Održana Manifestacija sjećanja na bosanskog šehida i gaziju iz Misoče Ibru Talića

talic1-300x225U organizaciji MZ Misoča i Odreda „Tale“ obilježena je manifestacija „Ibro Talić“ učenjem Ja sina i Fatihe i polaganjem cvijeća na mezarju u Gornjoj Misoči i na spomen obilježju šehidima i poginulom Taliću na jednoj od najznačajnijih kota odbrane Misoče na brdu Haluge.
-Prošle su 23 godine od pogibije našeg šehida, bosanskog gazije koji je dao svoj život za plodove koje danas ubiremo. Ovaj datum borci Odreda Tale baštini kao dan sjećanja na Ibru Talića i ostale šehide koji su dali živote za odbranu Misoče. Kada je bilo najteže, borci su ginuli za neke ideale i željeli su odbraniti ono što se odbranitinije moglo. Misoča je mala, ali je toliko dala žrtava i šehida da se to ne smije zaboraviti, poručio je predsjednik Odreda „Tale“ Salahudin Matoruga.
Historijski čas o strateškom značaju Misoče za odbranu Bosne i Hercegovine održao je komandant 126. Ilijaške brigade Meho Mešetović.
-Misoča je bila prva strateška tačka i naselje na potezu Misoča-Nabožić-Čemerska planina-Zvijezda-Konjuh planina-dolina Krivaje i planina Ozren. To je bila linija razdvajanja Drugog i Trećeg korpusa i stvaranja tri geta : sarajevskog, zeničko-dobojskog i tuzlanskog. Misoča je simbol otpora, njeni stanovnici i stanovnici okolnih sela nisu dozvoljavali da se ostvari strateški plan agresora. Značaj Misoče nije prepoznat i nije tada imala podršku šire društvene zajednice, a zbog takvog odnosa dozvoljeno je da borci budu potisnuti na vrh Čemerske planine. Misoča je imala podršku jedino boraca iz Kaknja. To treba biti nauk da se takve stvari ne dešavaju u vremenu koje dolazi, prisjetio se Mešetović napominjući da je važno naučno dokumentovati ove događaje za buduće generacije.
Prisjetio se događaja, kada je jedan od boraca 26.06.1992. godine donio do komande spisak zarobljenih civila u Ilijašu.
-Tog dana agresor je pokušao da eliminiše ovu kotu odbrane. Te noći sam od borca dobio šaku papirića manjih od centimentra, kad sam ih sastavio dobio sam mozaik i dva lista na kome je pisalo 341 zarobljenik u Podlugovima i Gimnaziji, a na posebnom listu kucanom ćirilicom spisak zarobljenih stanovnika Luke i Kadarića koji su se nalazili u policijskoj stanici u Ilijašu. Na tim spiskovima sa pečatom potpisali su se Ratko Adžić, Subotić, Cerovina, Marković. Te spiskove sam dao da odu u Brezu, jer su originalan dokaz za dokumentovanje zločina i traženje nestalih. Od tog dana, nikad spiskovi nisu ugledali svjetlo dana niti se saznolo gdje su, upozorio je Mešetović kazavši da je bilo u odbrani ljudi koji su se nesebično zalagali, ali, nažalost, i onih koji su se neodgovorno ponašali prema činjenicama koje su išle u prilog dokumentovanju događaja u BiH.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić istakao je važnost prisjećanja na žrtve i borbe proteklog rata posebno za mlade generacija kojima su ovakvi događaji i jedina prilika da saznaju istinu kako bi se pripremili za budućnost i spriječili da se historija ponovi.
Nakon što su prisutne delegacije položile cvijeće, organizatori su uručili zahvalnice svima koji su dali doprinos organizaciji manifestacije „Ibro Talić“, a nakon čega je proučen tevhid šehidima u džamiji u Misoči.
Predsjednik MZ Misoča Alen Matoruga najavio je i pozvao prisutne da dostojanstveno obilježe još jedan značajan događaj, a to je „ Misoča 19. juli-da se ne zaboravi“.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba