Vijesti
Obilježena godišnjica 126. Ilijaške brigade PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Srijeda, 01 Srp 2020 16:57

1261

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu bivši pripadnici 126. Ilijaške brigade, Koordinacioni odbor boračkih udruženja Općine Ilijaš, delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem odali su počast šehidima i poginulim borcima. Time su započeli obilježavanje 1. jula, dana kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za BiH, te na značaj boračke populacije.

„Čestitka pripadnicima 126. Ilijaške brigade povodom ove godišnjice na koju smo mi ponosni. Sada kad gledam skup bez obzira na koronu trebalo nas je ovdje biti više, iako smo ovo reducirali. Zbog toga vas molim da ne zaboravite šta se to dešavalo i šta je bilo naumljeno da se dogodi.

DSC 1686Prvog jula 1993.godine od jednica Općinskog štaba Ilijaš u čijem sastavu su bili ljudi s područja Ilijaša, Vogošće i neki drugi s obzirom na to da smo mi jedinica koja je imala nesreću izbjegličkog tima, a neki s drugih područja su se prijavili da žele biti pripadnici 126.Ilijaške brigade. Ušli su u sastav Brdske brigade Prvog korpusa. Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“ rekao je prvi komadant 126 Ilijaške brigade Enes Durak.

1262
U petak u 12:00 sati proučit će se tevhid za sve šehide i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš u Gradskoj džamiji u Ilijašu, a u nedjelju u 11:00 sati bit će održana misa zadušnica u Katoličkoj crkvi u Ljubini za poginule i umrle branitelje i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš i Župe Čemerno.

LAST_UPDATED2
 
Održana 43. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Utorak, 30 Lip 2020 11:39

ov1Junska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je 30.06.2020 godine. Na početku junske sjednice Općinskog vijeća Ilijaš svečanu zakletvu položila je nova vijećnica Marioneta Ilić-Jureta, koja je zamijenila kolegu Eldara Šehića (OO SDP Ilijaš).

Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu se našlo devet tačaka.

Nakon upućenih vijećničkih pitanja i inicijativa načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić prezentovao je informacije o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2020 godinu, uslijed epidemije COVIDA19. Načelnik je u svom obraćanju istakao da je stručna služba radila na rebalansu budžeta, u cilju ušteda sredstava, te da je ključni cilj bio zadržati sve kapitalne projekte koji su definisani kroz operativni plan i osnovni budžet. Načelnik je istakao da bi realizacijom Izmjena i dopuna budžeta u potpunosti zadržala stabilnost Budžeta, te završili započeti projekti i započeli novi. Vijećnici su podržali Prijedlog Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu, koji je obrazložio načelnik Akif Fazlić. Izmjenama i dopunama Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu utvrđeni su ukupni prihodi i rashodi u iznosu od 14 miliona 209 hiljada i 55 KM što je umanjenje za 8,92 posto u odnosu na aktuelni Plan Budžeta za 2020. godinu.
U zavisnosti od situacije preostaje i mogućnost da se nove Izmjene i dopune Budžeta korigiraju u septembru.

Vijećnik dr. Anel Bumbulović, predstavnik Zdravstvenog savjeta Općine Ilijaš,iznio je problematiku nedostatka ljekarskog kadra s kojim se suočava Dom zdravlja Ilijaš kazavši kako su ogromne potrebe stanovništva nakon mjera zabrane za uslugama porodične medicine, a kapaciteti minimalni i reducirani na pet ljekara, koji osim u Ilijašu rade i u Podlugovima i Srednjem te su angažirani kao ispomoć u pružanju pomoći migrantima.Nastojeći riješiti ovaj gorući problem, predložen je zaključak koji su vijećnici podržali da nadležno ministarstvo i JU Dom zdravlja KS obezbijede specijalistu pulmologa i tri doktora medicine u Dom zdravlja Ilijaš.

Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog odluke o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Mrakovo 1" Ilijaš i prijdlog Odluke o provođenju Regulacionog plana " Apartmansko naselje Mrakovo 1" Ilijaš.

Općinsko vijeće podržalo je Prijedlog Odluke o usvajanju „Lokalnog akcionog plana za djecu Općine Ilijaš za period 2020 -2022. godina“ koji je obrazložila pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.
"Svrha izrade ovog dokumenta je pokretanje kontinuiranih aktivnosti radi provođenja UN konvencije o pravima djeteta. Nosioci aktivnosti izrade lokalnih akcionih planova su multisektorske Grupe za dobrobit djece koje je osnovao World Vision BiH, koje okupljaju sve javne ustanove relevantne za zaštitu djece, nevladine organizacije, kao i predstavnike lokalne samouprave i vjerskih zajednica.Akcioni plan sadrži mjere i aktivnosti koje trebaju da poduzmu lokalne vlasti i organizacije kako bi se osigurali dobri uslovi odrastanja i funkcionisanja u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, sigurnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, te životnog standarda i sportskih i kulturnih sadržaja"-istakla je Sanja Zagorac-Jozić.

Općinsko vijeće podržalo je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana " Apartmansko naselje Paljevo" Gornji Malešići.

I ostale tačke, zastupljene dnevnim redom ove sjednice a tiču se usvajanja i realizacije regulacionih planova, dobile su vijećničku podršku.

LAST_UPDATED2
 
Održan radni sastanak sa članovima Savjeta MZ Podlugovi PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 29 Lip 2020 13:59

mzpod2Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić održali su radni sastanak sa predsjednikom i članovima Savjeta MZ Podlugovi. Na sastanku su aktualizirana pitanja na području MZ Podlugovi, te su doneseni određeni zaključci.
Dogovoreno je poduzimanje aktivnosti po pitanju realizacije instaliranja javne rasvjete u podvožnjaku kod Tehničkog pregleda. Također općinski načelnik Akif Fazlić prihvatio je prijedlog da se kroz sporazum sa JKP Vodostan obezbjede sredstva za potrebe nadogradnje i priključenja na kanalizacionu mrežu 9 stambenih objekata u naselju Vratuša. Razgovaralo se i o sanaciji na dionici puta od pružnog prelaza INA-Česma Sovrle, čija se temeljna rekonstrukcija očekuje po završetku radova u ulici Vratuša. Također naglašena je potreba za izgradnjem dječijeg igrališta, koje će djeci pružiti mogućnosti dodatnih aktivnosti. Pored ovih zaključaka razgovaralo se i o tekućim pitanjima i njihovim rješenjima na prostoru MZ Podlugovi.

LAST_UPDATED2
 
Vodosnabdijevanje najprioritetnije pitanje za MZ Kamenica PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 25 Lip 2020 14:19

n1

Na sastanku Općinskog načelnika i predstavnika Savjeta MZ Kamenica između ostalog je razmatrano vodosnabdijevanje ove mjesne zajednice kao trenutno najvažnije pitanje za njene građane.
Obzirom da se radi o vrlo važnom životnom pitanju, Općinski načelnik je istakao da Općina Ilijaš duži period vodi aktivnosti koje prevashodno imaju za cilj kako zaštititi postojeća izvorišta, tako i kako povećati kapacitete i obezbijediti snabdijevanje stanovnika zdrastveno-ispravnom vodom. U prošloj godini pokrenute su aktivnosti koje podrazumijevaju uključivanje dodatnih količina vode u postojeći sistem vodosnabdijevanja sa izvorišta Jazić. Elaborat o izdašnosti ovog izvorišta koji je urađen prošle godine poslužio je kao osnova za aktivnosti koje se odnose na izradu projektne dokumentacije koja je u toku . Samo projektno rješenje se zasniva na rekonstrukciji postojeće kaptaže i sakupljanje svih dijelova ovog razbijenog izvora u jedan sabirni bazen koji bi obuhvatio trenutno kaptirani izvor čiju vodu jednim dijelom koriste i stanovnici naselja Musići kao i dva okolna slobodna izvora, jedan iznad samog kaptažnog bazena i drugi lijevo od kaptažnog bazena. Dakle,projektno rješenje bi uključilo da se dio vode koristi za vodosnabdijevanje naselja Musići , a preostale količine vode- nekaptiranog dijela izvorišta bi se uključile u sistem vodosnabdijevanja naselja Kamenica. Za realizaciju ovog projekta potrebno je određeno vrijeme kako bi se ispoštovale sve zakonom predviđene procedure.Sam projekat kad bude gotov će definisati naredne aktivnosti i korake.n2

Na sastanku je razmatrana i mogućnost da se u međuvremenu provedu i istražni radovi kako bi se sagledala i mogućnost obezbjeđenja određenih količina podzemnih voda – putem bunara, kao i da se na iznađu rješenja koja bi eliminisala zamućivanje postojećih izvora za vrijeme padavina, a što trenutno predstavlja vrlo veliki problem.
Svoju podršku u prevazilaženju nastale problematike bezrezervno će pružiti i JKP”Vodostan” doo Ilijaš koji upravlja vodovodnim sistemom ove mjesne zajednice.

LAST_UPDATED2
 
Sastanak predstavnika Općine Ilijaš i Zavoda za planiranje razvoja KS PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 25 Lip 2020 14:00

meliha2U kabinetu općinskog načelnika danas je održan sastanak, općinskog načelnika Akifa Fazlića sa saradnicima iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i direktora Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Hamdije Efendića sa saradnicima.
Tema sastanka bila je dogovor oko nastavka aktivnosti na izradi regulacionih planova na području Općine Ilijaš.
Obzirom na opredjeljenje općine Ilijaš za stvaranje preduslova za plansku izgradnju na području općine Ilijaš, kao i podsticanje investitora na plansku izgradnju, u predhodnim godinama izrađeno je više Regulacionih planova: Banovac, Centar, Stari Ilijaš, Industrijska zona Luka, Željezara i dr. kao i Regulacionih planova za izgradnju apartmanskih objekata.

Današnji sastanak je nastavak redovnih aktivnosti općinskog načelnika sa Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao nosioca izrade planova, u cilju završetka započetih i nastavku realizacije planiranih aktivnosti na realizaciji Regulacionih planova, planiranih Operativnim planom Općinskog načelnika i budžetom općine Ilijaš za 2020 godinu.

Izvršen je terenski obilazak lokaliteta za izradu regulacionog plana "Srebrenički arboretum",po primjedbama građana, lokalitet " Junakovac" koji je u fazi izrade koncepta plana i lokalitet za izradu regulacionog plana "Aparmansko naselje Stari Ilijaš I", a u svrhu definisanja obuhvata za izradu plana.

Danas je direktor Zavoda isporučio načelniku usvojene Izmjene i dopune RP Banovac, a u periodu juli-august dogovoreno je da će Zavod dostaviti na daljnju procedutu sljedeće planove: prijedlog regulacionog plana "Srebrenički arboretum", nacrt Izmjena i dopuna regulacionog plana "Podlugovi I" i "Podlugovi II", prijedlog regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubinići-QTRBS".

Načelnik je upoznao direktora Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo o trenutnim aktivnostima koje općinski načelnik provodi kada je u pitanju planska dokumentacija, odnosno da je u toku procedura javnog uvida na nacrt Regulacionog plana "Željeznička stanica Lješevo" koja traje do 03.07.2020. godine,kada će se održati Javna rasprava, a da je na sjednicu OV Ilijaš, koja je planirana da se održi u junu, dostavljen nacrt regulacionog plana Mrakovo 1 i Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana "Paljevo" G.Malešići.

Dogovoreno je, također, da se za sve ostale planove, za koje je Općina pokrenula inicijativu i koji su u početnoj fazi izrade, pokušaju ispoštovati rokovi, a sve u cilju potrebe investitora da što prije dođu do dokumentacije o građenju, posebno u ovom periodu kada su općini, zbog stanja koji je prouzrokovao virus Covid 19, potrebna sredstva za nastavak započetih infrastrukturnih projekata.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1348
mod_vvisit_counterJuče1906
mod_vvisit_counterOva sedmica14649
mod_vvisit_counterOvaj mjesec8935