Home Vijesti Obilježena 27. godišnjica stradanja stanovnika u Lješevu
Obilježena 27. godišnjica stradanja stanovnika u Lješevu PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 06 Lip 2019 08:48

 

lješevo godisnjica 2019Mještani Lješeva, porodice, rodbina i prijatelji žrtava obilježili su dvadeset i sedmu godišnjicu stradanja šehida, koji su život izgubili 5. juna 1992. godine. Kao i prethodnih godina, okupili su se kako bi opominjali da se ne zaboravi i da se nikome više ne ponovi.

Jedini živi svjedok zločina počinjenih u ovom selu je Mirzet Repuh. Svjedok zločinu bila je također i rahmetli Zahida Masnopita. U poslijeratnim godinama obilježavanje godišnjice održavalo se na skromnom spomen – obilježju. Nekoliko posljednjih godina godišnjica stradanja obilježava se na novom, uređenom – spomen obilježju, za koje su, između ostalih, zaslužne Sadeta Fazlić, kao i rahmetli Razija Avdukić.

Na početku programu Ašare je proučio imam džamije Lješevo Nermin ef. Bahtanović. Svoju podršku u realizaciji obilježavanja ove godišnjice pružio je i općinski načelnik Akif Fazlić.

- Prvi put u historiji smo ustanovili sjećanja na žrtve i na šehide, 11 prethodnih genocida nismo čuvali od zaborava naša stradanja. Dobro je da smo toliko nacionalno osviješteni i sazreli da ne damo da se takve stvari nacelnik godisnjica stradanaj u ljesevu 2019zaborave. Nijedan dan ne nosi toliko značenja i simbolike kao Dan šehida. U njemu su pomiješana sva osjećanja, obaveza i odgovornosti, tuge i radosti, optimizma i pesimizma, ali i našeg zavjeta kojeg moramo dati na ovom mjestu. Ovo je dan ponosa, dostojanstva, prkosa, dan naše snage. Moramo shvatiti da je naša obaveza i odgovornost da gajimo sjećanja na naše šehide. Mjesta gdje su se desili zločini i šehidska mezarja su ta gdje trebamo dati zavjet da ćemo imati džihad sa samim sobom u smislu moralnog, ekonomskog i svakog drugog preporoda koji nam je potreban da bismo savladali izazove koje imamo pred sobom. Mi ne smijemo žmiriti, danas naša država daje puno više za plaće onim političarima koji su protiv ove države, a borci nisu dobili zaslužena priznanja i danas su na optuženičkim klupama. Kada se počnemo mijenjati i izlaziti jaki i tražiti odgovore koji jesu pred nama, tada možemo očekivati i da će se stanje promijeniti, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Prisutnima se obratio Avdo Huseinović, publicista i redatelj koji je napravio svojevrsni poduhvat u očuvanju istine o odbrambeno – oslobodilačkom ratu u BiH. U svom govoru napravio je kratku retrospektivu zločina počinjenih na širem području kantona Sarajevo i naglasio činjenicu da za većinu tih zločina još nikada niko nije pravno odgovarao. Huseinović je podsjetio prisutne na dostojanstvo bosanskohercegovačkog otpora i apelirao na kulturu sjećanja.

avdo huseinovic ljesevo godisnjica 2019U periodu agresije na našu domovinu, u vremenu teskog stradanja i mučenja Bošnjaka, mještani Lješeva su pored šehida strijeljanih na ovom mjestu izgubili još 18 komšija, braće i prijatelja.

Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije Općina Ilijaš, Vogošća i Breza, delegacija Vlade KS, predstavnici Ministarstvo za boračka pitanja KS, koordinacija boračkih udruženja Ilijaš, Udruženje maloljetnih boraca Općine Ilijaš, UABNOR Ilijaš, Patriotska liga 91 Ilijaš, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, Udruženje Sedme muslimanske brigade, Udruženje Zlatne ruke, predstavnici Savjeta MZ Lješevo, Organizacioni odbor manifestacije "Da se ne zaboravi Lješevo", OO SDA Ilijaš, OO SDP Ilijaš, OO Narod i pravda Ilijaš, Predškolska ustanova Behar, OŠ „Đulistan“ i PBK Lješevo.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas194
mod_vvisit_counterJuče3170
mod_vvisit_counterOva sedmica8305
mod_vvisit_counterOvaj mjesec54238