projekta je da se identifikuju mjesne zajednice u kojima je dominantna zastupljenost individualnih ložišta.

Učesnici radionice su informisani koliko individualna ložišta utječu na zagađenost zraka i koliko je bitno da građani postanu svjesni negativnih utjecaja korištenja neprihvatljivih energenata u individualnim ložištima, ali i razviju svijest o značaju povećanja energetske efikasnosti u objektima.

"Najbitnije je da smo sa predstavnicima mjesnih zajednica ostvarili interaktivnu radionicu na kojoj smo saznali njihove krucijalne probleme, jer ne možemo pristupati građanima samo kada nešto od njih tražimo, nego moramo znati njihove mogućnosti i svakodnevne probleme sa kojima se susreću. Predsjednici mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš veoma su zainteresovani za ovu tematiku. Oni su spremni da naprave promjene i sa današenje radionice su otišli sa porukom koji će dalje prenijeti svojim građanima", kazala je Samra Arnaut iz Udruženja za inovacije u okolišu.

Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić je kazao: "Stanovnici mjesne zajednice Podlugovi najaviše koriste čvrsto gorivo za zagrijavanje individualnih objekata. U posljednje vrijeme u domaćinstvima se uvodi i centralno grijanje, ali i tu je glavni energent ugalj. Problem je finansijske prirode, znači ljudi koriste energent koji mogu da priušte i većinom su to ugalj ili drva. Projekat gasifikacije je nešto što bi doprinijelo smanjenju zagađenja zraka. Mislim da bi se stanovništvo opredijelilo na prelazak na plin pod uslovom da imaju subvencioniran priključak."

Prema rezultatima mjerenja sa mjerne stanice u Ilijašu u jednu od najzagađenijih općina u KS se svrstava i općina Ilijaš, a shodno posljednjim podacima stanje kvaliteta zraka za stanovnike Ilijaša je opasno po život.

LAST_UPDATED2
 
Ukinuta epizoda „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 11 Pro 2019 06:46

b 191204156Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je epizodu „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka putem automatskih stanica na području Kantona Sarajevo pokazuju značajan pad prosječnih koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, koje na svim mjernim mjestima ne prelaze granične vrijednosti (50 µg/m3 ) za navedenu epizodu. 

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda narednih dana predviđa se nestabilno vrijeme sa padavinama i slabim vjetrom, a što bi trebalo usloviti održavanje niskih vrijednosti mjerenih polutanata u zraku.

Ukidanjem ove epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama. 

 
Općina Ilijaš organizuje doček Nove godine na otvorenom PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 10 Pro 2019 14:36

 

docek nove godine plakat Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijaša i ove godine će se organizovati javni doček Nove godine, koji finansira Općina Ilijaš.

Ispraćaj 2019. i doček nove 2020. godine obilježit će trosatni program, sa početkom u 22 sata.

U novogodišnjoj noći prisutne će zabavljati ilijaški bendovi "Karma" i "Meteori". U ponoć je planiran veliki novogodišnji vatromet.

Suorganizator ovog događaja je OO "Iskoristi dan - Carpe Diem". Medijski pokrovitelji su JU KSC i Radio Ilijaš i web portal ilijas.info.

Općina Ilijaš poziva sve građane općine Ilijaš i susjednih općina da prisustvuju javnom dočeku Nove godine.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1181
mod_vvisit_counterJuče1412
mod_vvisit_counterOva sedmica1181
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33265