Svečani prijem za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama

skola1Prvi školski dan

za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.Prvi školski danza 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.

„Prvačići danas polaze u školu i jako je važno da dođu u škloske objekte da se upoznaju i da osjete tu emociju. Općina Ilijaš je nastojala da sve to uljepša i podijeli ruksake i školski pribor kao lijepu dobrodošlicu. Ovo je jedan od najvažnijih naših zadataka, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano , ali i da napravimo dobar ambijent u kome će djeca biti. Zbog toga sve strukture društva počevši od roditelja, uposlenika škole, općina, javnih prevoznika trebaju dati svoj doprinos za što kvalitetniju nastavu “kazao je načelnik Fazlić.

OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš

U OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš ove godine upisano je 55 prvačića. Dobrodošlicu svim prvačićima poželio je direktor škole Nihad Salkić.„Naša škola je bogata za 55 prvačića. Ova školska godina je specifična, mi smo se spremili i sa velikim nestrpljenjem očekivali povratak naših učenika u školu. Poduzeli smo sve mjere koje su propisali nadležni organi. Ove školske godine je Općina Ilijaš obradovala naše prvačiće dodjelom ruksaka i pribora, što će im pomoći u školovanju“kazao je direktor Salkić.Što se tiče produženog boravka, direktor ističe da su radovi pri samom kraju.„Imamo još da završimo određene procedure oko papirologije , jer zbog epidemije ovi rokovi su malo pomjereni . Moram napomenuti da će ovo biti jedan od najboljih produženih boravaka u KS jer se u njegovm sklopu nalazi savremena kuhinja kao i sva potrebna infrastruktura“istakao je Salkić za Radio Ilijaš.

OŠ „Podlugovi“

Svečani prijem prvačića upriličen je iu OŠ „Podlugovi“,a mališani nisu krili oduševljenje novim ruksacima i priborom. Nakon svečanog djela prijema, prvačići su sa svojim učiteljicama krenuli u obilazak škole.Pedagogica OŠ „Podlugovi“ Almira Osmanović iskazala je nadu da će ova školska godina biti uspješno realizovana.„Ove godine upisali smo 50 učenika, od toga 32 učenika u centralnoj školi, četiri učenika u područnoj školi u Ljubnićima i 14 učenika u područnoj školi u Lješevu. Za početak ove školske godine smo spremni. Iskoristili smo sve naše moguće resurse. Nadam se da će sve biti uredu,te da nećemo imati problema sa pandemijom koronavirusa. Dobili smo sapune, dezinfekciona sredstva,te očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti i maske. Poštujemo sve epidemiološke mjere i smjernice koje dobijemo od resornog ministarstva“kazala je pedagogica Osmanović.

OŠ „Đulistan“

Prijem prvačića u OŠ „Đulistan“ upriličen je u dvorištu škole a dobrodošlicu poželjela je direktorica škole Alma Zahirović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš.Direktorica Alma Zahiragić, zahvalila se načelniku Općine Ilijaš na dodjeljenim ruksacima i priboru za prvačiće.„Sama realizacija nastave biće u sklopu smjernica koje su izdate od ministarstva. Sve je spremno, učenici spremni,kao i učiteljice za početak nove školske 2020./2021. godine. Ove školske godine u prvi razred je upisano 29 učenika, raspodjeljeni su u dva odjeljenja. U jednom odjeljenju je 15, a drugome 14 učenika“istakla je direktorica Zahiragić.

Sanja Zagorac-Jozićpomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, iskazala je nadu da će podjela ruksaka za prvačiće postati tradicija, te ističe da je ovo samo mali znak ekonomske podrške„Zaista mi je zadovoljstvo što sam mogla podijeliti sreću ovih mališana prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, kao i sa njihovim roditeljima. Prije svega, želim im puno zdravlja,sreće, a onda i završavanje svih školskih obaveza. Zadovoljstvo mi je što smo bili u prilici da obezbijedimo školske ruksake kao znak trajnog opredjeljenja Općine Ilijaš da pruža podršku našim učenicima u njihovom obrazovanju. Ovo je simbolično, kažemo da su uvijek ruksake poklanjali najbliži, majke, očevi, tetke, nane, dede, a evo mi smo ove godine odlučili da to bude Općina Ilijaš, da podržimo njihov polazak u školu i njihovo dalje stipendiranje, i obezbjeđenje ugodnih i tehnički ispravnih školskih objekata kako bi dali svoj doprinos njihovim uspjesima koje ćemo pratiti, nagrađivati u njihovom čitavom obrazovnom ciklusu“kazala je.

OŠ „Srednje“

U dvorištu OŠ „Srednje“ upriličen je prijem za 25 prvačića centralne i područnih škola Gajevi , Kamenica i Dragoradi. Dobrodošlicu prvačićima poželjela je direktorica Dženita Čehajić Kulo i predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da je ovo jedan poseban svečani trenutak, koji treba ostati svima u lijepom sjećanju.

skola2

„U ovim okolnostima, za organizaciju je zaista prethodilo jako puno posla i priprema. Hvala Bogu, to je sada sve iza nas i možemo reći da smo sa velikim uspjehom započeli novu školsku godinu. Posebno nam je drago što je lijep dan i što smo uspjeli upriličiti prijem prvačića onako kako smo planirali. Ono što je novina jeste to da naše prvačiće nisu dočekali njihovi drugari iz starijih razreda koji su uvijek pripremali određene sadržaje, kako bi im na najbolji način približili školske obaveze. Tu su danas njihovi učitelji koji su preuzeli obavezu starijih drugara. Sigurna sam da su uživali u ovom skromnom programu i dobrodošlici za početak školske godine. Sutra ćemo dočekati učenike starijih razreda odnosno II, III i IV razreda u školske klupe a starije razrede online, putem naše platforme“,kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

OŠ „Stari Ilijaš“

Adem Alić, v.d. direktor OŠ „Stari Ilijaš“ istakao je da je ova škola upisala sedmu generaciju, a u školsku 2020./2021. godinu upisana su 54 prvačića.„Upisana su 54 prvačića, od toga 35 u centralnu, a 19 u područne škole Misoča, Malešići i Bioča. Prijem prvačića je protekao prema predviđenom protokolu. Svim prvačićima i roditeljima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Također, nastavnicima i uposlenicima želim sretan početak školske godine. Veliko hvala i Općinskom načelniku, Predsjedavajućoj OV Ilijaš, nadležnoj Službi općine Ilijaš za vrijedan poklon prvačićima u nadi da će se ovaj projekat nastaviti“,kazao je Alić.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović prisustvovala je prijemu prvačića u OŠ „Hašim Spahić“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Stari Ilijaš“. Roditeljima, učenicima i učiteljima poželjela je uspješan rad i puno uspjeha u ovoj školskoj godini.„Pred prvačićima su novi izazovi, nova iskustva i prijatelji, jedno novo životno razdoblje. Želim im da budu vrijedni, ponos svojim roditeljima. Općina Ilijaš nizom mjera i pomoći prati djetetov put, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Ruksak, školski pribor i uređena škola je simboličan poklon učenicima ali i naša obaveza na putu odgojno-obrazovnog procesa svakog djeteta. I u narednom periodu bit ćemo podrška ilijaškim školama, roditeljima i učenicima“,kazala je predsjedavajuća Omerović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba