Radionica ''Ravnopravnost spolova – put ka ostvarenju ljudske sigurnosti'' u Općini Ilijaš

Autor : Adela Salihović

DSC 0562U saradnji sa Agencijom sa ravnopravnost spolova BiH i NVO ''Andante see'', danas je u sali Općinskog vijeća održana radionica na temu ''Ravnopravnost spolova – put ka ostvarenju ljudske sigurnosti.'' Radionici su prisustvovali predstavnici Službe za društvene djelatnosti u općini Ilijaš Sanja Zagorac-Jozić i Adela Salihović, PU Ilijaš Nijaz Salkić i Sabahudin Durmić, stručni suradnik u Službi općinskog vijeća Aida Čutura-Marić, ispred Centra za socijalni rad općine Ilijaš Jasmina Pupo, te pedagozi osnovnih škola ''Hašim Spahić''-Edina Hurić, ''Stari Ilijaš''-Enisa Džakmić i ''Podlugovi''-Almira Osmanović, kao i predstavnica udruženja žena ''Zlatne ruke'' Zekija Avdibegović. Analizu početnog stanja, te predstavljanje nacrta Akcionog plana za Općinu Ilijaš iznijela je gospođa Kika Babić-Svetlin, stručna savjetnica u državnoj Agenciji za ravnopravnost spolova uz predstavnike NVO ''Andante see'' Adelu Hadžiomerović i Otmara Džaferagića.

 „Neravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini, tradicionalne percepcije i prakse, dikriminacija žena, nedovoljna iskorištenost – ''rasipanje'' oko polovine raspoloživog ljudskog kapitala, ima negativne posljedice na razvoj privrede i društva u cjelini. Dvadeset godina nakon rata, životi žena u BiH i dalje su pod utjecajem posljedica rata. Povećanje nasilja u poslijeratnom periodu prema slabijima, uglavnom nad ženama i djecom, postala je svakodnevnica. Ova pojava je vezana za siromaštvo, stres, nezaposlenost i neo-konzervativne stavove u ulozi žene u privatnom i javnom životu.".

"Lokalne zajednice u kojima je jak sektor nevladinih organizacija imaju i jaku vezu sa gender komisijom, te su te komisije u takvim lokalnim zajednicama i aktivne. Bosna i Hercegovina prednjači u odnosu na zemlje regiona u rješavanju pitanja gender populacije. Vrlo je bitno istaći da je pitanje ravnopravnosti, pitanje i muškaraca i žena. Studije su pokazale da Bosna i Hercegovina ima najmanji procenat rada žene u Jugoistočnoj Evropi, koji iznosi tek 37% i ako ima veći broj diplomiranih osoba ženske populacije.

Gender Akcioni plan daje smjernice za institucije da bi se mogle uvesti premise ravnopravnosti spolova te odgovoriti na pitanja kako i na koji način se u općinama spominju pitanja ravnopravnosti spolova.'' istakla je g.Kika Babić-Svetlin.DSC 0559

 

''Žrtva nasilja često odustaje od same prijave i ne želi da nasilnik bude procesuiran, jer je suprug ili otac, a često i zbog ekonomske zavisnosti u kojoj je žena u podređenom položaju'', rekao je Nijaz Salkić, rukovodilac sektora PU Ilijaš u interaktivoj diskusiji sa učesnicima radionice, te je dodao kako je u općini Ilijaš prisutna najmanja stopa nasilja među djecom.

''Zakonski propisi u ovom području dosta dobro stoje, te je zastupljenost žena zadovoljavajuća u svim segmentima, ali je problem afirmacija svijesti žena na više uključenja'', rekla je Aida Čutura-Marić.

Predstavnica udruženja žena ''Zlatne ruke'' rekla je ''Kako se susreće sa problemom nezainteresovanosti žena, te kako su same žene "krive" za neravnopravnost kao i da je potrebno više edukacija u ovoj oblasti''.

 

Cilj ovog Akcionog plana je razbijati stereotipe o ženi kao domaćici, afirmacija žena na svim područjima; policija, sigurnosne strukture, da budu prisutne u donošenju odluka, te ekonomsko osnaženje žene.

Na kraju radionice razmatrane su ideje, te dati prijedlozi za mogućnost većeg uključenja žena na tržište rada, te dogovoreni pravci  za dalju saradnju.

 

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba