Nastavak obilježavanja Dana 126. ilijaške brigade

126ilijaska1Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u 08:30 sati u Ilijašu nastavljene su aktivnosti JOB “Unija veterana” i Udruženja 126. Ilijaška brigada u zajedničkom obilježavanju dana formiranja 126. ilijaške brdske brigade. Sakib Pušina, u ime koordinacije boračkih udruženja i Udruženja 126. Ilijaške brigade koji ove godine obilježavaju njen dan kazao je da će se predstavnici udruženja truditi da svake godine bude niz različitih aktivnosti kako bi se podsjetili na značaj osnivanja ove brigade i njenih pripadnika.
126ilijaska2„Želio bih kazati da su aktivnosti ove godine u ovom vidu pokrenute prvi put. Trudit ćemo se da stvaramo bolje uslove u cilju obilježavanja našeg ratnog puta. Pozvao bih sve građane da se odazivaju na ovakve manifestacije kako bismo sačuvali od zaborava šta se dešavalo i kakav smo otpor pružali“ kazao je Pušina.
Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS kazao je da su posebno važne brigade koje su bile na rubnim područjima kao što je 126. ilijaška brigada.
„Kompletna općina je bila iseljena, borci su morali sve to organizovati da pruže otpor. Raduje me što danas ovdje vidim ratne saborce kako bi mladima ukazali na to šta se dešavalo. Uputit ćemo naše mlade generacije kako se voli BiH“ kazao je ministar Fišo.
Enes Durak,  komandant 126.ilijaške brdske brigade kazao je da je ova brigada imala jako tešku zonu na kojoj se borila.
126ilijaska3„Ja sam bio ponosan pa sam bio na čelu ove brigade. To su bili ljudi koji su nadljudskim naporima uspjeli ostajati i opstajati u zonama u kojima smo mi bili“ , kazao je Durak.
Načelnik Akif Fazlić kazao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma za građane općine Ilijaš.
„Nažalost, mi smo cijeli maj i polovinu juna obilježavali datume vezane za zločine koji su se dogodili na ovoj općini. Agresori su imali cilj da izazovu zločine kod Bošnjaka. Međutim, mi smo ostali dostojanstveni. Umjesto zločina mi smo otišli u organizovanje otpora. Otišli smo u stvaranje 126. Ilijaške brigade kao simbola najveće organizacije, otišli smo u odbranu države BiH, na legitiman način i ovo je najveći doprinos i ponos BiH“ kazao je načelnik Fazlić.
Postrojavanje boraca ispred Sportske dvorane i polazak marševske kolone šetnicom prema zgradi Općine Ilijaš ulicom koja nosi ime brigade, upriličeno je nakon što su brojne delegacije položile cvijeće na Centralnom spomen-obilježju. Major Bego Durić, pomoćnik načelnika štaba 126. brigade postrojio je kolonu koja je krenula prema Čemerskoj planini.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba