Formiranja Savjeta sigurnosti u skladu sa Akcionim planom za prevenciju maloljetničkog prestupništva

CPRCDanas je u sali Općine Ilijaš održan inicijalni sastanak na temu: Formiranje Savjeta sigurnosti Općine Ilijaš" i "Primjena Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku". Sastanku su prisustvovali: Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš g. Nijaz Spahić, predstavnica Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu (CPRC-a), predstavnica Općine Novi Grad Sarajevo, pedagozi i socijalni radnici javnih ustanova osnovnih i srednje škole s područja Općine Ilijaš, predstavnici Centra za socijalni rad Ilijaš, predstavnici Doma zdravlja Ilijaš i predstavnici V Policijske uprave Ilijaš.
Na samom početku sastanka, prisutnim se obratio g. Nijaz Spahić, koji je podsjetio prisutne da je Vlada Kantona Sarajeva usvojila "Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva 2014-2016." Obzirom da ovaj Akcioni plan ističe krajem 2016. godine, u fazi je izrada novog Akcionog plana iz kojeg proistiće obaveza formiranja Savjeta sigurnosti na nivou Općine, o čemu je i razgovarano na današnjem sastanku.
Na sastanku je ustanovljeno da je prvi korak pri formiranju Savjeta sigurnosti donošenje Rješenja od strane Općinskog načelnika o imenovanju članova Savjeta. Nakon imenovanja, zasjeda Savjet sigurnosti i usvaja metodologiju daljeg rada. Savjet sigurnosti treba da čine stručne i kvalifikovane osobe koje svakodnevno rade sa djecom, a to su pedagozi škola, predstavnici Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, policije i Općine. 

Pored formiranja Savjeta sigurnosti na sastanku je bilo riječi i o većoj primjeni alternativnih mjera iz Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.
U skladu sa odredbama ovog Zakona maloljetnici se ne šalju odmah u redovni postupak suđenja za počinjena krivična djelo, nego cilj Zakona je kroz preventivna reagovanja pokušati maloljetnika spasiti iz kriminala. Zakon je usvojen u januaru 2014. godine, ali još uvijek nije naišao na punu primjenu.
Na sastanku je izražena spremnost Općine Ilijaš uključivanja u implementaciju Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rada sa maloljetnicima u sukobu sa Zakonom u Kantonu Sarajevo, a u skladu sa mogućnostima Općine
Općine Novi Grad Sarajevo i Trnovo jedine su Općine u Kantonu Sarajevo koje imaju formiran Savjet sigurnosti, te s tim u vezi g. Fatima iz Općine Novi Grad Sarajevo prisutnim je prenijela iskustva oko formiranja i rada Savjeta sigurnosti Oćine Novi Grad Sarajevo.

Na sastanku su dogovorene i dalje aktivnosti i saradnja Općine Ilijaš sa predstavnicima CPRC-a oko provedbe Akcionog plana  za prevenciju maloljetničkog prestupništva.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba