Održan Božićni koncert u organizaciji HKD Napredak Ilijaš-Vogošća

djed-mraz-300x168U prepunoj kino sali Kulturno-sportskog centra Ilijaš, održan je Božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“ Ilijaš-Vogošća. Koncertu su prisustovali brojni gosti, predstavnici lokalnih vlasti općine Ilijaš, predstavnici javnih i kulturnih ustanova, privrednici, udruženja i mediji.
Tom prigodom, organizovan je kulturno-zabavni program u kojem su nastupili: Hor “Caritosavci“ koji su se u duhu Božića predstavili sa pjesmama “Božić bijeli“,“Tiha noć“,“Radujte se narodi“ i “Zvončići“, Kulturno umjetničko društvo “Ilijaš“ koje je nastupilo sa dvije koreografije “Igre i napjevi iz Kraljeve Sutjeske“ i “Igre iz Kreševa“, zatim učenici podružne škole Kamenica sa igrokazom pod nazivom “Harry Potter u našoj školi“, te najmlađi učesnici Tabaković Hana, Tabaković Muhamed, Đogo Darijo, Đogo Minea, Bartula Arijan, Bartula Anastasija i Bartula Laura, koji su izveli nekoliko recitacija i oduševili sve prisutne.napredak1-150x150
Ugodnu Božićnu atmosferu upotpunio je i nastup HKD “Bećarac“ iz Lepenice, koji su se predstavili sa veoma raznoversnim repertoarom starogradskih pjesama. Brojnu publiku i goste posebno je oduševio nastup Mehe Tabakovića i Muje Mešetovića, koji su uz pratnju benda “Besane noći“ kroz nekoliko pjesama podsjetili na značaj rodnog kraja i uspomena.
Prisutim se obratio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Ilijaš-Vogošća Tono Barić, koji je objasnio kako je došlo do ideje organizovanja jednog ovakvog koncerta: “Obzirom na području Ilijaša, Vogošće i okolnih općina živi priličan broj Hrvata-katolika, onda je HKD Napredak odlučilo da priredi jedan koncert, ali ne samo za hrvatsko katoličko stanovništvo nego za cjelokupno stanovništvo općine Ilijaš i okruženja. Budući da je Bozić veoma radostan praznik, naš cilj je da tu radost i veselje podlijelimo sa svim našim prijateljima i susjedima. Božić je i praznik ljubavi, praznik darivanja pa poručujem svima da jedni drugima pružimo tu ljubav, zajedništvo, uvažavanje i međusobni život. Iskoristio bih ovu priliku i svim katolicima i svima onima koji slave želim blagoslovljen i sretan Božić, a svim ostalim građanima općine Ilijaš i šire želim Sretnu Novu 2015. godinu“.

Pored predsjednika HKD “Napredak” prisutim se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja jednog ovakavog događaja u našoj općini: “Zaista mi je veliko zadovoljstvo da vas večaras mogu pozdraviti u prepunoj dvorani, i želim da naglasim da je ovo zaista veliki Božićni koncert za općinu Ilijaš i velika poruka za sve građane naše općine koja govori o toleraniciji, suživotu i načinu kako možemo ići naprijed. Iskorisiti ću ovu priliku da čestitam najveći kršćanski praznik Božić i da ovaj blagdan ljubavi i darivanja svi prihvatimo u duhu poruke koju nosi.”
napredak41-291x300 Pozornica je bila posebno ukrašena motivima božićnog ugođaja i svečane atmosfere. Posebno iznenađenje za sve prisutne bio je dolazak Djeda Mraza, koji je večeras uručio oko 180 paketića za najmlađe. Paketiće su dobili članovi udruženja “Budi mi drug” Ilijaš, učenici osnovih škola sa područja općine Ilijaš i ostala djeca.
Ugodno druženje nastavljeno je uz prigodan domjenak i prodajnu izložbu koju su pripremili vrijedni članovi i članice HKD “Napredak” Ilijaš-Vogošća i Udruženja žena “San” iz Ljubine.

Izvor : radioilijas.ba

Tekst i fotografije : Enisa Mešetović

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba