Home Vijesti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti BiH
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti BiH PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 22 Stu 2019 15:01

 

svecana sjednica 15212451525821541Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Ilijaš danas je održalo svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Program je počeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.

Svečanu sjednicu vodila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, koja je nakon intoniranja državne himne poželjela dobrodošlicu vijećnicima, općinskom načelniku i brojnim zvanicama među kojima su bili ovogodišnji uvodničar Miro Lazović,  zastupnici u Skupštini KS Mahir Dević i Bibija Kerla, direktori javnih preduzeća s područja općine Ilijaš, direktori škola, predstavnici boračkih organizacija, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i brojni drugi gosti.

- Čast je biti u općini Ilijaš i biti svjedok svih lijepih događaja i priredbi povodom obilježavanja 25. novembra. Cijelo jutro imamo manifestacije i priredbe povodom Dana državnosti  BiH. Raduje da su mladi naraštaji sve osvješteni i svjesni značaja svoje domovine i ljubavi prema njoj. Koliko je za Ilijaš značajan Dan državnosti govori i jutrošnja manifestacija u Perzijsko-bosanskom koledžu na kojoj je gost bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Izuzetno  mi je drago da je na ovogodišnjoj svečanoj sjednici  uvodničar Miro Lazović, što govori o ljepoti raznolikosti naše domovine.  fazlic lazovic devicDanas svi zajedno govorimo o istoj temi a to je da je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana i da zajedno pridajemo važnost ovom historijskom datumu. Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. M Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Općinskog vijeća Ilijaš, i u svoje lično ime želim sretan 25. novembar - Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, kazala je predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.

Učenici IX razreda OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš Amin Stomornjak, Enid Kozić i Adnan Mešić potom su izveli  recital „Zapis o Bosni“ .

Nakon toga uvodničar Miro Lazović nekadašnji predjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine izrazio je zadovoljstvo što je ove godine u Ilijašu naglasivši da je Dan državnosti, pored Dana nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

- Predsjedništvo Republike BiH 1993. godine je prihvatilo 25. novembar koji se slavio kao Dan ZAVNOBiH-a i upravo 1943. godine državnost je potvrđena i nakon toga građena, da bismo 1992. godine doživjeli agresiju, ali zahvaljujući borcima i patriotima sačuvali smo državnost Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina još prolazi svoje tranzicione muke, ali kao što sam bio optimista 1992. godine i danas sam da će BiH opstati kao suverena i nezavisna država DSC 098812541851254151451bez obzira na sve probleme kroz koje prolazi, bez obzira na spoljne i unutrašnje protivnike, ali sam ovjeren da BiH ima budućnost. Mnogo je onih koji bi da negiraju državnost BiH, ali bez obzira na sve to, smatram da BiH mora postati dio evropskih savremenih država i ona će to biti, ja se nadam što prije, kazao je Lazović.

U svom govoru naglasio je potrebu mijenjanja Ustava BiH i njegovih diskriminatornih odredbi, imperativ provođenja presude Sejdić – Finci, odupiranje idejama podjela Bosne i Hercegovine koja nije sastavljena od entiteta nego entiteti ne mogu postojati bez države BiH, te uvjerenje da će BiH, prije ili kasnije,  postati članica NATO-a i Evropske unije.

Na kraju Svečane sjednice uručene su nagrade pobjednicima takmičenja JU KSC i Radio Ilijaš  „Djeca pjevaju domovini“, a pobjednica Iman Bašić otpjevala je pjesmu Jadranke Stojaković „Bistre vode Bosnom teku“.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1793
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica12992
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22498