U Ilijašu sadnja drveća povodom obilježavanja Dana planete Zemlje

posumljavanje1Akcijom pošumljavanja i čišćenjem lokaliteta Karašnica KJP "Sarajevo-šume" u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Kantonalnom upravom za šumarstvo, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, Općinom Ilijaš i Osnovnom školom "Hašim Spahić" obilježilo je 22. april Međunarodni Dan planete Zemlje. 
 
posumljavanje2Ovom prilikom izvršena je sadnja sadnica bijelog bora s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma, koji su jedini i pravi odgovor u borbi protiv stakleničkog efekta, a samim tim i globalnih klimatskih promjena. Pošumljavanje na ovom lokalitetu će znatno doprinijeti unaprjeđenju stanja biodiverziteta na datom području, a zatim i ispunjavanju estetskih funkcija koje šuma nudi, te obezbijediti prostor za odmor i rekreaciju.
Na samom početku maifestacije prisutne je pozdravio direktor KJP "Sarajevo-šume" g. Nermin Demirović koji je istakao važnost sadnje novog drveća za očuvanje životne okoline. 

posumljavanje3Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo što je u toku pošumljavanje iznad grada Ilijaša, jer to predstavlja korisne ekološke efekte.

Ministar privrede Kantona Sarajevo g. Muharem Šabić također je izrazio zadovoljstvo što je ove godine cetralna manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog Dana planete Zemlje  održava upravo u Ilijašu, jer se na teritoriji Općine Ilijaš najviše i sječe šuma. Prema riječima resornog Ministra ove godine najviše sredstava je uloženo u pošumljavanje ove lokalne zajednice u cilju odgovornog ponašanja prema našoj planeti.

posumljavanje4"Delegacija KS je danas ovdje da simbolički da podršku obilježavanju Dana planete Zemlje u cilju razvijanja ekološke svijesti kod mladih. Izuzetno mi je drago što su sa nama učenici osnovnih škola. I u narednom periodu planiramo nastaviti ovakve aktivnosti", rekao je Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS g. Elvir Kavazović.

Ovom prilikom učenici Osnovne škole "Hašim Spahić" izveli su prigodan program u cilju skretanja pažnje građanima na značaj i očuvanje prirode i sprječavanje negativnih posljedica po životnu sredinu.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila u više od 157 zemalja svijeta kao globalni pokret usmjeren ka zaštiti okoliša i prirodnih resursa Planete, a ovogodišnja kampanja nosi naziv "Drveće za planetu".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba