Održana 40. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

AprilOV2Danas je u sali Općine Ilijaš održana 40. sjednica Općinskog vijeća. Sjednicu je vodio Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Mahir Dević, a na dnevnom redu nalazilo se  12 tačaka.
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice, vijećničkih pitanja i inicijativa vijećnici su raspravljali o Izvještaju JKP "Vodostan" o radu i poslovanju za period 01.01.-31.12.2015. godine. Prema izvještaju u 2015. godini vodosnadbijevanje je zbog nepovoljnih hidrometeoroloških uslova bilo otežano u periodu juli i august, kada se zbog nedostatka vode na izvorištu provodila redukcija u trajanju od 15 dana. U 2015. godini uz finansijsku podršku Općine Ilijaš izvršeni su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Industrijskoj zoni "Luka", Ljubinićima, Gornjim Malešićima, Spahinom Dolu.  Također je rađeno i na rekonstrukciji kanalizacioone mreže u Mrakovu, Sovrlama, Kamenici, Ilijašu, Vratuši i Kadarićima. Iako se poduzimaju određene aktivnosti JKP "Vodostan" suočava se sa problemom gubitka vode koji iznose cca 41% od ukupne količine vode isporučene u vodovodnu mrežu. Ostvareni prihodi u 2015. godini su u iznosu od 1.563.775,94 KM, dok su rashodi iznosili 1.662.079,75 KM. 

Izrada Regulacionih planova za Apartmanska naselja "Sovrle 1" i "Haluge"

AprilOV1Vijećnici su podržali prijedlog Zaključka o ponovom podnošenju Odluke kojom se pristupa izradi Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1" Ilijaš na dnevni red prije isteka roka od 6 mjeseci. Podsjetimo prijedlog odluke je razmatran na sjednici Općinskog vijeća koja je održana 31.03.2016. i nije dobila potrebnu većinu. Obzirom da se radi o projektu koji je značajan za širu društvenu zajednicu, posebno stanovništvo lokaliteta Podlugova i Sovrla istu je potrebno staviti na dnevni red radi početka realizacije projekta. Vijećnici su na današnjoj sjednici podržali prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1" – Ilijaš i prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Apartmansko naselje Haluge" u cilju izrade provedbenih planskih dokumenta da se predmetno područje urbanizira na kvalitetan način, predloži optimalna organizacija prostora sa kompleksom objekata apartmanskog tipa stanovanja i isto opremi kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom poštujući odredbe Zakona o prostornom uređenju i Zakona o zaštiti okoliša. Nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Plan parcelacije za izgradnju Apartmanskog naselja "Kamenica"

Usvojena je i Odluka o otvrđivanju Plana parcelacije građevinskog zemljišta za izgradnju Apartmanskog naselja "Kamenica" u površini od 43.214,00 m2, koje se sastoji od 38 parcela od čega je 36 građevinskih parcela i dvije parcele planirane su za izgradnju infrastrukture i uređenje zelenih površina sa pratećim sadržajima.

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji

Vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Ilijaš za 2016. godinu kojom se uređuje sistem novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Ilijaš za 2016. godinu i to: namjena podrški za tekuću proizvodnju (animalna), investicijske projekte i ostale podrške,  izvor i visina novčanih podrški, korisnici novčanih podrški i uslovi za ostvarivanje prava na novčane podrške. Podršku mogu ostvariti pravna i fizička lica  koji su ostvarili poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Općine Ilijaš i dostave dokumentaciju o ispunjavanju opštih i posebnih uslova

Informacija u oblasti zdravstva na području Općine Ilijaš

AprilOV3Zdravstvo kao veoma važan i složen segment u društvu na prostoru naše općine je prisutno u domenu primarne zdravstvene zaštite koja je organizovana u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i obavlja se kroz usluge JU "Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS (lokalitet Ilijaš i Srednje), JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS (punkt Ilijaš), JU Apoteke Sarajevo (apoteka Ilijaš i Srednje) i tri privatne apoteke te JU Dom zdravlja KS OJ Dom zdravlja Ilijaš sa ambulantama porodične medicine u Srednjem, Kamenici, Gajevima, Podlugovima i Mrakovu.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti g. Sanja Zagorac-Jozić istakla je:"da zahvaljujući Općinskom vijeću i Općinskom načelniku oblast zdravstva na području Općine Ilijaš ide u progresivnom smislu. Jedan od najznačajnijih projekata koji je započeo u 2015. godini jeste projekat nadziđivanja objekta Doma zdravlja Ilijaš i Općine Ilijaš. Ovim projektom Dom zdravlja će dobiti cca 500 m2 korisnog prostora čime će se stvoriti adekvatni prostorni uslovi za rad Centra za mentalno zdravlje  i obezbijediti prostorni uslovi za otvaranje Centra za fizikalnu rehabilitaciju, kao i poboljšanje prostornih uslova postojećih službi u Domu zdravlja Ilijaš.  U prethodnoj godini otvoren je i RTG kabinet čime je značajno unaprijeđena zdravstvena zaštita građana Općine Ilijaš koji više ne moraju konzumirati ovu uslugu u drugim općinama".

Direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš dr. Nijaz Štitkovac također je izrazio zadovoljstvo poslovanjem u 2015. godini, ali je ukazao i na problem deficita kadra s kojim se susreće ova ustanova, ali je i apelovao na građane mjesne zajednice Mrakovo da prenesu svoje kartone u Ambulantu porodične medicine Mrakovo kako bi mogli imati kompletnu uslugu od strane medicinskog tima svakim danom, a na ovom lokalitetu nedavno je otvorena i apoteka.

Na samom kraju sjednice vijećnici su usvojili Zaključak kojim Općinsko vijeće Ilijaš traži od JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo angažman jednog stomatologa i jednog doktora medicine. 


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba