Nastavak aktivnosti na izgradnji prečistača i glavnog kolektora za općine Vogošća, Ilijaš i Breza

radni sastanak1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa načelnicima općina Vogošća i Breza i njihovim saradnicima, predstavnicima slovenačke firme “Projekt” iz Nove Gorice koji su izradili idejni projekat “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”, te predstavnicima firmi koje imaju iskustvo na izradi istih i sličnih projekata. 

Tema sastanka bila je dogovor i nastavak aktivnosti na izradi glavnog projekta za izgradnju prečistača i kolektorske mreže, potom izradu Studije za izdavanje okolinske dozvole, izradu tenderske dokumentacije, te dokumentacije za kandidovanje projekta prema IPA 2 fondovima.

Načelnik je prisutne upoznao sa do sada provedenim aktivnostima i poteškoćama sa kojima su se općinski načelnici susretali u fazama nastavka realizacije predmetnog projekta.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu pripremiti nacrt Sporazuma o finansiranju izrade glavnog projekta za koji je Vlada radni sastanakRepublika Slovenija spremna donirati određena sredstva. Potpisivanje Sporazuma je planirano do kraja juna ove godine.

Ranije su načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.

Firma “Projekt” iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba