Posjetite Sajam organskih proizvoda u Ilijašu

sajam-1Asocijacija organskih proizvođača KS u saradnji sa Općinom Ilijaš, danas je u 11 sati , otvorila Sajam organske proizvodnje i u našem gradu.
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić otvorio je prvi Sajam organske proizvodnje u Ilijašu.
-Zadovoljstvo mi je da po prvi put imamo Sajam organske proizvodnje u Ilijašu. Jako je bitno da kroz ove vidove ativnosti podstaknemo građane koji imaju uslove, da se bave organskom proizvodnjom. Smatram da ima prostora da se na ovom planu još mnogo uradi. Ovo je pravi način da se građani susretnu sa zdravom hranom te posjete sajam, kazao je načelnik prilikom otvorenja.
Također je kazao da Općina Ilijaš kroz svoj budžet godinama izdvaja značajnu stavku za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Cifre na godišnjem nivou iznose od 200 – 300 hiljada KM.
Kroz stimulativne mjere pomaže se poljoprivrednim proizvođačima kako bi se ovaj sektor što više razvio.
U ime Asocijacije Rahman Babić, kazao je da se organizuje više sajmova, što je bila praksa u općinama Centar, Stari Grad i Novi Grad:
-U dogovoru sa Načelnikom Općine Ilijaš, došli smo ovdje da bi ljudi moglu da kupe čiste proizvode organske proizvode, od meda, povrća i druge proizvode, a uključili smo i druge proizvođače koji se ne bave organskom proizvodnjom a imaju dobre i kvalitetne proizvode, kazao je Babić.
U Kantonu Sarajevo malo je registrovanih organskih proizvođača.
-Podatak o tome nije ohrabrujući. Primjer su pčelari, od nas 500 pčelara, samo dvojica imaju cetrifikat organskog proizvođača, te četiri proizvođača u konverziji. Iako se organska proizvodnja tek pojavila u našim sredinama , mogu da kažem da imamo predispozicije u odnosu na Evropu i svijet. Primjer tome jeOpština Ilijaš koja ima zaštićenu ekološku zonu, gdje se proizvodi čisto organska hrana, kaže Babić za Radio Ilijaš.
Da bi proizvođač bio uspješan u organskoj proizvodnji, Babić ističe sljedeće uslove:
-To je čisto biološka proizvodnja. Ako se bavi pčelarstvom, mora da ispoštuje pravila. Organski proizvođač mora da uloži duplo više rada, košnice da farba ekološkim bojama , da proizvodi 100% čist vosak od properaka, i ne smije upotrebljavati hemijske dodatke.
Sajam je otvoren danas i sutra na šetalištu u Ilijašu. Organizatorima i proizvođačima mnogo sreće, a pozivamo građane Ilijaša da posjete sajam.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba