Održana javna rasprava o Nacrtu prostornog plana KS

Piše: Edita Dahalić

karta-340x160Danas je u prostorijama Općine Ilijaš održana javna prezentacija i upoznavanje javnosti sa  Nacrtom  ,,B“ faze Izmjena i dopuna prostornog plana  Kantona Sarajevo  za period 2003-2023. Prostorni plan je strateški plan koji nas upućuje kako da se ponašamo u prostoru, kontinuirani proces koji zahtjeva duži vremenski period za realizaciju.

Plan je prezentirao prisutnima nosilac  izrade plana -Zavod za planiranje razvoja  Kantona Sarajevo, a prisustvovali su i ovlašteni predstavnici  Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS te direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić.

,,Ovo je prvi put da će prostorni plan ponuditi nešto novo građanima Ilijaša i svima u Kantonu Sarajevo. Pod tim mislimo da će običnom građaninu biti lakši put da ostvare neka prava : življenje, izgradnju objekta , obrađivanje zemljišta što je do sada bilo dosta komplikovano  i zahtijevalo nekoliko dozvola i potvrda”- kazao je za Radio Ilijaš predstavnik Zavoda  za planiranje KS Adnan Šabotica.predsjednici-mz-300x225

Raspravi su prisustvovali  predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici mjesnih zajednica, kao i načelnik Općine Ilijaš koji su iznijeli svoja zapažanja, sugestije, prijedloge i kritike predloženog nacrta i izmjena koje su njim planirane.

Nakon javne rasprave načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  izrazio je pozitivan stav o izmjenama u Nacrtu, odzivom i zaintesiranošću predsjednika mjesnih zajednica i općinskih vijećnika koji su prepoznali važnost ovog dokumenta za našu općinu i cijeli kanton.

,,Postojeće stanje na terenu u KS ukazivalo je na potrebu da se krene u izradu izmjena i dopune Nacrta prostornog plana , jer je postojeći plan postao limitirajući faktor daljem i bržem razvoju KS i općine Ilijaš. Drago mi je da je Nacrt usvojen i u javnoj raspravi i nadam se da će u oktobru i novembru doći kao Prijedlog u Skupštinu KS  i da postane punovažan dokument po kojem ćemo svi raditi“.


Općina Ilijaš je od samog početka uključena u donošenje izmjena i dopuna već pomenutog prostornog plana dajući prijedloge i sugestije koji bi trebali biti uključeni u ovaj dokument.

Načelnik smatra da će ovaj plan omogućiti brže i lakše usvajanje urbanističkih i regulacionih rješenja i stvoriti pretpostavke za olakšavanje procedura potencijalnim investitorima  i običnim građanima u budućem radu.

Javna rasprava o Nacrtu ,,B“ faze Izmjene i dopune prostornog plana KS trajat će do 03.10.2015.godine, a do tada svi zainteresirani mogu dostaviti prijedloge i sugestije u pisanoj formi nadležnim . Uvid i detaljan prikaz ovog dokumenta dostupan je na web stranici Skupštine KS i u podrumskim prostorijama Općine Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba