Održan radni sastanak sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja KS

DSC 0486U kabinetu načelnika Općine Ilijaš održan je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enverom Hadžiahmetovićem. Sastanku su, pored načelnika, prisustvovali direktor JU Zaštićena područja KS Osman Delić, direktorica Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, direktorica Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Elvedina Delić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović.

U okviru radnog sastanaka razgovarano je o rekonstrukciji i izgradnji edukativno-rekreacionog eko kampa na lokalitetu bivše kasarne na Bijambarima, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnih mreža te kanalizacionih sistema, kao i o stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš.

Ministar Hadžiahmetović istakao je važnost saradnje ministarstva sa OpćinomDSC 0477 Ilijaš te bitnosti uređenja neiskorištenog prostora na području Bijambara.“Jedan od važnijih projekata o kojem smo danas govorili je kompleks Bijambara, odnosno budući Eko-centar. Znamo da se radi o nakadašnjim kasarnama te neuređenom području i mi zaista želimo da to područje u potpunosti rekonstruišemo te stvorimo uslove za boravak građana iz Kantona Sarajevo ali i drugih turista i gostiju. Dokumentacija za realizaciju ovog projekta je pri kraju i odlučni smo da taj projekat zaživi. Osim toga, danas smo govorili i o temama komunalne privrede, stambene gradnje sa posebnim osvrtom na stambenu gradnju za mlade. Bio je ovo produktivan sastanak sa Općinskim načelnikom i donijeli smo određeen zaključke za nastavak saradnje“, istakao je ministar.

Načelnik Fazlić iskazao je zadovoljstvo posjetom ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Općini Ilijaš, te istakao važnost ovog ministarsva za sve lokalne zajednice u KS. “Današnji radni sastanak važan je jer se radi o ministarstvu, koje pokriva sve značajne oblasti od važnosti za građane, kao što su komunalna privrede, prostorno uređenje i ekologija. Ključna tema sastanaka bila je završetak potrebne dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije objekata kasarne na Bijambarima, kako bi se moglo ući u proces traženja investitora za izgradnju kompleksa sa dodatnim sadržajima. Svjedoci smo da se na Bijambarima u zadnjih par godina mnogo toga uradilo ali da sada trebamo praviti nove iskorake i obogaćivati sadržaje na tom području. Ovo je prilika da te objekte stavimo u funkciju, omogućimo nove sadržaje a posebno edukativne centre i smještaj te uslove za rekreaciju“, objasnio je Općinski načelnik.

DSC 0471Tokom sastanka razgovarano je i o projektnim aplikacijama općine Ilijaš, koja je u proteklom periodu kandidirala sedam projekata prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Radi se o projektima vezanim za vodne naknade, rekonstrukciju i izgradnju vodovodnih mreža, te kanalizacionih sistema u vrijednosti od oko milion KM. Učesnici sastanaka diskutovali su i o prostorno-planskoj dokumentaciji te važnosti usvajanja novog urabnističkog plana Općine Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da očekuje značajnu podršku u smislu odobrenja sredstava za realizaciju projekata, kao i što skorije usvajanje urbanističkog plana Općine Ilijaš od strane Vlade KS.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba