Obilježena godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda 94“

enes durak bego duric iljko baricPolaganjem cvijeća na centralnom spomen – obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“, intoniranjem himne i održavanjem okruglog stola u Biznis centru u Ilijašu je prvi put obilježena godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda". 

Organizator je Udruženje demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. općine Ilijaš. Govornici za Okruglim stolom bili su direktni učesnici dešavanja Enes Durak, Iljko Barić i Bego Durić, te su podsjetili na važnost i težinu zadatka koje je imala 126. Brdska brigada, čija je funkcija najčešće morala biti odbrambena, ali su te 1994. godine zabilježili i uspješne ofanzive. O tome je više govorio načelnik Štaba 126. Brdske brigade Bego Durić.

"Pobjeda '94. je jedna od rijetkih ofanzivnih borbenih dejstava koje je vodila 126. Brigada jer je izvodila odbrambena borbena dejstva. To je jedna od najbriljatnijih akcija koju je izvela naša brigada, prvenstveno mislim na pripadnike manevarskih jedinica koji su težišno vezani za to područje. Ofanzivi je prethodila neprijateljska ofanziva koja je trajala dva mjeseca i bili smo prisiljeni na povlačenje linija odbrane i za samo jedan dan vratili smo izgubljene linije. Tom prilikom naši borci su zarobili izuzetna materijalno – tehnička sredstva; patova, pamova, apolaganje cvijeca delegacije ov ilijasrtiljerijske municije tako da su nas nakon toga u šali zvali artiljerijska brigada ili tenskovska brigada", prisjetio se Durić.

Enes Durak, nekadašnji komandant 126. Brdske brigade kazao je da se moramo sjećati i pobjeda, a posebno naših komandanata i boraca kojima dugujemo našu današnju slobodu. Iljko Barić prisjetio se samog dana ofanzive te podsjetio prisutne na važnost ovog datuma i potrebe njegovog obilježavanja.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović kazao je da ovaj datum dosad nije bio uvršten u kalendar značajnih događaja iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, ali se nada da će sjećanje na hrabrost naših boraca 9. novembra 1994. godine postati tradicija. 

Cvijeće na spomen – obilježje položili su predstavnici Općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš, OO SDA Ilijaš, kao i boračkih udruženja općine Ilijaš. Događaju su prisustvolai brojni članovi 126. Ilijaške brdske brigade, koji su evocirali uspomene na dane novembra 1994. godine.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba