Svečano otvorena škola Osnovna škola "Stari Ilijaš"


Otvorenjekole-150x150Svečanim presjecanjem vrpce i kulturno-zabavnim programom danas je u Ilijašu otvorena novoizgrađena zgrada Osnovne škole “Stari Ilijaš“. Otvaranje škole upriličeno je prvog dana školske 2014./2015. godine, tako da su učenici odmah sjeli u nove klupe i u novom ruhu započeli školsku godinu. Radi se o investiciji čija je ukupna vrijednost oko pet miliona maraka, a najveći investitor je Vlada Kantona Sarajevo.

Ceremoniji svečanog otvorenja u sportskoj dvorani ove škole, koje je počela intoniranjem himne BiH, prisustvovali su Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Bakir Izetbegović, Premijer Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, direkor škole Mahir Dević, zastupnici u državnom i federalnom parlamentu, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, predstavnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, direktori škola, direktori javnih i privatnih preduzeća, predstavnici političkih partija, predstavnici vjerskih zajednica, učenici škole te mnogobrojni gosti i građani općine Ilijaš.skola2

Direkor škole Mahir Dević u svom obraćanju istakao je značaj izgradnje i otvaranja škole u Starom Ilijašu te upoznao prisutne sa brojem učenika koji će pohađati ovu školu.

 

-Osnovnu školu „Stari Ilijaš“ od danas počinje pohađati oko 500 učenika, i mislim da je to najveći mubarek i najveća radost a ujedno i najveća investicija na području općine Ilijaš u oblasti obrazovanja vjerovatno u posljednjih pedeset godina, a sigurno najveća investicija nakon rata na području općine Ilijaš. U školi trenutno imamo 27 odjeljenja, od toga je 19 odjeljenja u centralnoj školi. Imamo tri područne škole, područna škola u Misoči, Malešićima i Bioči u kojima imamo osam odjeljenja. Nalazimo se u prekrasnom objektu u kojem se nalazi 19 učionica, hemijska laboratorija za hemiju i fiziku, stomatološka ordinacija, biblioteka sa čitaonicom, ogromna sportska sala, te smo dobili saglasnost od Ministarstva za obrazovanja i nauku i Vlade Kantona da organizujemo produženi boravak. Uglavnom, naš cilj je da ovo bude najbolja škola u općini Ilijaš, kazao je Dević.

Ponos i oduševljenje zbog otvorenja objekta Osnovne škole“ Stari Ilijaš“, istakao je i Općinski načelnik Akif Fazlić, koji je kazao: „Danas smo konačno dočekali da se naš jedan dugi san ostvari. Završili smo prelijep i moderan objekat osnovne škole i ovo je veliki uspjeh za Ilijaš, koji pokazuje kojim putem grad ide. Ovaj projekat najveći značaj ima za naše najmlađe, za našu djecu i učenike, ali je pokrenuo i niz drugih stvari ovdje na području Starog Ilijaša, i praktično učinio da se u zadnje vrijeme potpuno promjeni slika ovog mjesta. Naravno da smo danas, prije svega sretni a ja kažem i ponosni na ono što je učinjeno i urađeno i želim da učenici i nastavnici ovaj prostor koriste na najbolji način i za ono što je najvažnije za mlade ljude a to je sticanje znanja.“

Poseban gost na svečanoj ceremoniji otvaranja Osnovne škole „Stari Ilijaš“ bilo je Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je prije svega, čestitao početak školske godine svih učenicima i nastavnicima, s posebnim naglaskom na prvačiće, kojima je ovo jedan od najsretnijih dana u životu.

Izetbegović je kazao: „ Dragi đaci,  budite posvećeni, marljivi i vrijedni. Poštujte autorite svojih učitelja i nastavnika, vaših roditelja jer znanje i savjeti koje vam oni nesebično prenose teško se nadoknađuju ako se na vrijeme ne usvoje.“ Također, izrazio je zadovoljstvo što dijeli radost s građanima Ilijaša te istakao važnost ulaganja u obrazovanje. „Budućnost ove zemlje ovisi od novih generacija a kvalitetno obrazovanje je temelj te budućnosti i nemojmo to nikad izgubiti iz vida. Ne može biti sretna zemlja u kojoj učitelj i nastavnici štrajkuju boreći se za koru hljeba a tek onda pažnju posvećuju učenicima. Moramo osigurati egzistenciju i dostojanstvo onima koji odgajaju našu djecu, njihova uloga je veličanstvena i nezamjenjljiva“, dodao je Izetbegović.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra istakao je da ova škola ima veliki značaj jer će se uveliko rasteretiti rad Osnovne škole „Hašim Spahić“, te će svi učenici i nastavnici imati normalne uslove za rad. „Kanton osjeća problematiku pretrpanosti škola i zajedno sa općinama radimo na tome da razješimo taj problem. Ovo je veliki uspjeh za lokalnu zajednicu i Kanton, jer samo uz pomoć obrazovanja možemo ostvariti svoje snove i ciljeve.“, kazao je Kozadra.

Ulaganja u odgojno-obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, kao i ulaganje u nauku i naučno-istraživačke projekte važan je preduslov da bi jedna država napravila značajan progres, istakao je Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

„Ovo je jedan veliki i zahtjevan objekat, objekat koji se pravi sedam godina, ali imamo sreću da je ugledao svjetlo dana i da je dat na korištenje onima zbog kojih je i napravljen, zbog djece. Bilo koji obrazovni objekat, bilo gdje u Bosni i Hercegovini treba da predstavlja veliko slavlje i zadovoljstvo. Znači ovo nije samo sretan dan za Stari Ilijaš, za Ilijaš i Kanton Sarajevo nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu i nadam se da će biti i pameti i razumijevanja da ovakvih objekata bude što više“, rekao je u razgovoru za Radio Ilijaš Damir Mašić.

Budući da je projekt izgradnje i opremanja Osnovne škole „Stari Ilijaš“, trajao sedam godina, posebno zadovoljstvo zbog završetka radova i otvaranja škole pokazao je Safet Kešo, koji je u periodu početka izgradnje škole vršio funkciju Ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo.

„Kao tadašnji kantonalni ministar imao sam zadovoljstvo i sreću da faktički učestvujem u kreiranju cijele priče o ovoj školi. Bio sam potpuno uvjeren da činimo pravu stvar s obzirom na cijelu priču o Ilijašu, strukturi stanovništva i činjenici da mnoga djeca putuju daleko do škole,a znam da je ovo jedno perspektivno područje gdje djeca postižu dobre rezultate i u najmanju ruku, iz duga prema njihovim roditeljima,prema sudbini Ilijaša i stanovništva koje sada živi u Ilijašu bili smo dužni da učinimo te napore i krenemo sa izgradnjom škole“, kazao je Kešo.

Učenici i njihovi roditelji nisu krili oduševljenje i radost zbog otvaranja nove škole. Smatraju da će njihova djeca imati odlične uslove za učenje i rad, a djeca su neizmjerno sretna što će svoje školske dane provesti u novim učionicama i klupama.

U okviru programa otvaranja škole priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, koji su izveli učenici ove škole, te posebni gosti Hor Preporod Ilijaš i Armin Muzaferija.

Nakon programa, zvanice su pristupile svečanom presijecanju vrpce čime je škola simbolično otvorena. Svi prisutni su obišli i učionice škole, te se počastili ukusnim jelima koje su pripremile članice Udruženja žena “Zlatne ruke“ iz Ilijaša.

Tekst i slike : Enisa Mešetović

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba