Ambasador R. Slovenije u BiH u posjeti Općini Ilijaš

ambasada1Danas je u kabinetu Općinskog načelnika upriličen prijem za Ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija mr. Iztok Grmek, a povod prijema je  dodjela zahvalnice Veleposlaništvu R. Slovenije za finansijsku pomoć koju je Bosni i Hercegovini uputila Republika Slovenija u obliku izrade idejnog projekta i investicijske dokumentacije za zajednički investicijski projekat: "Priprema i izgradnja zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda kao i kolektorske mreže komunalnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza" u vrijednosti od 200.000,00 EURA.

Podsjetimo, načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije ranije su potpisali dogovor o izradi dokumentacije prilikom pripreme investicijskog projekta "Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.
Firma "Projekt" iz Nove Gorice je izradila investicijsku i tehničke dokumentacije za kanalizacijski sistem i prečistač otpadnih voda za općine Ilijaš, Vogošća i Breza, a izrada Projekta je finansirana iz sredstava donacije Republike Slovenije.

ambasada2Općinski načelnik g. Akif Fazlić istakao je: "da ovaj Projekat traje nešto duže od godinu dana, kada je Slovenska Vlada odobrila 200.000,00 EURA kao donaciju za projekte u Bosni i Hercegovini. Ta sredstva su iskorištena za izradu fizibiliti studije, idejnog rješenja i studiju uticaja na okoliš za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza. Sada slijedi drugi korak, a to je apliciranje prema fondovima Evropske unije, obzirom da se radi o finansijski vrijednom Projektu, za čiju realizaciju je potrebno 70.000.000,00 EURA. Cilj nam je obezbijediti u ključnom trenutku aplikativni formular. S tim u vezi održali smo danas sastanak gdje smo željeli prije svega Ambasadoru R. Slovenije i Ambasadi da uručimo zahvalnicu za ovu vrlo veliku i važnu donaciju i ne samo donaciju u finansijskom smislu nego generalno podršku koju nam pružaju u smislu realizacije ovog Projekta".

Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini ima konstantno saradnju sa Općinama u Bosni i Hercegovini koje imaju slovenske zajednice, a kada su u pitanju Općine Vogošća, Ilijaš i Breza ovo je jedan konkretan Projekat koji je potpuno podržan od Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Kako je naglasio Ambasador republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Njegova ekselencija mr. Iztok Grmek: "Danas smo u Ilijašu zato što je realiziran jedan važan projekat, izrađen je Projekat prečišćavanja otpadnih voda i kolekcije otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza. To su prigradske općine glavnog grada i meni je drago da je u saradnji sa firmom iz Slovenije i uz tehničku podršku Slovenije urađen Projekt sistema prečišćavanja otpadnih voda i ekološke sanacije ovih voda na ovom području koji će spriječiti zagađivanje rijeka i vodotoka u ovom lijepom dijelu Bosne i Hercegovine". 

ambasada3Projekt izgradnje zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda za općine Vogošća, Ilijaš i Breza, načelnik Općine Vogošća g.Edin Smajić nazvao je projektom budućnosti. "Radi se o vrlo značajnom Projektu u oblasti ekologije koji podrazumijeva jedno statičko rješavanje kanalizacionog sistema koji bi u biti trebao da omogući da imamo čistu rijeku Bosnu. Obzirom da se već provode ozbiljne aktivnosti za područje Sarajeva kroz ovaj prečistač koji se gradi na Butilama, po logici stvari Općine Vogošća, Ilijaš i Breza bi trebale da iznađu jedan zajednički način za rješavanje ovog problema. Tek kad uradimo Glavni Projekat mi možemo ući u ozbiljnu implementaciju. Mi već danas, u želji da iskoristimo pomoć i ovo što imamo do sada urađeno, dogovaramo kako da napravimo mapu puta u kojoj ćemo obezbijediti potrebna sredstva, računajući i dalje na pomoć Republike Slovenije, njenih institucija i projektanata koji su ovo radili. Ovo je izuzetno značajan Projekat za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza jer kad je u pitanju Općina Vogošća mi  imamo, posebno u posljednjih nekoliko godina, dosta izgrađene kanalizacione mreže ali potrebno je to objediniti jednim sistemom koji će na kraju u jednom zajedničkom prečistaču zaista adekvatno sa aspekta tehnike, logike i ekonomske opravdanosti prečistiti tu vodu i vratiti je ponovo u rijeku Bosnu. Ja se iskreno nadam da ćemo u narednom periodu od neke 2  godine doći do ozbiljne  finansijske konstrukcije koja je potrebna za izradu ovog Glavnog Projekta", naglasio je načelnik Općine Vogošća g. Edin Smajić.

ambasada4G. Meliha Avdibegović, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš, koja je bila i Koordinator Idejnog Projekta na izgradnji glavne kolektorske mreže i prečistača za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza naglasila je da izrada ovog Projekta višestruko značajna. Ovim Projektom, osim glavnog kolektora koji najvećim dijelom ide duž rijeke Bosne, planirana je izrada idejnih projekata sekundarne mreže za ove tri općine. Time će se znatno uticati na očuvanje životne sredine i povećanje standarda života stanovnika ovih općina.
O Projektu su već upoznata i nadležna Kantonalna i Federalna Ministarstva i u samoj izradi ovog Projekta bilo je jedno tijelo koje je učestvovalo u koordinaciji izrade ovog projekta, a sama tehnička rješenja dala je firma iz Nove Gorice".

Na sastanku je bilo riječi o izradi Glavnog projkta, pribavljanje neophodne dokumentacije, kao i pripremi dokumentacije i aplikacije prema Fondovima Evropske unije, te o pristupu Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji kao strateškom cilju.
Do 2025. godine kompletan Projekat bi trebao biti realizovan.

ambasada5Na kraju sastanka, načelnici Općina Vogošća, Ilijaš i Breza uručili su zajedničku zahvalnicu u ime svojih Općina Ambasadoru Republike Slovenije.
Načelnik Općine Ilijaš, g.Akif Fazlić je Ambasadoru R.Slovenije Njegovoj ekselenciji, mr. Iztoku Grmeku uručio i plaketu Općine Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba