Vijesti
Podrška Općinskog načelnika OŠ “Stari Ilijaš” u vrijednosti 15.000,00 KM PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 25 Ruj 2020 19:04
op1Općinski načelnik Akif Fazlić kontinuirano pruža podršku javnim ustanova iz sfere obrazovanja na području općine Ilijaš. Podršku OŠ „Stari Ilijaš“ načelnik Fazlić je iskazao i Odlukom o dodjeli novčanih sredstava vrijednosti 15.000,00 KM za realizaciju prioritetnih projekata koje je delegirao menadžment ove škole. Tim povodom, upriličena je i posjeta Općinskog načelnika, predsjedavajuće OV Ilijaš Alme Omerović i pomoćnice načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanje Zagorac – Jozić ovoj školi. U razgovoru sa v.d. direktorom Ademom Alićem, kandidirani su i neophodni projekti za predstojeći period.
„Cilj posjete je da sagledamo stanje na početku školske godine, potrebe škola u smislu odvijanja nastavnog procesa kako bi on bio što kvalitetniji i što sigurniji, posebno u doba koronavirusa. Jako smo zadovoljni organizacijom nastavnog procesa. Općina Ilijaš kroz Budžet pomaže u realizaciji onih glavnih projekata koji su škole kandidirale. Za OŠ „Stari Ilijaš“ obezbijeđeno je 15.000,00 KM. Menadžment škole će ta sredstva utrošiti na najprioritenije projekte. Razgovarali smo i o kandidiranju takve vrste projekata i za narednu godinu. Smatramo da je ovaj model podrške javnim ustanova iz sfere obrazovanja jako dobar. Kroz transfer jednog dijela sredstava oni provedu sve procedure i definišu najprioritetnije programe. U tom smislu, upućujem generalnu čestitku svim našim osnovnim školama na urađenom poslu i odvijanju odgojno-obrazovnog procesa“, istakao je načelnik Fazlić.
Adem Alić v.d. direktor OŠ „Stari Ilijaš“ iskazao je zahvalnost Općinskom načelniku koji kontinuirano prati rad svih osnovnih škola na području općine Ilijaš.
„U Budžetu za 2020. Godinu za OŠ „Stari Ilijaš“ planirano je 15.000,00 KM pomoću kojih ćemo realizirati nekoliko važnih projekata koji su neophodno za odgojno-obrazovni proces u našoj školi. Jedan od projekata je rješavanje predulaza u školu. Neophodno je riješiti i jedan kanalizacioni odvod kao i ogradu oko sportskog terena koja je oštećena. Potrebno je da obogatimo književni fond naše biblioteke i planirali smo utrošiti 3.000,00 KM za nabavku knjiga. Također je potrebno osvijetliti terena ispred škole kako bismo spriječili neželjene događaje u noćnim satima“, kazao je Alić.
Za područnu školu Malešići planiran je projekat energetske efikasnosti koji će finansirati Općina Ilijaš, Vlada KS i UNDP. Vrijednost tog projekta je 58.000,00 KM.
„U narednom periodu dogovorili smo sa načelnikom nastaviti kontinuitet podrške školama. Delegirali smo projekte, internet mrežu u OŠ „Stari Ilijaš“ s obzirom na to da smo još uvijek u vremenu pandemije koronavirusa i da se odvija online nastava. Također, neophodno nam je rješavanje mokrih čvorova i podova u područnim školama“, istakao je Alić.
Menadžment škole je istakao da će istrajno raditi i u predstojećem periodu, na svim projektima neophodnim za što kvalitetniji odgojno-obrazovni proces u OŠ „Stari Ilijaš“.
LAST_UPDATED2
 
Potpisan Ugovor vrijedan oko tri miliona KM: Počinje rekonstrukcija regionalne ceste Malešići – Star PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 25 Ruj 2020 12:52
 
7Ugovor o rekonstrukciji regionalne ceste R 445 vrijedan blizu 3.000.000,00 KM,kao jedan od najvažnijih za općinu Ilijaš, potpisan je danas u kabinetu općinskog načelnika Akifa Fazlića.
Radi se o dijelu puta na na potezu od Malešića do Starog Ilijaša. Ugovor je potpisan između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste i izvođača radova firme “MGBH”d.o.o. Sarajevo. Riječ jeo veoma značajnom projekatu kako za općinu Ilijaš, tako i za Kanton Sarajevo. Radi se o modernoj saobraćajnici sa svim pratećim sadržajima, što podrazumijeva širinu saobraćajne trake 2 x 3,50 i obostrane asfaltne trotoare širine 2 x 1,50 m.Izuzetno mnogo rada i truda općinske administracije i Direkcije za ceste uloženo je u proteklom periodu, kako bi se iznašlo najbolje rješenje za ovaj projekat. Potpisivanju su prisutvovali i Predsjedavajuća OV Alma Omerović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, ministri u Vladi KS, Adi Kalem ministar saobraćaja i Jasmin Halebić ministar finansija.
Po riječima općinskog načelnika ovo je kruna dosadašnjeg rada.
“Rekonstrukcija regionalne ceste R445 na potezu od mosta u Malešićima do skretanja za Bioču je veoma važan projekat. Također, predstavlja i izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije, kao i rekonstrukciju vodovodne mreže. Ovim projektom ćemo riješiti cestovnu i komunalnu infrastrukturu. Moram istaći da su performanse ove ceste postavljenje na najveći mogući nivo, što podrazumijeva rekonstrukciju samog kolovoza i izgradnju dvije pješačke staze. To je jako bitno sa aspekta bezbjednosti za sve stanovnike ovog kraja. Na samom projektu se radilo jako dugo. Sa Direkcijom za ceste je pripremana projektna dokumentacija i rješavali smo imovinske odnose te danas potpisujemo Ugovor vrijedan 2.580.000, 00 KM kao plod dosadašnjeg rada.Generalno,ukupna vrijednost ovog projekta je blizu 3.000.000,00 KM. U obzir uzimamo i sredstva za rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže vrijednosti od 217.000,00 KM kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa. Izrađen je projekat i rekonstrukcije dijela ceste od Alića rampe do Gnionice. On je revidiran i prihvaćen onako kako je to postavljeno našim regulacionim planom i time su stvorene pretpostavke da uđe u operativni plan Direkcije za ceste 2020. godinu", istakao je Fazlić.
Selmir Kovač, direktor Direkcije za ceste KS ističe da je ovo veoma značajan projekat i za Direkciju.
“Rekonstrukcija regionalne ceste R445 u dužini od 1.300 metara je veoma važan projekat a podrazumijava izgradnju dvije vozne trake i dva trotoara sa sigurno kretanje pješaka. Radi se kompletna zamjena gornjeg i donjeg nosivog sloja.Mi smo ranije imali raspisan ovaj projekat u kojem se trebala raditi samo rehabilitacija puta, ali on je poništen na inicijativu Općine i na svu sreću sada imamo komletan projekat”, kazao je direktor Kovač.
Direktor Kovač napominje da će najveći dio radova biti urađen u toku ove godine,a od vremenskih uslova zavise kontinuitet radova na terenu.
6
Adi Kalem, ministar saobraćaja u Vladi KS je istakao da je spremnost općinske administracije i načelnika općine Ilijaša bio jedan od bitnih faktora realizacije mnogobrojnih infrastrukturnih projekata na ovom području.
“Zahvalio bi se Općinskom načelniku i kompletnoj administraciji na spremnosti pripreme projekata koji su dostavljeni Ministarstvu saobraćaja KS i Direkciji za ceste KS, jer spermni i dobri projekti mogu ići u realizaciju”, rekao je Kalem.
Nadzor nad radovima izvodit će stručni predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva. Saobraćaj će se za vrijeme radova odvijati jednom trakom.
LAST_UPDATED2
 
Vrijedna donacija organizacije World Vision i Općine Ilijaš učenicima OŠ „Srednje“ i njihovim porodi PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 25 Ruj 2020 06:35

n3World Vision je humanitarna organizacija s kojom OŠ „Srednje“ ostvaruje dugogodišnju saradnju kroz različite programe i projekte pružanja pomoći porodicama učenika ove škole. Obrazovni proces iznjedri projekte koji se realizuju na zadovoljstvo menadžmenta škole, ali i ljudi koji žive u tom školskom području i čija djeca pohađaju istu. Primjer toga je upravo OŠ „Srednje“ koja je uz pomoć Njemačke ambasade u Sarajevu, Općine Ilijaš i World Vision organizacije u cilju ekonomskog i privrednog osnaživanja porodica, uručila donacije za deset porodica učenika ove škole.
Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je kontinuiran kvalitetan rad rukovodstva OŠ „Srednje“ kako u od odgojno-obrazovnom procesu tako i u ekonomskom osnaživanju učenika i njihovih proodica.

„Osnovna škola „Srednje“ se zaista uključila u jedan vrlo interestantan projekat koji se realizira na bazi upisanih učenika u ovu šklolu a zapravo značio je ekonomsko osnaživanje porodica u periodu pandemije koronavirusa kada je izvjesnom broju porodica trebalo pomoći na ovaj način. Zahvaljujem se se organizaciji World Vision koja je kreirala i implementirala ovaj projekat. Također, zahvaljujem se i donatoru odnosno Njemačkoj ambasadi. Kao donator učestvovala je i Općina Ilijaš. Naših deset prodica je dobilo ovu važnu pomoć koja se ogleda u mehanizaciji i plastenicima i time će 10 domaćinstava sa ovog područja biti u prilici da njihova egzistencija bude izvjesna. Dobili su pomoć koja će im koristiti, a već raspolažu resursima odnosno poljoprivredno zemljište. Na taj način će poboljšati svoj egzistencijalni položaj“ istakao je načelnik Fazlić.

Adnan Salihagić, predstavnik World Visiona kazao je da je ova organizacija na početku pandemije koja nas je zadesila, sva svoja sredstva i resurse preusmjerila na osnaživanje porodica jer su imali informacije da su porodice u potrebi.

„U saradnji sa Njemačkom ambasadom i lokalnim općinama prikupili smo sredstva i krenuli u realizaciju projekata. Prije toga dobili smo spiskove potencijalnih porodica i zajednica. Sve porodice smo obišli na licu mjesta, uvjerili se koja je potreba i šta je to što je potrebno porodici da stekne ekonomski prihod. Nakon toga pristupili smo samoj narudžbi. Pakete koje smo nudili porodicama podrazumijevali su plastenike, sisteme za navodnjavanje, sitnu mehanizaciju, motokultivatore, motorne pile i kosačice ali i sitnu stoku, koke nosilje, pčele. Neke porodice su podržane i kroz lične talente, kao što je pravljenje kolača, nakita ili suvenira. Prema tim porodicama smo ciljano išli u nabavku materijala kako bi mogli ostvariti ekonomsku dobit“ istakao je Salihagić.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da projekat World Visona mnogo znači učenicimn4a jer se reflektuje na ekonomsko osnaživanje njihovih porodica

„World Vision je organizacija koja zaista djeluje svih ovih godina kako kroz projektne aktivnosti koji djeluju na poboljšanju uvjeta rada naših učenika tako i kroz direktnu pomoć i podršku našim porodicama. Izuzetno smo zadovoljni jer je ovo projekat koji je u pravom trenutku dobio svoju važnost. U vremenu pandemije kada su određena sredstva trebala biti usmjerena na neke druge vidove pomoći, mi smo upravo kroz saradnju i partnerski odnos World Vision organizacije i Općine Ilijaš prepoznali stvarnu potrebu naših porodica i učenika“istakla je direktorica Čehajić Kulo.

Alma Šehić iz Kamenice zahvalila se svima koji su doprinijeli da se ovaj projekat realizuje te da njenoj ali drugim porodicama ova podrška mnogo znači.

„Želim da se zahvalim direktorici OŠ Srednje Dženiti Čehajić – Kulo, načelniku Akifu Fazliću i organizaciji World Vision koja nam je donirala ovu pomoć i zaista će nam dobro doći“kazala je Šehić.

„Kao društveno odgovorna zajednica izuzetno je važno da sagledamo sve mogućnosti i načine pomoći našem lokalnom stanovništvu, jer je briga i pomoć u ovom vremenu pandemije neophodna za naše učenike i njihove porodice. Ovom prilikom naglašavamo da podrška učenicima i njihovim roditeljima je od izuzetnog značaja te ćemo nastaviti da kroz različite aktivnosti budemo podrška porodicama u prevazilaženju poteškoća sa kojima se svakodnevno suočavaju, a sve u cilju unapređenja rasta i razvoja naših učenika. Također, iskoristit ćemo i priliku da se zahvalimo našim prijateljima iz World vision organizacije, predstavnicima Njemačke ambasade i Općine Ilijaš, i načelniku Općine Akifu Fazliću“, saopštili su iz OŠ „Srednje“.

LAST_UPDATED2
 
Općinski načelnik posjetio MZ Kamenica: realizovan projekat izgradnje puta Gaz Bareta PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 25 Ruj 2020 06:21

n1Općinski načelnik Akif Fazlić posjetio je MZ Kamenica u povodu realizacije infrastrukturnog projekta odnosno izgradnje puta Gaz Bareta. Radi se o putnom pravcu od 420 metara, vrijednosti 47.197,50 KM.

Pored putne infrastrukture, načelnik Fazlić je naglasio i mnoge druge projekte koji su realizovani ali i planirani za predstojeći period na ovom području.
„Ovo je najperspektivnija destinacija za gornji dio općine Ilijaš. Ovo je najveće mjesto s aspekta broja stanovnika i ima sve resurske za dalji razvoj. Naravno da je bilo teško sve to pokrenuti poslije onog što se dešavalo u agresiji na BiH kada je sve uništeno od infrastrukture što je tada postojalo. Kao što vidite, kuće su obnovljene, ono što je ključno obnovljena je infrastruktura. Mnogo se radilo na izgradnji vodovodnih sistema i to će i dalje ostati jedan od prioriteta. Jendo od pitanja koje će biti fokus jeste zaokruženje izgradnje tretmana fekalnih voda. Ovdje je puno sekundarnih mreža kada je u pitanju odvodnja fekalija. Međutim, to treba sistemski riješiti i u projektnom smislu svesti na jedno mjesto. Važno je izgraditi i prečistač. Ovo mjesto vidimo kao zonu stanovanja, tonu gradnje vikend objekata, turističkih objekata i gdje treba razvijati proizvodnju zdrave hrane. Turizam i proizvodnja zdrave hrane će biti naše opredjeljnje da se ovo područje razvija u tom pravcu. Očekujemo veliki broj ljudi da ovdje stanuje, razvija svoje biznise i proizvodi zdravu hranu“istakao je načelnik.

Akif Šehić, predsjednik Savjeta MZ Kamenica istakao je da je MZ Kamenica doživjela infrastrukturni preporod.

„Najzaslužniji za to su stanovnici MZ Kamenica i Općina Ilijaš. Urađeno je mnogo na putnoj infrastrukturi a svjedoci smo i još jednog projekta koji je realiziran. To je putni pravac Gaz Bareta u dužini od 420 metara. Nastavljamo sa izgradnjom puteva i planiran je put Gaj – Dautovići, Elezovići– Gradina, Bibići, i još neki sporedni putevi. Izuzetno smo zadovoljni ulaganjem Općine Ilijaš u našu mjesnu zajednicu“kazao je Akif Šehić.n2

Vejsil Šehić, mještanin MZ Kamenica kazao je da je od poslijeratnog perioda urađeno mnogo u MZ Kamenica.

„Nekada je bio san da se naselje poveže sa regionalnom cestom. I to je urađeno. Međutim, danas svjedočimo da aktuelni načelnik Fazlić i njegovi saradnici spajaju lokalne puteve iz svih pravaca. To je nešto što je zaista za svaku pohvalu. Predsjednik Savjeta MZ Kamenica je prethodno govorio i o mnogim drugim projektima koji su realizirani na ovom području“istakao je Vejsil Šehić.

Ramiz Bibić, mještanin MZ Kamenica zahvalio se Općini Ilijaš koja konstantno ulaže u MZ Kamenica za dobrobit svih građana ovog područja.

„Bez infrastrukture nema ni života. Nama na ovom području su od posebnog značaja ovakvi projekti“kazao je Bibić.

Predstavnici MZ Kamenica ističu da u skorije vrijeme očekuju početak radova i na drugim najavljenim infrastrukturnim projektima koji su neophodni za kvalitetniji život građana ove mjesne zajednice.

LAST_UPDATED2
 
Riješeni problemi na izgradnji novog rezervoara i vodovodne mreže u MZ Malešići PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 24 Ruj 2020 12:23

mzmalesici1Dana 23.09.2020 godine održan je radni sastanak u kabinetu načelinka Općine Ilijaš, na kojem su pored načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića prisustvovali i:pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnik načelnika Službe za saobraćaj,stambeno-komunalne poslove i građanje Aziz Fazlić, direktorica Vodostana d.o.o Ilijaš Belma Zukić, Predsjednik Savjeta MZ Malešići Senad Tabaković, predstavnici PU Ilijaš,i ispred građana MZ Malešići Murat Kovać koji je ustupio zemljište za izgradnju rezervoara za vodu i Hamzić Mirsad.

Tema sastanka bila je rješavanje problema na izgradnji rezervoara i vodovodne mreže u MZ Malešići.

Doneseni su sljedeći zaključci:
-Da se nastavi sa izgradnjom predmetne infrastrukture bez daljnjeg osporavanja od strane grupe građana MZ Malešići.
-Općinski načelnik će sa nadležnom službom, u naredna dva dana obići teren i upoznati se sa radovima.

"Naime radi se o izgradnji novog rezervoara koji će uz postojeći poboljšati vodosnadbijevanje cijelog područja G. Malešićima,i stvoriti uslove za priključak apartmanskih objekata na istom lokalitetu.
Služba je za predmetne radove izdala svu potrebnu dokumentaciju o građenju investitoru Općini Ilijaš,a radove na izgradnji vodovodne mreže i ostale infrastrukture do naselja izvodi investitor apartmanskog naselja.

Važno je istaći da se prilikom izrade projektne dokumentacije, za snabdijevanje vodom novih naselja,sagledava kompletan lokalitet, potrebe za snabdijevanje postojećeg stanovništva i budućeg razvoja naselja za duži vremenski period,kao i mogućnosti izgradnje vodovodne mreže za nova naselja. Prijedlog konačnog rješenja izdefiniše se sa JKP Vodostan Ilijaš, koji daje saglasnost na projektnu dokumentaciju, a prije izdavanja dokumentacije o građenju pribave se i neophodni akti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo." istakla je pomoćnica Općinskog načelnika Meliha Avdibegović.


Vezano za primjedbu građana o neblagovremenom informisanju o planovima i izgradnji ovakvih objekata ,pomoćnica općinskog načelnika je istakla da je za predmetno naselje 2015 godine, od strane Općinskog vijeća,donesena Odluka o novom građevinskom zemljištu i usvojen plan parcelizacije, svi ti dokumenti su bili javni i dostupni svim zainteresovanim građanima,ali da je protekao duži vremenski period od usvajanja plana i faze realizacije, pa se dešava da se javno donešene procedure i zaborave. U svakom slučaju jako je važna komunikacija općinskih organa sa građanima MZ i treba je svakako i dalje unapređivati.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1995
mod_vvisit_counterJuče2980
mod_vvisit_counterOva sedmica15785
mod_vvisit_counterOvaj mjesec61718