Home Vijesti Youth in the Rocky Balkans: Razlike nas spajaju
Youth in the Rocky Balkans: Razlike nas spajaju PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 03 Ožu 2020 07:11

 

5e5d864048c2fOd početka decembra 2019. godine do kraja augusta 2020. godine, Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ u saradnji sa Omladinskom organizacijom „Iskoristi dan – Carpe diem“ iz Ilijaša, Srednjom ekonomsko – trgovinskom školom iz Bečeja te Srednjom ekonomsko – ugostiteljskom školom iz Bara realizuje projekat „Youth in the Rocky Balkans“, koji je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO* i Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira.

Cilj projekta je rušenje predrasuda i barijera među mladima te upoznavanje sa različitostima i građenje mostova među budućim liderima u regionu. Usmjeren je na interkulturalno učenje i dijalog mladih sa različitom socijalnom pozadinom i nacionalnim identitetom te potiče kooperativnost, suradnju, razmjenu ideja i perspektiva kroz radionice, debate i umjetnost.

Početkom februara 2020.godine, srednjoškolci iz Ilijaša su u okviru prve međunarodne posjete ugostili srednjoškolce iz Bara i Bečeja. Tokom šest dana posjete, 30 mladih je imalo priliku posjetiti Sarajevo, Muzej ratnog djetinjstva kao i sakralne objekte: katedralu Srca Isusova, Aškenašku sinagogu, Sabornu crkvu te Gazi Husrev-begovu džamiju.

Realizovano je pet radionica: Religija i savremeno društvo, Demokratija i ljudska prava, Psihologija pripadanja, Umjetnost i indentitet te radionica Forum teatra. Radionice su osmišljene na način da se pristupi mladom umu sa različitih aspekata te razvije svijest o značaju poznavanja samoga sebe i vrednovanja vlastitog identiteta u cilju poštovanja drugog i drugačijeg.

5e5d81243d51fTokom radionice Forum teatra, mladi su učestvovali u pripremi predstave „Ja u miru mogu sve“ koja je predstavljena publici u Ilijašu, nakon obilaska škole i upoznavanja sa učenicima i nastavnicima.

U nastavku projekta planirane su uzvratne posjete školama u Bečeju i Baru te snimanje dokumentarnog filma koji će na slikovit način predstaviti projekat Youth in the Rocky Balkans i postignute rezultate.

* Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija osnovana od strane šest vlada Zapadnog Balkana u cilju promocije duha pomirenja i saradnje među mladima u regionu kroz programe omladinskih razmjena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1800
mod_vvisit_counterJuče3588
mod_vvisit_counterOva sedmica10579
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10579