Home Vijesti Vanredna sjednica općinskog štaba civilne zaštite
Vanredna sjednica općinskog štaba civilne zaštite PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 21 Ožu 2020 15:07

sastanak staba civilne zastite opcine ilijas 1U velikoj sali Općine Ilijaš održana je druga vanredna sjednica općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ). Komandant, načelnik te članovi štaba su analizirali usvojene mjere i preporuke sa prve sjednice, te donijeli nove mjere i preporuke u vezi sa pandemijom Corna virusa (COVID 19) na području općine Ilijaš.

Konstatovano je da je situacija prilično dobra, te da zaraženih Corona virusom nema.

Završeno je postavljanje šatora ispred zgrade Doma zdravlja u Ilijašu, te je dogovoreno da se nabave grijalice i napajanje šatora električnom eneregijom te mrežnim kablom za računar, budući da će se prijemi pacijenata obavljati prvo u šatoru (trijažno mjesto), pa tek onda uputiti dalje u ambulantu.

U toku je i proces nabavke profesionalnog šatora dimenzija 5x10 metara i 3 metra visine koji bi mogao poslužiti za potrebe, u slučaju velikog broja oboljelih.

Druga mjera koju je štab izdao na prethodnom sastanku bila je kontorla građana kojima je određena izolacija. Ovu mjeru provode pripadnici PU Ilijaš.

Irfan Nefić komandir PU Ilijaš i član OŠCZ je istakao da PU Ilijaš postupa po rješenjima Federalne uprave inspekcijskih poslova, te da nadzire 22 osobe koje se nalaze u izolaciji po rješenju.

PU Ilijaš provodi i praćenje zabrane rada ugostiteljskih objekata i prostora u skladu sa naredbama Štaba CZ.

Izvršen je obilazak 27 objekata restorana, ćevabdžinica i fast foodova, šest objekata frizerskih salona, 25 objekata osnovnih prehrambenih artikala i dva objekta naplatne službe. Ukupno je izvršeno 85 obilazaka i nije bilo kršenja naredbi, mjere su se ozbiljno shvatile.

Građane u samoizolaciji, za koje PU nije dobila rješenje, i ne može izvršiti kontrolu, nadzire Dom zdravlja svakodnevno ih kontaktirajući putem telefona i provjeravajući njihovo zdravstveno stanje. Do sada je 61 osoba u samoizolaciji.

Mjera kontinuirane nabavke opreme za dezinfekciju za Dom zdravlja Ilijaš i javne institucije na području općine Ilijaš također se realizuje prema planu. Nabavljeno je 250 hirurških maski, 400 pari rukavica i 300 litara sredstva za dezinfekciju. Naručeno je dodatnih još višekratnih hirurških maski.

sastanak staba civilne zastite opcine ilijas 2Kupljena su 22 dozatora za dezinfekciju ruku, od kojih je 14 postavljeno na ulaze u objekte i ustanove na području općine Ilijaš.

Mjeru preventivnog čišćenje i pranje ulica na području općine Ilijaš izvršavaju uposleni JKP "Vodostan" i JKP "Rad" - radna jedinica Ilijaš. Provedene su zajedničke aktivnosti na pranju ulica i trgova. JKP „Rad“ dobilo je novo dezinfekciono sredstvo kojim će se u narednom periodu vršiti pranje ulica.

Akif Fazlić komandant OŠCZ je predlažio pranje svih ulica u gradu, pranje regionalne ceste u centralnom dijelu Starog Ilijaša i Podlugova, pranje ceste u IZ Luka, pranje svih parkinga u Ilijašu, te pranje platoa u Srednjem.

Mjera kojom se zabranjuje održavanje subotnje pijace u Ilijašu ostaje na snazi. Rad tržnice ostalim danima u sedmici ostaje nepromijenjen.

Na sastanku su donesene nove mjere i preporuke:

1. Podržava se preporuka da se od ponedjeljka, 23. marta 2020. godine, zatvore ambulante koje nisu frekventne (Crna Rijeka, Gajevi, Mrakovo);

2. Podržava se preporuka o preraspodjeli radnog vremena, a u skladu sa zaključcima koje je usvojila Vlada KS;

3. Podržava se preporuka preraspodjele budžeta za realizaciju podrške socijalno ugroženom stanovništvu.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1231
mod_vvisit_counterJuče2227
mod_vvisit_counterOva sedmica15202
mod_vvisit_counterOvaj mjesec66952