Obilježen Dan zarobljavanja prvog tenka u Misoči

TenkMisocaPolaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu počelo je obilježavanje Dana tenka 19. jula kada je u Misoči zarobljen prvi tenk u toku Odbrambeno-oslobodilačkog rata a u organizaciji Patriotske lige Ilijaš.
Borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda 126. Ilijaške brigade i Odreda Misoča, pa je tim povodom ovaj datum uvršten u kalendar značajnih događaja Općine Ilijaš.
Vejsil Šehić, predsjednik Udruženja Patriotska liga ’91. Ilijaš kazao je da je Misoča imala presudan značaj u ratu i za osnivanje Patriotske lige
-U Misoči smo se 14. juna opredijelili  da ukoliko bude potrebno pružimo otpor. Misoča danas obilježava svoj dan, koji podsjeća na uzimanje prvog tenka. Patriotska liga je nosilac obilježavanja ovog datuma, ali smatramo da je to malo i treba pokloniti više pažnje jer je Misoča je ponijela veliki teret i prije i tokom agresije. Naši borci imali su jednu zolju, a na čelu je bio Fikret Alić Crni koji je i ispalio tu zolju u tenk, kazao je Šehić.
Misoča je tako postala simbol otpora i patriotske opredjeljenosti što je bilo važno u vremenu kada  je najviše trebala nada.
"Ovo je jedan događaj malo poznat javnosti da su naša dva heroji izašli pred jedan tenk pokazujući herojstvo. Taj tenk je trebao biti u centru grada ili neka maketa da podsjeća na taj događaj. Mlade generacije trebaju saznati o tom herojstvu, odanosti, ljubavi prema domovini i često kažem da su ti ljudi više voljeli domovinu nego sami sebe. Tim herojima treba vratiti dostojanstvo i Ministarstvo će učiniti sve da se to i dogodi", kazao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.
Obilježavanje Dana tenka nastavljeno je obilaskom mezarja u Misoči, spomen obilježja u haremu džamije te tevhidom  i druženjem sa porodicama poginulih nakon akšam namaza.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba