Obilježen Dan logoraša Općine Ilijaš

logorasi1Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe  minutom šutnje, čitanjem učeničkih literarnih radova i polaganjem cvijeća obilježen je Dan logoraša Općine Ilijaš.
To je dan kada se podsjeća na mnogobrojna zatvaranja i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata sa područja Općine Ilijaš, te cijele BiH. Tokom 1992. godine na području današnjeg Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva formirana su 32 agresorska logora, kroz koje je prošlo blizu 10.000 ljudi, skoro 1000 ubijeno, a 285 logoraša se vode kao nestali. 
logorasi2Općina Ilijaš podržava održavanje ovakvih skupova ali svoju podršku pruža i kroz izgradnju infrastrukture, spomen obilježja. G. Nijaz Spahić Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš pozdravio je prisutne i zahvalio se na odzivu te istakao: "Kraj maja i početak juna 1992. godine je period koji će ostati crnim slovima zapisan u historiji Općine Ilijaš. Davno sačinjen projekat Velike Srbije u to vrijeme realizovan je na Općini Ilijaš. Sve što nije bilo srpsko trebalo je da bude pobijeno i da bude protjerano. Ovdje je trebalo da postoji samo jedna etički čista država. U to vrijeme na Općini Ilijaš izvršeno je masovno zarobljavanje ilijaškog stanovništva koji nisu srpske nacionalnosti. Preko 500 građana naše općine zarobljeno je i odvedeno u zato napravljene logore po školama i drugim ustanovama. Oni koji su preživjeli ta stravična dešavanja trebaju danas da budu ovdje i da kažu šta su proživjeli i kako je to sve izgledalo. Ovo su jedina mjesta gdje naši učenici i djeca mogu čuti šta se to dešavalo u to vrijeme. U svojim knjigama o tome ne mogu učiti.. Konačno je pokrenuta optužnica protiv Ratka Adžića i drugih koji su naredili i izvršavali sve ono što se ovdje dešavalo i nadam se da će se njihovim procesuiranjem žrtve doživjeti satisfakciju". 

logorasi3G. Meho Orić – Predsjednik Udruženja logoraša Općine Ilijaš istakao je važnost obilježavanja ovog datuma.
"Ovo Udruženje osnovano je 1996. godine i broji oko 1000 logoraša. Od toga je razmijenjeno oko 800 logoraša a iz logora je odvedeno 150 logoraša koji su ubijeni i na zvjerski način mučeni. Kao nestali vodi se 50 logoraša. Bolno je sjećanje na 1992. godinu kada su naše komšije Srbi odvodili Muslimane i Hrvate Ilijaša, Bioče, Luke, Kadarića, Lješeva, Podlugova, Kamenice i Starog Ilijaša i drugih okolnih mjesta. u nepoznatom pravcu", naglasio je g. Orić.

logorasi4"Ovaj dan za Ilijaš mora biti značajan. Mi logoraši treba da govorimo šta se dešavalo u peridou od 1992.-1995. a naročito u maju i u junu na području Općine Ilijaš. Na području Općine Ilijaš bile su hapšene sve nacije osim Srba. Na današnji dan 1992. godine na području Općine Ilijaš desila su se hapšenja i ubistva. Cilj Udruženja logoraša, Saveza jeste da pričamo o onom što se dešavalo kao jedini preživjeli svjedoci na to imamo pravo. Mi trebamo pisati knjige, snimati filmove, dokumentarce, svjedočiti pred Sudovima. Ovoliko zločina na području Općine Ilijaš a niti jedan zločinac nije procesuiran nakon 24 godine je sramota pravosudnih instanci vlasti, ali mi nećemo  odustati", poručio je na današnjem skupu g. Sabahudin Šehić – Predsjednik Saveza logoraša Kantona Sarajevo

Učenici Osnovne škole "Hašim Spahić" čitanjem literarnih radova na temu: "Da se ne zaboravi" uveličali su ovu manifestaciju.
Cvijeće na Centralnom Spomen obilježju položili su članovi Udruženja logoraša Općine Ilijaš, Saveza logoraša Općine Ilijaš, predstavnici Općine Ilijaš, Udruženje logoraša Općina Vogošća, Stari Grad i Centar, Udruženje Jedinstvena organizacija boraca Općine Ilijaš, Udruženje dobitnika Zlatnih ljiljana Općine Ilijaš, Udruženje nestalih Općine Ilijaš i Općinski odbor BPS-a Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba