Općinski načelnik upriličio prijem za članove šehidskih porodica i djecu bez oba roditelja

received 10216292141801957Povodom Ramazanskog bajrama i Dana šehida općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je u Biznis centru tradicionalni prijem i podjelu hedija za članove šehidskih porodica i djecu bez oba roditelja.

Prijemu su pored načelnika prisustvovali njegovi saradnici u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Alma Omerović, te članovi Udruženja.

Novoizabrana predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Alma Omerović poselamila je prisutne, predstavila aktivnosti koje planiraju u narednom periodu realizirati i zahvalila općinskom načelniku na tradicionalnom prijemu, te na nesebičnoj podršci za projekte koje ovo Udruženje realizira.

„Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i ove godine upriličit će niz aktivnosti povodom Dana šehida koji se obilježava drugi dan Ramazanskog bajrama. Današnji prijem jedna je od tih aktivnosti. received 10216292142641978Na Bajram se obilazi rodbina, provodi se u porodici, ali se nikako u njegovom drugom danu ne zaboravljaju šehidi, jer su i oni naša prodica. Činejnica da ste vi majke, supruge i djeca onih koji su dali svoj život za domovinu, vjeru i porodicu, koji su zasigurno džennetlije, trebamo da hodamo visoko uspravljenog čela, ponosno i dostojanstveno. Šehidi su na obavezali na zajedništvo jer su se oni u zajedništvu borili za sve što imamo danas. Posebna mi je čast poselmati našu čestitu šehidsku djecu, koja su djeca bez oba roditelja. Ove godine upriličili smo prijem za njih deset", kazala je Omerović.

Nedavno je izvršena reorganizacija Udruženja, a na izbornoj skupštini izabrano je novo rukovodstvo. Predsjednica Uduženja je kolegicama Fikreti Hodžić i Zijadi Bašić uručila cvijeće i simbolične poklone.

"Naše prethodne kolegice zaista su dale sve od sebe da Udruženje funkcioniše najbolje što je moguće. Zaista je mnogo posla s obzirom da je 1500 porodica šehida. Ono što mi planiramo kao mlađe generacije jeste da se ubuduće uvijek pravi prijem za djecu bez oba roditelja. Oni su postali odrasli ljudi i formirane ličnosti i njima ovo sigurno znači“, kazala je Omerović.

received 10216292147122090Općinski načelnik Akif Fazlić pozvao je sve građane da se na Dan šehida masovno odazovu, obiđu šehidska mezarja, te na taj način odaju počast našim borcima.

„Današnji prijem je tradicionalan, a hedije koje uručujemo su simbolične i osnova su da se susretnemo sa porodicama šehida i podijelimo bol koju svi nosimo. Pred nama je jedan od najznačajnih datum za bošnjački narod, a to je Dan šehida i jako je bitno da ga obilježimo dostojanstveno. Bitno je da u velikom broju obiđemo mezarja i odamo počast onima koji su nam osigurali da danas slobodno živimo. Naša najveća obaveza je prema šehidskoj djeci .Naravno da tu obavezu ne možemo riješiti potpuno u jednom momentu, ali u narednom periodu ovo društvo treba osigurati njihovo kvalitetno školovanje i zaposljenje. Smatram da su nas njihovi roditelji to zadužili", rekao je Fazlić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba