Vijesti
Napreduju radovi na izgradnji produženog borovka u OŠ "Hašim Spahić" u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 13 Sij 2020 13:32

 

541541546231456231452014525654Na projektu izmjene namjene stare fiskulturne dvorane u prosotrije produženog boravka u JU OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš radovi su počeli 9. januara 2020. uvođenjem izvođača na gradilište od strane nadzornog organa „Zavod za izgradnju KS“.

Izvođač je odmah pristupio pripremnim radovima odnosno zaštiti okolnog prostora oko mjesta rekonstrukcije hodnika škole i dvorane.

„Pristupili smo radovima rušenja i demontaže, tako da smo do sada demontirali stari parket i unutrašnje otvore, trenutno se vrši obijanje maltera sa zidova kao i rušenje betonske podne konstrukcije. U narednim danima planiramo izraditi nove kanalizacione i vodovodne priključke te pristupiti betonirnaju nove podne ploče. S obzirom na dosadašnju saradnju sa Općinom Ilijaš kao i investitorom i Zavodom za izgradnju KS kao nadzorom, ozbiljan i profesionalan pristup svih sudionika na izvođenju ovog projekta već sada sa sigurnošću možemo reći da ćemo ovaj projekat završiti prije roka, te obezbjediti učenicima moderne i uslovne prostorije produženog boravka“, saopštio je Tarik Smajić predstavik firme koja je izvođač radova.

Ukupna vrijednost projekta je 200.000 KM, od čega će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo osigurati 150.000 KM, dok će Općina Ilijaš izdvojiti nedostajuća sredstva.

LAST_UPDATED2
 
Komunalna i inspekcija zaštite okoliša vrše nadzore u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 13 Sij 2020 13:27

 

zagadjenost 20181204 195557Postupajući u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, a povodom proglašene epizode PRIPRAVNOST od 01. januara 2020. godine i epizode UPOZORENJE od 02.januara 2020. godine, tokom novogodišnjih praznika kao i tokom proteklog vikenda organizovane su dežure iz oblasti inspekcija zaštite okoliša i komunalnih poslova. Shodno objavljenim parametrima zagađenja, u periodu od 3. do 9. januara 2020. godine prioritetno je vršen nadzor na području Općine Ilijaš s ciljem kontrole postupanja subjekata koji kao energent koriste čvrsta goriva ili teška ulja. Kontrolom su obuhvaćeni subjekti koji se nalaze na listi Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i to : Bingo doo, Edeka, Wamer doo, Ekofokus doo, Kalea doo i Standard doo. Kontrolama navedenih subjekta nisu utvrđene nepravilnosti.

Osim navedenih subjekata, kontrolama u Ilijašu su bile obuhvaćene i ugostiteljske radnje, poslovni objekti i tržni centri koji se do sada nisu nalazili na pomenutoj listi. Za objekat vlasništvo F&B Group doo, koji koristi Konzum doo kao zakupac, te društvo GRBO d.o.o. donesena su rješenja o monitoringu emisije iz stacionarnih izvora. Shodno utvrđenom stanju biće uvršteni na listu Ministarstva, a u zavisnosti od rezultata monitoringa inspektori će poduzeti odgovarajuće, zakonom predviđene mjere.

Posebno ističemo da je tokom kontrola uočeno da su pojedini operateri samoinicijativno pristupili zamjeni energenta, odnosno umjesto uglja počeli koristiti pelet, što je svakako veoma pohvalno i u skladu sa preporukama Plana. Takođe, utvrđeno je da su temperature kontrolisanih objekata snižene i više nego što je propisano iz ekonomskih razloga.

Dodajemo da je na području Općine Ilijaš vršen i nadzor nad investitorima i izvođačima građevinskih radova vezano za kontrolu obustave grubih građevinskih radova na gradilištima i čistoću javnih površina oko gradilišta. U trenutku kontrole nisu utvrđene nepravilnosti.

U skladu sa planom inspekcijskih nadzora kontrole na području Ilijaša biće nastavljene i narednih dana.

Osim navedenog, ističemo da su postupajući inspektori zaštite okoliša početkom decembra 2019.godine za 147 subjekata uputili akte upozorenja o obavezi postupanja po Planu interventnih mjera. Odmah po stupanju na snagu epizode Upozorenje, osim terenskih nadzora, upućeni su pozivi prema odgovornim licima subjekata koji se nalaze na Listi Ministarstva sa područja cijelog Kantona za dolazak u prostorije inspekcije i dostavu dokaza koji potvrđuju da je postupljeno u skladu sa propisanim mjerama Plana interventnih mjera. Inspekcijski postupci su u toku, a stranke su istovremeno upozorene da neodazivanje pozivu inspektora može biti sankcionisano shodno odredbama Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo novčanom kaznom u iznosu od 3.000KM do 15.000 KM za pravno lice i 1.000 do 3.000KM za fizičko lice.

Na kraju ističemo i da su prioritetne aktivnosti kantonalne saobraćajne inspekcije u periodu povećane zagađenosti zraka vezane za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu EURO 2 i manju. Najavljujemo da će saobraćajni inspektori i tokom predstojećeg vikenda od 08 do 22 sata všiti upozoravanje vozača o zabrani kretanja navedenih motornih vozila, te njihovo preusmjeravanje iz zone A na alternativne pravce.

Izvor: Vlada KS

LAST_UPDATED2
 
Nastavljen pozitivan prirodni priraštaj u Ilijašu – Protekle godine 325 rođenih beba PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 13 Sij 2020 10:02

 

54854528623145214563Protekla godina bila je dinamična u svim službama Općine Ilijaš, pa tako i u matičnim uredima u Ilijašu i Srednjem.

U protekloj kalendarskoj godini matični uredi u Ilijašu i Srednjem vršili su poslove upisa, ispravki, dopuna i promjena u matičnim knjigima državljanja, rođenih, umrlih i vjenčanih.

Broj podnesenih zahtjeva u ovoj oblasti je konstantan ukoliko se poredi sa podacima iz prethodnih godina.

U protekloj godini, ali i u nekoliko prethodnih bilježi se pozitivan prirodni priraštaj. Podaci govore kako je u matičnoj knjizi rođenih upisano 325 beba, dok je taj broj godinu ranije bio 301. Broj upisanih u matičnu knjigu umrlih je 202, a 2018. godine taj broj je iznosio 232.

Matična kjniga vjenčanih u 2019. godini zaključena je sa 185 sklopljena braka, dok je taj broj godinu ranije bio 180.

LAST_UPDATED2
 
Apel/upozorenje svim subjektima obuhvaćenim Planom mjera u slučaju epizoda Upozorenja i Uzbune PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 11 Sij 2020 13:54

zagadjenostObzirom na prekomjerno zagađenje zraka u Ilijašu gdje mjerenja stalno pokazuju vrijednost indeksa u rasponu 300 plus što indicira da je kvalitet zraka opasan po zdravlje ljudi upućujemo apel i upozorenje svim subjektima koje tretira Plan interventnih mjera da poduzmu sve aktivnosti koje su dužne provoditi u uskocima proglašenja epizode Upozorenje i epizode Uzbuna.

Obzirom da meteorološke prognoze ukazuju da će se ovakvo stanje zadržati i u narednim danima nužno je da:

1. Privredni subjekti prilagode procese proizvodnje i svoje poslovne aktivnosti shodno mjerama iz epizode Uzbuna;

2. Fizička lica koja koriste individualna ložišta na čvrsta goriva u periodu nepovoljnih meteoroloških uslova koriste energent sa manje štetnim uticajem na kvalitet zraka;

3. Građani što manje koriste motorna vozila i da se pridržavaju uputa za ponašanje u ovakvim uslovima

Očekujemo potpunu odgovornost svih spram izuzetno teške situacije kada je u pitanju kvalitet zraka u Ilijašu.

 
Radni sastanak načelnika Akifa Fazlića sa Upravnim odborom NK Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 10 Sij 2020 14:00

 

nk ilijas kabunet nacelnika 11Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić održali su radni sastanak sa članovima Upravnog odbora NK Ilijaš i predsjednikom Amarom Dovadžijom.

Sastanak je održan u vezi sa upravljanjem Gradskim nogometnim stadionom nakon što je sredinom mjeseca decembra potpisan Sporazum o privremenom korištenju Gradskog nogometnog stadiona u Ilijašu koji je zaključen na period od tri godine.

Tema sastanka bila je i funkcionisanje NK Ilijaš u otežanim uslovima izgradnje tribina i pomoćnih sadražaja na Gradskom stadionu Ilijaš.

Predsjednik Upravnog odbora Amar Dovadžija je naglasio da i u narednoj takmičarskoj sezoni klub neće imati uslove da se takmiči na svom stadionu, nego da će za te potrebe koristiti nogometni stadion u Župči, a za to je potrebno osigurati dodatna novčana sredstva za zakup stadiona za tri takmičarske ekipe.

Također, u skladu sa potpisanim sporazumom budžet kluba će biti nešto umanjen zbog izostajanja naknade za korištenje terena koju je do sada NK Ilijaš imao od klubova i škola fudbala sa područja općine Ilijaš.

Upravni odbor je zamolio da se kod utvrđivanja nove godišnje raspodjele sredstava uvaže njihovi zahtjevi.

Na kraju sastanka načelnik je NK Ilijaš poželio puno uspjeha u narednoj takmičarskoj sezoni.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1189
mod_vvisit_counterJuče1412
mod_vvisit_counterOva sedmica1189
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33273