Gasifikacija Industrijskih zona Luka i Stari Ilijaš

DSC 0117Danas je u prostorijama Općine Ilijaš održan radni sastanak na temu „Gasifikacija u industrijskim zonama na području Općine Ilijaš“. Sastanku su prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić sa svojim saradnicima,predstavnici Sarajevogasa v.d. Generelani direktor Ibrahim Karahodžić i izvršni direktor za razvoj i investicije Nusret Palavra, direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić, kao i zamjenica direktora firme "Limsar" Amra Softić, direktor firme "Superior Group" Damir Pašalić, direktor firme "CloudIT" Admir Kulić, direktor firme "Ezio Inox" Sead Alihodžić, direkor firme "Ama Adriatic" Adnan Hajadarpašić i vlasnik firme "Kalea" Klico Jasmin.


Izvršni direktor Sarajevogasa Nusret Palarva iskazao je zadovoljstvo što Općina Ilijaš ozbiljno razmišlja o primarnom korištenju prirodnog  gasa kako za individualne korisnike, tako i za privredne subjekte.
„Apelujemo na privredne subjekte da podnesu zahtjeve za izradu projekta priključenja koji će biti obrađeni i sadržavati podatke o tehničkim rješenjima i troškovima priključenja." kazao je Nusret Palavra.

Načelnik Akif Fazlić ističe da je ovaj projekat itekako značajan za Općinu Ilijaš.
„Danas je održan sastanak sa predstavnicima Sarajevogasa, privrednicima u Industrijskog zoni Luka i privrednicima Industrijske zone Stari Ilijaš. Radilo se o sastanku na kojem su promovirane mogućnosti priključenja gasa za poslovne objekte u ovim Industrijskim zonama. Dva su povoda bila za ovo:-jedan je da se privrednici upoznaju sa projektom koji je u toku realizacije i odnosi se na proširenje distributivne gasne mreže u Industrijskoj zoni Luka u vrijednosti od 200.000,00 KM. Završetkom ovog projeDSC 0120kta stvorit će se uslovi da se privredni subjekti mogu priključiti na gasnu mrežu,što će imati za cilj smanjenje zagađenja zraka.Također,tema sastanka je bila kako razviti sekundarnu mrežu na području Industrijske zone Stari Ilijaš gdje imaomo nekoliko velikih kompanija kao što su:Standard,Kalea i Kondisa,u ovom slučaju se radi o izgradnji primarnog gasovoda.Također potrebno je finansirati izragdnju jedne podstanice koja bi bila ta tačka odakle bi se razvijala sekundarna mreža. Konkretizirani su zaključci da svi privrednici podnesu zahtjeve i dobiju sve tehničke upute.Kao i dinamika realizacije priključaka i u tom pravcu u budžetu za 2021 godinu kandidirat će se projekat izgradnje Podstanice u Starom Ilijašu."rekao  je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

„ Sama incijativa  Općine IlijašÂ  da se u saradnji sa Sarajevogasom implementira sistem topilfikacije uz upotrebu energenta priodnog gasa, kako s aspekta ekonomije odnosno finansijskog efekta za potrošače, tako i sa ekološkog aspekta. Svi znamo koliko je zagađenje zraka u državi, naročito Ilijaš koji je u kotlini, mislim da će puno doprinijeti kako ekonomsko, tako i očuvanju prirode“rekao je Admir Kulić direktor firme "CouldIT" koja se nalazi u Industrijskoj zoni Luka.

Ovaj pojekat predstavlja početak smanjenja štetnih agenasa u zraku što će uveliko doprinjeti manjem zagađenju zraka i očuvanju životne okoline. Nakon završenog sastanka učesnici su obišli radove u Industrisjoj zoni Luka.

DSC 0129DSC 0124

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba