Realizovani brojni projekti na zaštićenom području Bijambare

Bijambare1Danas je Općinskog načelnika posjetio direktor Kantonalne JU za zaštićena prirodna područja,       g. Osman Delić sa saradnicama g. Elmom Karović i g. Haritom Čolaković.
Povod sastanka je planiranje aktivnosti oko uspostavljanja autobuskog stajališta na Magistralnom putu M-18, koji će prije svega koristiti za potrebe posjetitelja zaštićenog prirodnog područja  Bijambare.
Nadležna Služba za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš zajedno sa Direkcijom za magistralne puteve Kantona Sarajevo izlazila je na teren, i zajedno sa KJU za zaštićena prirodna područja pronašli su rješenje. U narednom periodu pristupt će se izradi idejnog projekta i pribavljanju potrebne dokumentacije o građenju.
Također je razgovarano i o proširenju postojećeg parking prostora za kojim se ukazala potreba zbog povećanog broja posjetitelja.

Direktor KJU za zaštićena prirodna područja g. Osman Delić je upoznao Općinskog načelnika sa realizovanim projektima u 2015. godini kao i planovima za 2016. godini.
G. Delić je istakao da je: "zaštićeno područje Bijambara pokriveno video nadzorom, tako je sada bezbijednije za posjetioce, a oni koji nisu dobronamjerni na tom prostoru i koji uništavaju mobilijar sada će lakše biti sankcionisani. Urađena je i puštena u funkciju jedna zimska koliba sa 60-ak mjesta, koja je na raspolaganju posjetiocima ovog područja. 
Bijambare2Urađen je projekat i završena je tenderska dokumentacija "pećinskog čovjeka" u prostoru srednje Bijambarske pećine, završena je projektna dokumentacija i brzo će biti raspisan tender za bioprečistač i mastolo za eko centar. Završena je kompletna trim staza, postavljeno je 12 novih nadstrešnica sa klupama i korpama. U narednoj godini u saradnji sa Općinom Ilijaš nastojat ćemo rekonstruisati jedan dio staze kojom se kreće eko voz.
Federalnom ministarstva turizma i okoliša aplicirali smo projekat za jednu univerzalnu sportsku plohu za odbojku, košarku i fudbal na lokalitetu Bijambara.
Resorno Ministarstvo je predložilo Vladi Kantona Sarajevo da se izvrši legalizacija dva objekta bivše kasarne na Bijambarama kako bi se pristupilo izradi izvedbenog projekta i da bi se mogla tražiti sredstva za rekonstrukciju ovih objekata.
Planiramo da u narednoj godini obezbijedimo sredstva za nabavku novog, savremenog vozića, a postojeći voz ćemo prebaciti na zaštićeni pejsaž Trebević".
Općinski načelnik je čestitao direktoru na brojnim realizovanim aktivnostima u ovoj godini i izrazio spremnost za saradnju u realizaciji novih projekata u 2016. godini.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba