Počelo arheološko istraživanje u Kopošićima

ADHA Nakon opsežnih organizacijskih, operativnih, tehničkih i drugih priprema, 16.06.2015. godine, započeto je arheološko istraživanje nekropole stećaka u Koopošićima. Kao što je poznato, ova nekropola stećaka pripada velikom knezu bosanskom Batiću-Mirkoviću, njegovoj porodici i . . . On je svojevremeno stolovao u srednjovjekovnom bosasnkom gradu Dubrovniku, koji je bio centar istoimene župe, knežije pa nahije.
Inicijator i organizator arheološkog istraživanja Nekropole je je HKD "Napredak" Ilijaš uz pomoć Općine Ilijaš, koja je za realizaciju ovog Projekta obezbijedila novčana sredstva u iznosu od 9.000,00 KM za usluge stručne komisije.

Stručnu komisiju čine: arheolog dr. Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, arheolog Edin Bujak, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i glavni koordinator cjelokupnog projekta akademik Dubravko Lovrenović, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Državne komisije za zaštitu kulturno-historijskoh nasljeđa u Bosni i Hercegovini.
Istraživačke radove prati i pomaže grupa studenata arheologije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a tehničku, fizičku i logističku pomoć pruža, Služba Civilne zaštite, katastar Općine Ilijaš i firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš. . .
Domaćin ovoj uvaženoj komisiji i svim učesnicima je član UO HKD "Napredak", Ilijaš profesor Perica Mijatović iz Ilijaša/Tisovika/. Kao zavičajni entuzijast koji je do sada volonterski najdetaljnije istraživali Starobosanski grad Dubrovnik i ovu nekropolu stećaka, on je najzaslužniji što se, uopće, otpočelo ovo arheološko istraživanje nekropole stećaka kneza Batića u Kopošićima.Iako raseljeni širom Evrope i dalje, pojedini mještani okolnih mjesta, saznavši za ovu aktivnost, pokazali su se kao dobri "domaćini", doniranjem novčanih priloga kojim se osigurava ručak za, ne baš malobrojnu, ekipu u Kopošićima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba