Home Vijesti Sastanak načelnika Općine Ilijaš, resornog ministra i privrednika o kvalitetu zraka u Ilijašu
Sastanak načelnika Općine Ilijaš, resornog ministra i privrednika o kvalitetu zraka u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 03 Pro 2019 15:26

 

sastanak privrednici zagadjenje zraka 1Općina Ilijaš i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organizovali su sastanak sa ilijaškim privrednim subjektima radi upoznavanja o stanju kvaliteta zraka u Ilijašu i Kantonu Sarajevo.

Namjera Općine Ilijaš je da zajednički sa privrednicima i građanima uradi sve kako bi se stanje kvaliteta zraka u Ilijašu poboljšalo radi zdravlja svih stanovnika.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se zahvalio privrednicima koji su prisustvovali sastanku i dali doprinos, te kazao da će ovo biti jedna od stalnih tema i zadataka koje će Općina provoditi kroz lokalni akcioni plan zajedno sa kantonalnim planom.

"Cilj sastanka je da podignemo svijest i odgovornost svih onih koji na području općine Ilijaš svojom privrednom aktivnošću ili individualnim ložištima zagađuju zrak, koji po svim mjerenjima općinu Ilijašu svrstava u red trenutno najzagađenijih općina u Federaciji BiH.

Dobili smo ideju o mogućem rješavanju zagađenosti u naseljima koja su gusto naseljena individulanom stambenom gradnjom, a to je građenje manjih pojedinačnih kotlana koje bi onda po sistemu daljinskog grijanja mogli koristiti svi objekti na tom području. Drugi zaključak sastanka je da se prezentiraju određeni savremeni načini grijanja na bazi zdravih energenata. Također ćemo obići nekoliko firmi, prije svega tu mislim na Željezaru, Prevent, Standard, Kaleu i Xylon koji prema našim procijenama mogu biti uzročnici zagađenja.

Očekujemo da resorno ministarstvo i struka utvrdi dodatnim mjerenjima ozbiljnije procjene strukture učesnika u zagađenju, odnosno da li su to individuala ložišta, automobili ili privredni subjekti. Cilj Općine Ilijaš je podizanje svijesti svih nas kako bismo tražili tehnička rješenja, a u konačnici tu su i represivne mjere za koje se nadamo da neće biti potrebe", rekao je Fazlić.

Kanton Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša poduzima niz aktivnosti koje bi mogle uticati na poboljšanje zraka u KS, ali mjere koje se poduzimaju na poboljšanju kvalitete zraka nisu dovoljne bez sastanak privrednici zagadjenje zraka 2učešća svih sudionika koji svojim djelovanjem i radom utiču na kvalitet zraka i života na ovim područjima.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović je kazao da je plan interventnih mjera obavezujući za svih 59 privrednih subjekata na području općine Ilijaš.

"S obzirom na povećane vrijednosti nezdravih čestica moramo se ponašati odgovorno prema životnoj sredini jer svi udišemo isti zrak. Moramo uvesti represivne, ali i stimulativne mjere koje će osigurati kvalitetniji zrak na području KS.U odnosu na predratni period velika je gradnja individualnih objekata, a smanjenje industrije što znači da su individualni potrošaći najveći zagađivači i ekološki neprihvatljiva vozila. Ne možemo vršiti reperkusije na građane s obzirom da platežna moć utječe na to koje će gorivo koristit i koji automobil voziti. Pokušavamo uvesti stimulativne mjere za korištenje prihvatljivog grijanja. Ključno je podizanje svijesti, što je cilj i ovog sastanka. Moramo se uozbiljiti i smanjiti emisije koje generiremo kao zagađivači zraka na minimum", rekao je Filipović. 

Jadranka Terek iz firme Xylon Corporation iz Podlugova kaže da se ova firma trudi smanjiti emisiju zagađujućih čestica.

"Suština je da svaka firma, kuća ili jedinka koja učestvuje u emisiji zagađujućih čestica učini nešto. Firma Xylon se trudi da emisiju zagađujućih čestita smanji tako što čisti kotlove i održava kotlovnicu, te maksimalno koristimo energent koji imamo, a to je drvo. Što se tiče kontrole i monitoringa i to uredno dostavljamo inspekcijskim organima. Naravno uvijek može bolje i postoji investicija kupovine filtera o kojoj razmišljamo", kazala je Terek.

Prema rezultatima mjerenja sa mjerne stanice u Ilijašu u jednu od najzagađenijih općina u KS se svrstava i općina Ilijaš, a shodno posljednjim podacima stanje kvaliteta zraka za stanovnike Ilijaša je opasan po život.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1943
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica13142
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22648