Radostan Božićni koncert u organizaciji HKD „Napredak“ – potvrđena stoljetna dobrota bosanske duše

bozicd1Na zadovoljstvo mnogobrojne publike u kino sali KSC Ilijaš,  HKD „Napredak“ organizirao je četvrtu godinu zaredom uspješan „Božićni koncert“ kako bi sa sugrađanima ove nedjelje podijelio radost dolaska najradosnijeg blagdana- Božića.
 
–HKD „Napredak“ podružnica Ilijaš  organizira tradicionalni Božićni koncert za sve Ilijašane, Vogošćane, za sve dobre ljude, posjete su uvijek bile izuzetne pa tako i večeras.  U programu je nastupila novoformirana folklorna sekcija HKD Napredak iz Ljubine sa nekoliko tačaka, putujući inkluzivni teatar Hasije Borić i svjetski poznati Međureligijski hor Pontanima Sarajevo, koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta. I ove godine Djed Mraz je ovdje i djeca su dobrodošla i njima smo osigurali paketiće kako bismo obradovali djecu pred Božić, kazao je predsjednik HKD „Napredak“ Ilijaš Iljko Barić.
 
bozic2On se na početku koncerta zahvalio svim sponzorima i svima koji su pomogli organizaciju koncerta, te je čestitao predstojeće blagdane svima koji slave.
 
Fra Ivo Marković, bosanski franjevac i profesor na Franjevačkoj teologiji,  osnivač zbora Pontanima kaže da je pohvalno obilježavanje svetkovina posebno u sredinama gdje su katolici manjina.
 
-Jako je zdravo, fizički zdravo slaviti, jer  u današnjoj borbi za opstanak treba sve to malo pustiti i podsjetiti se na suštinu. Meni je drago da u radosti Božićnoj sudjeluju svi,  to je pravo lice Bosne, Božić je svetkovina drugog milenija, u Božiću se otkriva da Bog nije na Nebu, nego je Nebo ovdje u Božiću, cvijetu, u nama, zato je pun pjesme. Zaista živimo u teškom trenutku, postoje političke snage koje žive od rane naroda i zato je dobro da dubina bosanske duše stoljećima prisutna i dobrota, pozitivnost koja postoji ne može se ničim uništiti, zato su ove zajedničke svetkovine i Božića i Bajrama izuzetno važne. Nekada zlo djeluje razorno i moćno, ali ono je kratkoročno i samo sebe uništava i zato je dobro da slavimo svetkovine kad smo bliži Bogu i jedni drugima, a takav je i Božić i Bajram i Hanuka i druge svetkovine, kazao je fra Ivo Marković.
 
bozic3Načelnik  Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što Ilijaš ide putem napretka, suživota i tolerancije. O tome, osim ovog Božićnog koncerta, govori i uspješna organizacija Završnog koncerta KUD Ilijaš, Koncerta najljepših ilahija BZK „Preporod“, kao i Vaskršnjeg koncerta u organizaciji Pravoslavne crkve.
 
-Ilijaš je pokrenuo još jednu lijepu tradiciju, tradiciju održavanja Božićnih koncerata i  želim čestitati HKD Napredak koji ovu aktivnost agilno vodi i upućujem iskrene čestitke katolicima sa željom da u miru dočekujemo bolje dane, svi bolje i radosnije živimo i ostvarujemo svoje ciljeve, kazao je načelnik Fazlić.  
 
Zahvalnice su ovom prilikom dodijeljene: Ministarstvu kulture i sporta, Općini Ilijaš i horu Pontanima Sarajevo.
 
Posjetitelji su mogli uživati u sjajnim izvedbama božićnih pjesama koje su odzvanjale prostorijama KSC Ilijaš. Najveća radost na koncertu za najmlađe sigurno je bio Djed Mraz koji je djeci  podijelio paketiće.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba