Posjeta ministrice Sofić: Dogovorena nabavka sanitetskog vozila i završetak rekonstrukcije zgrade DZ

posjeta minstrice zdravstva 1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sasatanak ministricoma zdravstva Kantona Sarajevo Amelom Sofić.

Sastanku su također prisustvovali i generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić, pomoćnica generalnog direktora JU DZKS Dženana Tanović, šefica odjeljenja za finansijsko – ekonomske poslove u Ministarstvu zdravstva Fadila Agić, direktrica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alen Bumbulović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić.

Zaključak sastanka bio je da će se u narednom periodu kroz Budžet KS i participaciju Općine Ilijaš planirati završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila.

amra matorugaDirektorica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga ovom prilikom je kazala:

"Danas smo svjedočili dobrom i konstruktivnom sastanku. Dogovorili smo daljnju saradnju na projektima koji su u zaostatku iz 2018. godine. To je prije svega završetak centralnog objekta DZ Ilijaš, tačnije bloka B, koji podrazumijeva sanaciju mokrih čvorova i garaža za službena vozila.

Drugi problem koji je aktualizaran je nabavka sanitetskog vozila. Posjedujemo staro sanitetsko vozilo koje pokriva potrebe stanovništva na cijeloj općini Ilijaš, a znamo da je općina prostorno velika i da se ne mogu zadovoljiti potrebe sa jednim vozilom."

posjeta minstrice zdravstva nacelnik fazlicNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se ministrici Sofić i direktoru Kuliću na posjeti, te naglasio da je Općina Ilijaš spremna sudjelovati u realizaciji projekata koji su definisani kao prioritetni.

"Konkretizirali smo najbitnije stvari za koje cijenimo da su sa aspekta prioriteta trebale ući u realizaciju.

Dva ključna projekta jesu završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila. Ova dva projekta ćemo kandidirati kroz Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju tih projekata i nadamo se da će se naći u Budžetu KS. Naravno, Općina Ilijaš je amela soficuvijek spremna da participira u svemu tome", rekao je Fazlić.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić je naglasila spremnost da pomogne projekte koji bi građanima općine Ilijaš pružili bolju zdravstven zaštitu.

"Došli smo da se upoznamo sa potrebama DZ Ilijaš, sa radom ove ustanove, njenim mogućnostima i potrebama. Upoznali smo se sa situacijom na terenu kada je u pitanju kadar, oprema i prostor. Ministarstvo zdravstva je spremno da pomogne kako bi građanima bila pružena što bolja zdravstvena zaštita", kazala je Sofić.

mehmed kulicDirektor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić rekao je kako je odnos između Općine Ilijaš, JU Dom zdravlja KS i Ministarstva zdravstva KS veoma bitan i da su uspjeli pronaći tripartitni dogovor kako će realizovati zadnju fazu rekonstrukcije Doma zdravlja Ilijaš, te je dodao:

"Razgovarali smo o problemima u raznim službama DZ koje trebaju da se kadrovski dopune, o materijalima koji su nedostatni i o tehničkoj dopuni.
Nadam se da ćemo u narednom periodu upotpuniti i poboljšati zdravstvenu uslugu za osiguranike DZ Ilijaš."

Prema zadnjem popisu i izvještaju Federalnog zavoda za statistiku, Dom zdravlja Ilijaš pruža zdravstvene usluge za 19.603 stanovnika općine, mada je u praksi mnogo više registrovanih korisnika. U porodičnoj medicini je registrovano 17.884 pacijenta od koji je 16.800 osiguranih korisnika. Osim centralnog objekta, na  još šest lokaliteta  djeluju ambulante porodične medicine,  stomatologija i labaratorija.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba