Vrijedna donacija organizacije World Vision i Općine Ilijaš učenicima OŠ „Srednje“ i njihovim porodi

n3World Vision je humanitarna organizacija s kojom OŠ „Srednje“ ostvaruje dugogodišnju saradnju kroz različite programe i projekte pružanja pomoći porodicama učenika ove škole. Obrazovni proces iznjedri projekte koji se realizuju na zadovoljstvo menadžmenta škole, ali i ljudi koji žive u tom školskom području i čija djeca pohađaju istu. Primjer toga je upravo OŠ „Srednje“ koja je uz pomoć Njemačke ambasade u Sarajevu, Općine Ilijaš i World Vision organizacije u cilju ekonomskog i privrednog osnaživanja porodica, uručila donacije za deset porodica učenika ove škole.
Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je kontinuiran kvalitetan rad rukovodstva OŠ „Srednje“ kako u od odgojno-obrazovnom procesu tako i u ekonomskom osnaživanju učenika i njihovih proodica.

„Osnovna škola „Srednje“ se zaista uključila u jedan vrlo interestantan projekat koji se realizira na bazi upisanih učenika u ovu šklolu a zapravo značio je ekonomsko osnaživanje porodica u periodu pandemije koronavirusa kada je izvjesnom broju porodica trebalo pomoći na ovaj način. Zahvaljujem se se organizaciji World Vision koja je kreirala i implementirala ovaj projekat. Također, zahvaljujem se i donatoru odnosno Njemačkoj ambasadi. Kao donator učestvovala je i Općina Ilijaš. Naših deset prodica je dobilo ovu važnu pomoć koja se ogleda u mehanizaciji i plastenicima i time će 10 domaćinstava sa ovog područja biti u prilici da njihova egzistencija bude izvjesna. Dobili su pomoć koja će im koristiti, a već raspolažu resursima odnosno poljoprivredno zemljište. Na taj način će poboljšati svoj egzistencijalni položaj“ istakao je načelnik Fazlić.

Adnan Salihagić, predstavnik World Visiona kazao je da je ova organizacija na početku pandemije koja nas je zadesila, sva svoja sredstva i resurse preusmjerila na osnaživanje porodica jer su imali informacije da su porodice u potrebi.

„U saradnji sa Njemačkom ambasadom i lokalnim općinama prikupili smo sredstva i krenuli u realizaciju projekata. Prije toga dobili smo spiskove potencijalnih porodica i zajednica. Sve porodice smo obišli na licu mjesta, uvjerili se koja je potreba i šta je to što je potrebno porodici da stekne ekonomski prihod. Nakon toga pristupili smo samoj narudžbi. Pakete koje smo nudili porodicama podrazumijevali su plastenike, sisteme za navodnjavanje, sitnu mehanizaciju, motokultivatore, motorne pile i kosačice ali i sitnu stoku, koke nosilje, pčele. Neke porodice su podržane i kroz lične talente, kao što je pravljenje kolača, nakita ili suvenira. Prema tim porodicama smo ciljano išli u nabavku materijala kako bi mogli ostvariti ekonomsku dobit“ istakao je Salihagić.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da projekat World Visona mnogo znači učenicimn4a jer se reflektuje na ekonomsko osnaživanje njihovih porodica

„World Vision je organizacija koja zaista djeluje svih ovih godina kako kroz projektne aktivnosti koji djeluju na poboljšanju uvjeta rada naših učenika tako i kroz direktnu pomoć i podršku našim porodicama. Izuzetno smo zadovoljni jer je ovo projekat koji je u pravom trenutku dobio svoju važnost. U vremenu pandemije kada su određena sredstva trebala biti usmjerena na neke druge vidove pomoći, mi smo upravo kroz saradnju i partnerski odnos World Vision organizacije i Općine Ilijaš prepoznali stvarnu potrebu naših porodica i učenika“istakla je direktorica Čehajić Kulo.

Alma Šehić iz Kamenice zahvalila se svima koji su doprinijeli da se ovaj projekat realizuje te da njenoj ali drugim porodicama ova podrška mnogo znači.

„Želim da se zahvalim direktorici OŠ Srednje Dženiti Čehajić – Kulo, načelniku Akifu Fazliću i organizaciji World Vision koja nam je donirala ovu pomoć i zaista će nam dobro doći“kazala je Šehić.

„Kao društveno odgovorna zajednica izuzetno je važno da sagledamo sve mogućnosti i načine pomoći našem lokalnom stanovništvu, jer je briga i pomoć u ovom vremenu pandemije neophodna za naše učenike i njihove porodice. Ovom prilikom naglašavamo da podrška učenicima i njihovim roditeljima je od izuzetnog značaja te ćemo nastaviti da kroz različite aktivnosti budemo podrška porodicama u prevazilaženju poteškoća sa kojima se svakodnevno suočavaju, a sve u cilju unapređenja rasta i razvoja naših učenika. Također, iskoristit ćemo i priliku da se zahvalimo našim prijateljima iz World vision organizacije, predstavnicima Njemačke ambasade i Općine Ilijaš, i načelniku Općine Akifu Fazliću“, saopštili su iz OŠ „Srednje“.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba