Osnovano Privredno vijeće Općine Ilijaš

privrednovijece1Osnivačka sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš, pod pokroviteljstvom načelnika Akifa Fazlića, održana je od 14-15:30 sati  u sali Općine Ilijaš. Pored privrednika, predstavnika obrtnika, predstavnika poljoprivrednika, općinskih službi i predstavnika obrazovanja, na sjednici su prisustvovali i predstavnici grupacije Svjetske banke. Načelnik Fazlić u svojstvu predsjedavajućeg Privrednog vijeća, kazao je da očekuje puno inicijativa koje su bitne za poboljšanje poslovnog ambijenta na području općine Ilijaš, ali i puno inicijativa prema višim nivoima vlasti.

„Danas je konstatovano da je na lokalnom nivuo dosta zadovoljavajuća situacija kada je u pitanju rad lokalne administracije i procedura. Sa aspekta rokova, brzine i kvaliteta onoga što mi ovdje radimo a da praktično najveće probleme prije svega u smislu rokova i dobijanja dozvola i rješenja leže u ministarstvima, javnim preduzećima, zavodima i Kantonu Sarajevo. Kroz rad ovoga vijeća mi želimo dodatno poboljšati svoj rad. To se odnosi na pojeftinjenja i skraćivanju rokova za stranke koje dostave potpunu dokumnetaciju koja je spremna za kompletnu obradu u rokovima koje ćemo maksimalno skratiti. To će biti dio odgovornosti lokalne zajednice. Grupacija Svjetske banke ovaj projekat realizira i sa Kantonom Sarajevo i kroz ovaj proces će se donijeti nekoliko novih zakona na nivou KS. Najznačajniji je Zakon o prostornom planiranju koji treba da unese dosta novina koji treba da skrati određene procedure. To znači da neće trebati Urbanistička saglasnost nego da će se odmah ići na Građevinske dozvole gdje neki prethodni akti neće biti više potrebni da se donose“ kazao je načelnik Fazlić.

Na Osnivačkoj sjednici Privrednog vijeća  Ilijaš, predstavljen je projekat koji se odnosi na stvaranje boljeg lokalnog poslovnog okruženja na teritoriji općine Ilijaš.vijecep2

“Za projekat „Lakše do dozvola“ mapirana je 181 procedura na nivou lokalne zajednice. Kroz prijedlog svih procedura nastojat ćemo da usvojimo i verificiramo te procedure i neke procedure da se ukinu ili spajanjem procedura da se olakša. Prijedlog je dosta zahtjevan jer treba preći sa sistema koji je zakonom propisan rokova a mi ćemo ići na kraće rokove. Težina tog prelaska jeste to da će službe postići efikasnost tako da će pribavljati sve po službenoj dužnosti tako da stranka neće morati ići od vrata do vrata. Sistem jedne kancelarije traži novu organizaciju jer imamo rješenje koje traži 14-15 akata gdje referent treba da pribavi sve po službenoj dužnosti. Još nije pribavljen elektronski regisar i komunikacija sa tim institucijama će pomoći da lakše dođemo do toga. Do kraja mjeseca trebamo da verificiramo sve prijedloge koje smo ustanovili sa Svjetskom bankom a nakon toga od juna mjeseca krećemo sa ovim načinom rada“ kazao je načelnik Fazlić.

 Damir Muhić, generalni direktor firme „Standard Furniture Factory“ d.d. Ilijaš jedan je od članova Privrednog vijeća  Ilijaš. Kao i ostali članovi ovog Vijeća , predstavnicima Svjetske banke pohvalio je rad načelnika Fazlića i općinske administracije.

„U budućem periodu imat ću mnogo prijedliga za Privredničko vijeće i očekujem uspješnu saradnju kao što smo imali do sada sa Općinom Ilijaš. U administraciji Općine Ilijaš nikada nismo imali problema ali smatram da više nadležnosti treba preuzeti Općina od Kantona i Federacije kako bi lakše rješavali administrativne zahtjeve korisnika. Općina zna šta treba privrednicima nego viši nivoi. Prezadovoljan sam radom Općine Ilijaš. Imamo firmu u pet općina KS, ali najzadovoljniji smo radom administracije u Općini Ilijaš“ kazao je Muhić.vijece3p

Privredno vijeće Ilijaš broji ukupno 19 članova, može raditi i odlučivati uz prisutnost najmanje 10 članova, od čega iz privatnog sektora mora biti najmanje 8 članova. Predloženo je da Privredno vijeće kvartalno zasjeda, a prema potrebama i češće kako bi se poboljšala komunikacija na nivou općine Ilijaš u ovom sektoru.

Izvor: www.radioilijas.ba 

Piše: Alma Omerović

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba