Održana Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva


revujaOpćina Ilijaš već tradicionalno organizuje Reviju kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika predškolskih, osnovnih i srednjih škola,  povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom. Na temeljima antifašističke pobjede ne samo da je opstala Bosna i Hercegovina, već je nastala i ideja o ujedinjenoj Evropi. Zbog toga ovaj datum za sve nas ima dodatnu važnost, obzirom na privrženost evropskim vrijednostima i težnje da što prije kao građani BiH postanemo dio ujedinjene Evrope.revija4U svom obraćanju Općinski načelnik g. Akif Fazlić je također istakao važnost ovog datuma, rekavši: "Zadovoljstvo mi je da vas mogu pozdraviti. Zaista je impresivno kad vidim ovoliki broj djece, učenika njihovih nastavnika i profesore. 9. maj je važan datum u historiji koji nam šalje mnoge poruke na osnovu kojih moramo naći puteve za suživot.
9. maj se obilježava i kao Dan Evrope, a obzirom da nam je kao građanima Bosne i Hercegovine krajnji cilj pristupanje Evropskoj zajednici, ovaj datum za nas ima i dodatnu važnost. Važno je da mladi ljudi od svojih prvih dana obrazovanja pa do završetka školovanja održavaju ovakve manifestacije i konstantno podsjećaju na historiju.
Hvala djeci, učenicima i njihovim nastavnicima koji su pripremili današnji program i čestitam vam Dan pobjede nad fašizmom ali i Dan Evrope".

revija13Publici su se prvo predstavili učenici SŠC "Nedžad Ibrišimović" koji su izveli recital "Branku i domovini" s kojim su osvojili i prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju srednjih škola.
Najmlađi učesnici, djeca JU "Djeca Sarajeva" – vrtić Ilijaš i Predškolske ustanove "Behar" Lješevo, izvedbom recitala osvojili su simpatije publike.
Učenici pet osnovnih škola s područja Općine Ilijaš predstavili su se u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i to: recital, dramski prikaz, igrokaz, hor, folklor, instrumentalna muzika.  Razdragane djevojčice i dječaci su svojim nastupima oduševili mnogobrojne prisutne roditelje i goste.

Publika je imala priliku premijerno uživati u izvedbama tri sevdalinke Tamburaškog orkestra učenika Osnovne muzičke i baletne škole "Novo Sarajevo"-Odjeljenje Ilijaš pod vođstvom prof. Hajdarević Fehima. Orkestar je nedavno počeo sa radom, a njegovo opremanje pomogla je Općina Ilijaš, BH Pošta i Bh telecom. Učenici Muzičke škole predstavili su se klavirskim i gitarskim duom koji su osvojili II nagradu na otvorenom Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike.

A na kraju programa smo imali priliku uživati u dramskom prikazu "Omer i Merima" u pripremi učenika "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom".
Revija nije imala takmičarski karakter, a cilj manifestacije je da se afirmišu odgojno-obrazovne ustanove kroz prezentaciju dječijih postignuća uz aktivno učešće roditelja i lokalne zajednice.revija 2
Zahvaljujemo se učenicima, odgajateljima, nastavnicima i profesorima na učešću i čestitamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope uz spoznaju da nikad nije dovoljno podsjećanja na važnost pobjede nad fašizmom. Ovaj datum je važan za cijeli svijet jer predstavlja sjećanje na pobjedu nad silama mraka tokom Drugog svjetskog rata.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba