Obilježena 29. godišnjica donošenja odluke o pružanju otpora u MZ Gajevi

Načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i općinski vijećnici prisustvovali su obilježavanju 29. godišnjice od donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire, uključujući djelove općina Vareš, Olovo, Sokolac i Vogošća.

DSC 0688

Delegacija Općine Ilijaš

Organizator obilježavanja je Udruženje RVI Ilijaš. I ove, kao i prošle godine, zbog poštivanja mjera kriznih štabova i epidemiološke situacije, nisu održane druge programske aktivnosti.

Predsjednik Udruženja RVI Ilijaš Fahrudin Demirović govorio je o važnosti donesenih odluka 22. aprila 1992. godine napomenuvši da su najvažnije o nepredavanju naoružanja, uspostavljanju ambulante Gajevi, formiranju kriznog magacina, formiranju odreda koji su kasnije priključeni 126. Ilijaškoj brigadi i Prvoj slavnoj olovskoj brigadi, te planu evakuacije stanovništva.

Trebamo se ovom prilikom sjetiti i sudionika tih događanja koji više nisu sa nama, svih šehida i poginulih i umrlih boraca koji su živote dali u odbrani zemlje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine obilježiti ovaj važan historijski događaj kao i ranije, organizacijom kulturno-umjetničkog programa, historijskim časom i drugim sadržajima. Odluke donesene tada značile su spas stanovništva, kao i to da nije bilo stradanja civila kao u nekim drugim krajevima Bosne i Hercegovine, istaknuo je Demirović.

DSC 0690

Delegacija boračkih udruženja općine Ilijaš

O važnosti sastanka i donesenih odluka govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

-Ovaj događaj je važan i njegovo obilježavanje. Datum je ovo sa puno poruka koje su io danas aktuelne. Prije 29 godine naši građani su imali viziju, odgovornost, patriotizam i znali su se pripremiti za borbu protiv agresije na BiH. Tako da su organizovali evakuaciju stanovništva i pripremili za otpor. Sve ono što su oni dali treba valorizirati na lijep način i pravi način. U aktuelnom trenutku trebamo se držati poruka iz tog vremena, a to su da trebamo biti oprezni, organizovani, patriote prema našoj domovine i da na sve ove nove izazove da damo slične i brze odgovore kakve su i oni dali u tom vremenu, kazao je Fazlić.

DSC 0700

Općinski načelnik Akif Fazlić

April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod. Sve ono što je tada dogovorilo više od osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila iz 22 sela bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije. S ovoga područja 133 borca su dala živote, od toga 15 zlatnih ljiljana i dva borca nositelji policijske značke, što samo po sebi govori o spremnosti pružanja otpora i odbrani zemlje od agresije. Tog 22. aprila donesena je i Odluka o formiranju manevarske jedinice policije koja je funkcionirala na području oko Gajeva, Vrutaka, Donjeg Sela pa sve do Vladajevića i Vuknića.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba