Općina Ilijaš predstavila Akcioni plan za borbu protiv korupcije

received 10216293050384671.  U kabinetu općinskog načelnika upriličena je svečana prezentacija i predstavljanje Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Akcioni plan je uređen u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina/gradova na izradi strategija/akcionih planova za borbu protiv korupcije na loklalnom nivou". Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje ALDI u saradnji sa Udruženejm Infohosue.

U proteklom periodu Radna grupa, koji su sačinjavalii predstavnici Općine Ilijaš i Udruženja ALDI Goražde, je intenzivno radila na izradi Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Udruženje ALDI je u ovom procesu, pored tehničke podrške, radilo na izgradnji institucionalnih kapaciteta, razmjeni informacija kao i samoj promociji.

Meliha Gačanin, izvršna direktorica Udruženja ALDI i članica Antikorupcijske mreže kazala je da će ovaj dokument u smislu prevencije imati veliku korist, a kasnije će se raditi i monitoring provođenja zadatih mjera.

"Akcioni plan sastoji se od šest strateških ciljeva u sklopu kojih su definisane 23 mjere sa tačno određenim nositeljima aktivnosti i vremenom predviđenim za implementaciju. Glavni akcent ovog dokumenta stavljen je na prepoznavanje opasnosti od korupcije kao jednog od najvećih problema u društvu", kazala je Gačanin.

Općina Ilijaš se izradom ovog dokumenta pridružila grupi od 30 gradova/općina koji su do sada izradili i usvojili Akcione planove za borbu protiv korupcije.

"Ovo je jedan od strateških dokumenata važnih za imidž Općine Ilijaš. Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali na izradi ovog dokumenat. Cilj dokumenta je da se unaprijedi efikasnost, efektivnost i generalno, učinkovitost rada lokalne uprave kako bi se umanjile mogućnosti za korptivne radnje. Plan je jako dobro urađen kroz ciljeve i mjere i vodi ka stvaranju ambijenta u kojem neće moći doći do koruptivnog djelovanja, znači i veću transparentnost, učešće i nadzor građana nad svime što radi lokalna uprava", kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Iako ne postoji jedinstven recept za borbu protiv korupcije na lokanom nivou, izrada antikorupcijskih akcionih planova pokazala se kao dobar preventivni format, a ujedno predstavlja i implementaciju, poštivanje preporuka koje s u definisane u državnoj Strategiji borbe protiv korupcije za period 2015. - 2019. godine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba