Home Vijesti Posjeta ministra privrede KS - Nastavak podrške razvoju privrede
Posjeta ministra privrede KS - Nastavak podrške razvoju privrede PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 03 Ruj 2019 14:28

received 456539408405472Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović danas su ugostili ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića i njegove saradnike.

U kabinetu su razgovarali o stepenu ralizacije projekata čija je implemntacija u toku, te o podršci projektima koji su kandidirani Ministarstvu privrede KS za 2019. godinu.

Potom su obišli lokalitete u industrijskim zonama Željezara i Luka, gdje je u toku realizacija projekata koje je resorno ministarstvo podržalo. 

Ministar Bašić je iskazao zadovoljstvo jer se vide rezultati dodijeljenih sredstava lokalnim zajednicama kako bi uredili svoje privredne zone.

"Zadovoljstvo mi je što sam se odazvao pozivu načelnika Fazlića i što sam danas u Ilijašu, u posjeti industrijskim zonama i vidim kako teku radovi.

Uskoro očekujem da program za ovu godinu u okviru kojeg ćemo podržati i razvoj industrijskih zona u općini Ilijaš bude usvojen. Okvirna cifra za cijeli kanton je oko 2.700.000,00 KM. Mislim da je ovaj iznos dostatan da se rasporedi u ovoj godini i na sve općine kantona, a onda da loklana samouprava građevinski servisira svoje industrijske 

received 936943366659263zone, koje su  u razvoju.

Ministarstvo će voditi računa o relativno ravnomjernoj raspoređenosti sredstava. Moram istaći, da ću ja kao ministar imati poseban afinitet prema općinama u tzv. rubnim dijelovima kantona. Dakle, nema više zapostavljanja općina koje su izdvojene iz centra, nego, dapače možda ćemo ih malo i favorizirati, a sve u skladu sa rezultatima rada", rekao je Bašić.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo jer je Vlade KS opredjeljena da podrži projekte koji će privući nove investitore, stvoriti nova radna mjesta i u konačnici značiti ekonomski rast.

"Vlada KS je opredjeljena da razvija projekte koji su bitni za lokalne zajednice. Dakle, prije svega mislim na podršku daljem opremanju industrijskih zona kao ključnom elementu za dalji razvoj lokalne zajednice. Općina Ilijaš je kroz projekte iskazala svoje kapacitete u smislu implementacije projekata.

U toku je realizacije značajnih projekata, od rekonstrukcije pristupnog puta za industrijsku zonu Luka i time se stvara povoljan ambijent za privlačenje novih investicija. Imamo najavljenu gradnju tri nove hale i to znači dodatno zapošljavanje. Dakle, jako je bitno da se investira u 

received 518014048955841

poslovnu infrastukturu i zbog toga je ova vrsta saradnje sa resornim ministarstvom značajna, jer Općina nema kapacitete da samostalno iz svog budžeta prati sve projekte.

Prošle godine dobili smo 200.000,00 KM i 134.000,00 KM na bazi kreditnog zaduženja KS, to je opravdano. Međutim investicije u ovu infrastukturu blizu su milion KM. Općina ima nove projekte za 2019. i 2020. godinu koje kandiduje prema Vladi KS i očekujemo podršku u realizaciji", kazao je Fazlić.

Općina Ilijaš je prije nekoliko godina bila rekoreder u kantonu po izvoznim rezultatima, rastu zaposlenosti i investiranju, a taj trend je i danas pozitivan. U prošloj godini vrijednost izvoza bila je 250 miliona KM i jedina je općina koja ima pokrivenost uvoza i izvoza sa preko 200 posto, također broj zaposlenih raste. Kako bi se ovi trendovi zadržali potrebno je novo investiranje i nešto što će investitore dovesti na područje općine Ilijaš.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1968
mod_vvisit_counterJuče2980
mod_vvisit_counterOva sedmica15758
mod_vvisit_counterOvaj mjesec61691