Obilježen Dan šehida

dansehidabrezaBajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, kao dan sjećanja na sve one koji su svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

I ove godine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličila je prigodan program obilježavanja. Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili su šehidska spomen obilježja u Ilijašu, Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, Kamenici, Solunu, Brezi i Potočarima, gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu. Nakon što je položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, proučeni su jasini u Misoči i Starom Ilijašu, te dova u Lješevu. Jasine i dove proučili su ilijaški imami Šerif ef. Ćatić, Dženan ef. Mahmutović, Abid ef. Abdukić, Ahmed ef. Purdić, Nermin ef. Bahtanović te Mahir Dević.dansehida2

O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, te čuvanju od zaborava naših šehida govorio je Općinski načelnik Akif Fazlić. „Danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma bošnjačkog naroda – Dan šehida, dan kada odajemo počast našim najboljim sinovima, koji su odbranili našu zemlju te nam omogućili da živimo slobodno. Na nama je velika obaveza i odgovornost ali i veliki dug da te ljude nosimo u našim srcima te da ih se sjećamo u dovama. Mi moramo sačuvati sve ono što su oni stvorili i nama ostavili. Zbog toga, veoma je važno da se u što većem broju okupljamo na ovaj bitni datum, te prenesemo i ponesemo poruke iz ranijih događaja i života koji su oni imali. Moramo znati kako su se oni postavili u najtežim trenucima za naš narod i našu Bosnu i Hercegovinu. Veliko hvala svima onima koji su danas sa nama i koji osjećaju obavezu dolaska i obilaska šehidskih mezarja.“

Nažalost, sve je manje mladih ljudi koji prisustvuju obilježavanju ovakvih i sličnih događaja. Svoje razočarenje tom činjenicom ne krije ni predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Fikreta Hodžić. „Hvala Bogu i danas smo se skupili da obiđemo mezrja naših šehida. Međutim, nisam zadovoljna odzivom mladih ljudi, uvijek su tu iste osobe koje dolaze svake godine. Žao mi je zbog toga i zato apelujem na mlade ljude, posebnu djecu šehida da se uključe u organizaciju i da počnu njegovati ono što im je ostavljeno u amanet. Inače, bojim se da će naši šehidi pasti u zaborav“, ističe Hodžić.

Nakon polaganja cijeća i učenja Fatihe na mezarju u Brezi, centralni program obilježavanja Dana šehida upriličen je ispred Osnovne škole „Enver Čolaković“. Prisutim se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Breza Faruk ef. Beširević, koji ukazao na značaj šehida i žrtve koji su oni dali za našu slobodu.
O važnosti odavanja počasti najboljim sinovima Bosne i Heregovine, te značju bošnjačkog jedinstva govorili su i načelnici općina Breza, Ilijaš i Vogošća: Halil Tuzlić, Akif Fazlić i Edin Smajić.
Učenjem ilahije „Šehidi“ u izvedbi Nermina ef. Bahtanović, te izvedbom numere „Šehidski rastanak“ u interpretaciji hora „Preporod“ zvanično je završen program obilježavanja Dana šehida.

Više fotografija pogledajte na našoj facebook stranici “Radio Ilijaš“.

Tekst i foto : Enisa Mešetović

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba