Home Vijesti Općina Ilijaš implementira projekat "Digitalni arhiv katastarskih podataka"
Općina Ilijaš implementira projekat "Digitalni arhiv katastarskih podataka" PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 22 Stu 2019 14:26

 

digitalni arhiv 1Instalacijom softvera za katastar Katastar.ba na području Federacije Bosne i Hercegovine katastarski podaci jedinstvenog su formata, a spisi predmeta pohranjuju se u digitalnom obliku.

U želji da kompletna arhiva katastarskih podataka, pored analognog oblika koji se trajno čuva, bude pohranjena i u digitalnom obliku, Odsjek za katastar je u toku 2015. godine pokrenuo aktivnosti na skeniranju dokumentacije arhivirane prije instalacije softvera Katastar.ba.

Tako je u proteklom periodu skenirana i pohranjena u digitalnom obliku arhiva katastarskih podataka za period 1970. – 2013. godina što obuhvata zbirke isprava sa spisima promjena, planove starog premjera, skice aerofotogrametrijskog snimanja, elaborat izlaganja podataka za katastarske općine gdje je postupak izlaganja bio započet kao i spise predmeta novog premjera za katastarske općine gdje izlaganje podataka premjera i katastra na javni uvid još nije ni počelo.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove odabrala je Općinu Ilijaš kao jednu od četiri općine u kojima se provodi pilot projekat "Digitalni arhiv". U tu svrhu u Općini je instalirana serverska oprema koja predstavlja donaciju Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Novi server uređaji specifirani su i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će u budućnosti osigurati pouzdan, zaštićen, visoko dostupan i jednostavno proširiv katastarski informacioni sistem.

Server uređaji su namijenjeni prvenstveno za funkcionisanje katastarskog informacionog sistema, međutim također su određeni i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će zadovoljiti i potrebe rada drugih sistema za upravljanje podacima, kao što su sistemo Digitalnog arhiva (DA), Adresnog registra (AR) i Registra cijene nekretnina (RCN).

U cilju implementacije projekta "Digitalni arhiv" u prostorijama Općine održana je jednodnevna obuka uposlenika Odsjeka za katastar koju su održali uposlenici firme Gauss d.o.o. Tuzla. U toku obuke uposlenici katastra upoznali su se sa načinom pripreme i korištenja podataka koji su pohranjeni u digitalnom obliku kroz instalirani softver.

Digitalni arhiv je sistem koji omogućuje digitalno čuvanje dokumenata/podataka neovisno o njihovom formatu: tekst, video, CAD i raster. Digitalni arhiv distribuira podatke preko web interfejsa, a svi podaci su indeksirani što omogućuje brzu i jednostavnu pretragu po više kriterijuma.

Općenito, sistem Digitalnog arhiva koristi se centralno na nivou Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i lokalno na nivou katastarskih ureda u općinama. Katastarski uredi povezani su sa centralnom bazom podataka u Federalnoj upravi, tako da se prilikom unosa dokumenata u lokalnu bazu podataka oni redovno kopiraju u centralnu bazu podataka.

Digitalni arhiv je web aplikacija sa funkcionalnošću koja omogućava arhiviranje podataka na organizovan način, sa uključenim verzioniranjem, definisanje backup procedura, siguran i kontrolisan pristup podacima, upravljanje metapodacima, jednostavnu pretragu i filtere bazirane na metapodacima i jednostavnim prostornim upitima, export i import podataka i interakciju sa drugim podacima.

Digitalni arhiv sistem može pratiti aktivnosti korisnika i obezbjeđuje administratoru mogućnost izvještavanja.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1869
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica13068
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22574