Home Vijesti Općina Ilijaš i 14 mjesnih zajednica potpisali Protokol o saradnji
Općina Ilijaš i 14 mjesnih zajednica potpisali Protokol o saradnji PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 25 Ruj 2019 16:24

received 2614041768660501U velikoj sali Općine danas je upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji između Općine Ilijaš i 14 mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Potpisivanju su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić, predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović, te predsjednici 14 Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Ovim Protokolom se definišu oblasti i načini međusobne saradnje i komunikacije između Općine i Savjeta MZ, a sve u cilju stalnog unapređivanja i razvoja lokalne samouprave i jačanja uloge mjesnih zajednica u donošenju odluka na lokalnom nivou.   
Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac - Jozić je istakla važnost Protokola i ono što on definiše. 

„U posljednje vrijeme svjedočimo značajnijem aktivizmu Savjeta MZ ali i građana općine Ilijaš koji svoje interese artikulišu prema novoizabranim Savjetima MZ. Danas potpisujemo protokol između Savjeta MZ i Općine Ilijaš kojim su jasno definisana i prava i obaveze  received 1794002890743176Općine Ilijaš prema mjesnim zajednicama i obratno. Većinu aktivnosti iz Protokola je do sada smo realizovali i aktivno provodili, ali Protokol je ipak obavezujući. Prvi put, pored Statuta Općine Ilijaš imamo i zvanično stavljeno na papir šta to Općina Ilijaš kao organ uprave treba da obezbijedi za rad mjesnih zajednica, a šta to treba Savjeti da ispune prema Općini Ilijaš. 

Protokol značajno doprinosi ulogi jačanja mjesne zajednice i vraća povjerenje građana u institut mjesene zajednice kao prvi stepen mjene samuoprave u lokalnoj zajednici. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u koji je inicirao ove aktivnosti, želeći da ovaj protokol potpišešet partnerskih mjesnih zajednice u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica“. Općinski načelnik je ocijenio da je ovo zaista kvalitetan dokument i da treba da ga potpišu Savjeti svih 14 mjesnih zajednica. Ovo je jedna novina u radu a i nama otvara nove perspektive u radu sa Savjetima mjesnih zajednica", kazala je Zagorac - Jozić. 

Predsedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović je iskazala zadovoljstvo što se rukovodstvo Savjeta MZ odaziva na sve aktivnosti koje Općina, nadležna služba ili UNDP provodi i dodala:

"Nastavlja se jedan pozitivan i afirmativan trend između Općine i Savjeta MZ. Želim iskoristiti priliku i čestitati nadležnoj službi i u UNDP-u koji su vrijedno radili i zaista očekujem da će se pored partnerskih received 518547458958872mjesnih zajednica i ostale mjesne zajdnice uključiti i učestvovati u projektima UNDP-a, a Općinsko vijeće je uvijek tu da vas podrži."

Općinski načelnik je iskoristio priku da predsjednike Savjeta podsjeti kako je u narednom periodu planirana javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi. 

"Koristim priliku da vas pozovem da vi kao ključni akteri u mjesnim zajednicama pozovete Savjete i ostale građane kako bi se uključili u javnu raspravu, jer je to najkvalitetniji način komunikacije kada je u pitanju kreiranje jednog izuzetno bitnog zakona", rekao je Fazlić. 

Kenan Hasić, predsjednik MZ Ilijaš Grad je kazao: "Zahvaljujem se Općini Ilijaš koja nam je omogućila potpisivanje ovog značajnog Protokola. Smatram da će nam olakšati rad kako predsjednicima, tako i članovima Savjeta. Ovo je veliki dan za Općinu Ilijaš i Savjete mjesnih zajednica."

Kreiranje Protokola je inicirano kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1909
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica13108
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22614