Obilježen Dan JU OŠ "Srednje"

danskolesrednje1Danas je u JU Osnovnoj školi "Srednje" svečano obilježen Dan škole. Proslavi Dana škole prisustvovali su predstavnici Ministarstava KS, Prosvjetno-pedagoškog zavoda, direktori osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Općine Ilijaš, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, učenici, roditelji, uposlenici, penzionisani uposlenici i brojni drugi gosti.
danskolesrednje2Na samom početku svečanosti prisutnim se obratio direktor škole g. Refik Kurtović, koji je ovom prilikom čestitao Dan škole, zahvalio se gostima na odzivu te istakao: "Posebno želim da se zahvalim Općini Ilijaš i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo koji su nam ove godine pomogli da saniramo posljedice poplava iz 2014. godine, da saniramo korito rijeke Rače u dijelu koji je bio oštećen u maju 2014. godine. Koristim priliku da najavim jedan kapitalni projekat koji bi se trebao ove godine realizovati i time završiti sa projektom utopljavanja naše škole. To je projekat vrijedan 364.000,00 KM, koji će biti finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke, a nosilac aktivnosti će biti Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Projektom ćemo sanirati fasadu na preostalom dijelu, zamjeniti stolariju i grejna tijela i time poboljšati uslove boravka učenika u našoj školi".
danskolesrednje3U ime Općinskog načelnika i Službe za društvene djelatnosti prisutnim se obratila Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti g. Sanja Zagorac-Jozić. "Svim učenicima, uposlenicima, roditeljima, a posebno penzionisanim uposlenicima škole čestitam Dan škole i ovaj lijepi jubilej kada sumiramo sve što je postignuto u prethodnoj školskoj godini. S posebnim zadovoljstvom uvijek dolazimo u ovu školu iako je najjudaljenija od samog administrativnog centra općine jer želimo da ova djeca imaju podjednake uslove za učenje i za rad kao i djeca koja su u centru Ilijaša. Posebno mi je drago što svaki put vidimo da se ambijent oko škole uljepšava, poboljšava sigurnost i stvaraju uslovi za ugodniji boravak djece i uposlenika u ovoj školi", rekla je u svom obraćanju g. Zagorac-Jozić.

danskolesrednje4Učenici škole su kroz prigodnu prezentaciju prisutnim prikazali postignute rezultate na općinskim i kantonalnim takmičenjima, ali i realizovane infrastrukturne projete u prethodnoj godini.
Za kulturno-umjetnički dio programa pobrinuli su se učenici svih razreda centralne i područnih škola.
Podsjetimo, sadašnji objekat OŠ "Srednje" sagrađen je 1981. godine u okviru programa 1000 škola u Bosni i Hercegovini.  Za vrijeme proteklog rata škola je potpuno devastirana i zatečena je nakon reintegracije u vrlo lošem stanju,  tako da je bilo potrebno kompletno renoviranje kako bi se mogla organizirati nastava.
Renoviranje je počelo 1997.g sa vrlo skromnim finansijskim sredstvima kako bi učenici imali samo osnovne uvjete za rad  za odvijanje nastavnog procesa.  Školu trenutno pohađa 257 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja. U sastavu škole egzistiraju i područne škole u Dragoradima, Gajevima i Kamenici.
Škola se nalazi u brdsko-planinskom predjelu Općine Ilijaš i pokriva široko školsko područje od cca 250 km2.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba