Upriličen prijem prvačića u JU OŠ ''Hašim Spahić i ''Stari Ilijaš''

Piše: Adela Salihović

DSC 0583Danas je obilježen početak nove školske godine u Općini Ilijaš. Akcenat je, naravno, stavljen na đake prvake, gdje je djeci polaznicima upriličen svečani prijem u školskim ustanovama.

U Osnovnoj školi ''Stari Ilijaš'' zatekli smo mnoštvo prvačića, kao i roditelja koji su s radošću ispratili svoje najmlađe u novo poglavlje njihovog života.

 Direktor škole, gospodin Mahir Dević, istakao je zadovoljstvo brojem upisanih učenika u ovu ustanovu, dodavši:

''Dočekali smo da upišemo drugu generaciju prvačića u našoj ljepotici Osnovnoj školi ''Stari Ilijaš''. Evidentno je povećanje broja učenika za jedno cijelo odjeljenje u ovoj školskoj godini, te se u ovoj školi možemo pohvaliti najvećim brojem upisanih prvačića na području Općine Ilijaš. U ovoj školskoj godini upisano je 79 prvačića, međutim ovaj broj nije konačan, jer se dešavaju i prelasci učenika iz drugih škola pa se može očekivati i eventualno odstupanje od ovog broja. Ukupan broj upisanih učenika u ovoj školskoj godini prelazi 500“.

 

Direktor je također naglasio prednost ambijenta škole, i uslova za rad, te izrazio nadu da je projekat izgradnje Osnovne škole ''Stari Ilijaš'' opravdao povjerenje i donio sreću najmlađim polaznicima. Našim prvačićima direktor je poručio da slušaju svoje roditelje, te da budu temelj na kojem će u budućnosti počivati naša država.DSC 0587

 Adna Mustić, polaznica prvog razreda Osnovne škole ''Stari Ilijaš'', rekla je: ''Jako mi je drago što će upoznati nove drugare, te što ću kroz igru ostvariti dobar rezultat i  na kraju školske godine ostvariti odličnan uspjeh.''

 

''Sretna sam da smo ove godine upisali 79 učenika u prvi razred,  gdje imamo dva odjeljenja u centralnoj školi u Starom Ilijašu, te po jedno odjeljenje u područnoj školi u Malešićima, Misoči i Bioči. Nakon obavljenog prvog testiranja, ova generacija djeluje kao izuzetna, a nama ostaje da se uvjerimo u to kroz naredni period obrazovanja, od čega svakako zavisi i dobra saradnja roditelja sa djecom kao i sa javnom ustanovom. Nama je posebna radost prijem prvačića, te očekujemo i dobru saradnju djece sa učiteljima kao i sa cijelim osobljem naše škole. Našim prvačićima dajem epitet vojske najjače, jer su zaista najjača vojska budućnosti koju trebamo da gradimo zajedno da bi dobili generaciju koja može da napravi promjene u našoj  državi.'' rekla je Enisa Džakmić, pedagog Osnovne škole ''Stari Ilijaš.

 

Prijem za prvačiće ispraćen je prigodnom priredbom u prostorijama Osnovne škole, a nastavljen prozivkom đaka prvaka, koji su sa svojim učiteljicama posjetili svoje nove učionice.

 DSC 0601U Osnovnoj školi ''Hašim Spahić'', također je pripremljen prigodan program za polaznike prvih razreda ove ustanove. Prijem je upriličen u JU ''Kulturno-sportski centar'' Ilijaš, gdje se prisutnim roditeljima i djeci obratila Amira Banjanović, pedagog ove škole:

''Pozdravljam naše prvačiće, kao i sve prisutne koji su došli da uveličaju našu priredbu, te s radošću dočekaju polazak učenika u našu školu. U ime svih zaposelnih u našem kolektivu, a posebno u ime direktora naše škole, upućujem iskrene čestitke i želim vam uspješan početak obrazovanja. Nakon naše priredbe, pozivam naše prvačiće da zajedno sa svojim učiteljima krenu ka svojim novim učionicama, koje su već spremne za njih. Dobro nam došli, naši mali prvačići!''

 

U razgovoru sa prvačićima, upoznali smo Esmu Kahvedžić, koja je rekla: ''Kako željno iščekuje da upozna novu učitejicu, te da želi mnogo druženja i petica u školi.''DSC 0594

 

''U prvi razred školske 2015/16, upisano je ukupno 68 učenika, i to 30 dječaka i 38 djevojčica, koji će biti raspoređeni u tri odjeljenja. Voditelji odjeljena prvih razreda su Rastoder Nijaz, Beriša Alma i Salispahić Fermina. U svoje lično ime, kao i u ime direktora Osnovne škole ''Hašim Spahić'', našim učenicima želim sretan početak školske godine, uz poruku da se zalažu u svom radu, jer će samo na taj način ostvariti uspjeh na svim poljima'', dodao je sekretar Osnovne škole ''Hašim Spahić'', Mirza Karišik.

 

Prigodna priredba završena je prozivkom razrednih učitelja, gdje su prvačići dobili čestitke i uz pratnju svojih budućih odgajatelja, zajedno posjetili svoje školske učionice. Polaznicima prvih razreda Osnovne škole ''Hašim Spahić'', obezbjeđeni su besplatni udžbenici, kao i prigodan poklon u vidu školskog ruksaka, koje je finansirao ''Rotary klub''.

Na području Općine Ilijaš u ovoj školskoj 2015/16 godini ukupno je upisano 242 polaznika u prvi razred Osnovne škole.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba