Home Vijesti DA SE NE ZABORAVI: Obilježena 28. godišnjica stradanja u Lješevu
DA SE NE ZABORAVI: Obilježena 28. godišnjica stradanja u Lješevu PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 05 Lip 2020 13:00

lješevo2020.1Porodice i mještani Lješeva danas u obilježili dvadeset i osmu godina od stravičnog masakra, kada su mučki strijeljana 22 stanovnika ove Mjesne zajednice. Dvadeset i dva imena, uklesana u spomen-ploču, ostaju kao heroji borbe jednog naroda, kao stalni podsjetnik da ih nikada ne smijemo pustiti zaboravu. Program je počeo intoniranjem himne, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopiti, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je kako je ovo tužan i bolan dan za stanovnike Lješeva, i da konačno za ovaj zločin trebaju odgovarati počinitelji.„Danas je 24. put kako obilježavamo ovu godišnjicu, dakle od 1996. godine kada je izvršena eskumacija ubiljenih građana Lješeva, od tog dana svake godine obilježavamo ovaj datum.Tužan dan za stanovnike Lješeva i za stanovnike naše općine. Mjesec maj i juni su mjeseci kad je u toj 92 učinjeno puno zločina na našoj Općini, ali ono što također žalosti jeste da nije bilo ozbiljnijih procesuiranja tih događaja i ovom prilikom želim pozvati sve meritorne institucije i politike da se konačno pokrene proces ispitivanja, da se osude ratni zločini. Ovdje je previše bilo zločina bez tog sudskog procesuiranja, i bar na jedan mali način vraćanja jedne vrste pravde teško će biti graditi jednu ozbiljniju budućnost, a to znači budućnost tolerancije i prosperiteta i to jeste od ključnih poruka da na bazi istine možemo graditi novu budućnosti, a istina se mora otvoriti kroz sudske procese i za ono što se desilo moraju odgovarati oni koji su to učinili. Mora se ovo prenositi i na mlade generacije i moraju znati šta je bilo tog petog juna 1992. godine, moraju znati kako se to desilo i moraju znati ko je to učinio. Zbog toga je bitno da obilježavamo sve ove događaje i da pamtimo i prenosimo ove vrste poruka“,rekao je načelnik Fazlić.

Ahda Masnopita spomenula je da kad je njezin otac Masnopita Jasmin ubijen imala samo pet i pol godina.„28. godinu obilježavamo godišljicu stradanja 22 stanovnika Lješeva. Ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci muslimani, ubijeni su od stane svojih komšija srpski agresora. Imala sam pet i pol godina kada je moj otac ubijen tako da su ta sjećanja vrlo blijeda, pored moj oca na ovom mjestu poginuo je i moj amidža, dajdže i još dosta užih članova moje porodice. Sjetili smo je i rahmetli nane Masnopita Zahide, to je bila moja nana koja nam je dugo prenosila sjećanje s tog tužnog dana, ali i uspomene na moje najbliže. Ono što mi svake godine s ovog mjesta želimo da poručimo i što nas posebno boli jeste to da za ove zločine niko nije odgovarao. Mi 28. godina molimo Tužilaštvo BiH ratne odjele da konačno izvade predmet „Lješevo“ iz ladice jer imaju svjedoke, imaju materijalne dokaze, ne vidim razlog zašto je predmet u stanju mirovanja. Svjesni smo da ni jedna presuda ne može vratiti život, ali takva jedna presuda bi nam vratila nadu u sistem i nadu u pravosuđe i bila bi garanta da se više ovo nikad nikom ne ponovi“,kazala je Masnopita.

lješevo2020.2

Dvadestpetogodišnji Haris Omanović koji studira informatiku dobio je ime po rahmetli dedi koji je ubijen zajedno s ostalim stanovnicima Lješeva.

„Od svojih roditelja, deda i nana koji su preživljeli ovo, svakako da smo mnogo naučili i oni su se trudili da prenesu na nas znanje koje je neophodno da im prenosimo na ostale generacije da se ne zaboravi. Mnoge mlađe generacije ovdje to obilježavaju i dosta znaju o tome, i to svima nama znači, te ćemo se i dalje truditi da se ovo nikada ne zaboravi“, kazao je Omanović.

Nakon završene manifestacije prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu gdje su efendije proučile Jasin.

Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije: Savjeta MZ Lješevo i članovi porodica šehida, Općina Ilijaš - načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović te ostali vijećnici, predstavnici OO SDA Ilijaš, delegacija grada Visoko i Udruženje porodica šehida Visokog 92. , OO Narod i pravda Ilijaš, Patriotska liga 91 Ilijaš, delegacija Općine Breza i ratni vojni invalidi, koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, Udruženje sedme muslimasne viteške oslobodilačke brigade Zenica i Udruženje žena Zlatne ruke, te drugi.

lješevo2020.3Imena šehida – Lješevo 05.06.1992.

Avdukić Ćamil, Avdukić Izet, Fazlić Suljo, Fazlić Munira, Fazlić Hasan, Fazlić Arif, Fazlić Meho, Fazlić Safet, Fazlić Ibrahim, Fazlić Huso, Fazlić Amir, Karavdić Asim, Masnopita Husnija, Masnopita Mujo, Masnopita Jasmin, Masnopita Mensud, Masnopita Fadil, Masnopita Mehmed, Masnopita Munir, Omanović Arif, Suljić Zubejda, Nuhić Nijaz.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1354
mod_vvisit_counterJuče1464
mod_vvisit_counterOva sedmica12583
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44579