Previous Next

Općina podržala projekat OŠ Srednje “Pridruži nam se i daruj”

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu učenike OŠ "Srednje" Almina Delića, Ajnu Delić i Šejmu Nertljak, te predsjednicu udruženja Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe diem” Elmu Glamoč. Povod sastanka je podrška u realizaciji projekta prikupljanja finansijskih sredstava za adaptaciju podova u učionicama OŠ “Srednje”.

Učenici su načelniku predstavili projekat i naglasili kako vjeruju da i mali doprinos može pomoći u rješavanju problema i olakšavanja uslova školovanja i rada.

- Uslovi u kojima se školujemo su iz godine u godinu sve bolji, sve više opreme imamo, tehnologije, novo grijanje i mnogo drugih stvari koje čine školu jednim lijepim i ugodnim mjestom za razvoj nas djece. Na tome smo zahvalni i vama kao načelniku Općine Ilijaš koji ste brojne investicijske projekte i podržali.
Razmišljali smo i shvatili da možemo pokušati ponovno uključiti cijelu zajednicu te da i mi sami damo doprinos našoj školi. Podovi u pojedinim učionicama su prestari, stari su čak 44 godine. Postoji sigurnosni i zdravstveni rizik za nas učenike ali i sve uposlenike, rekao je učenik Almin Delić.

- Znate da je osnovna škola Srednje skoro jedini objekat od javnog značaja u ovom ruralnom dijelu općine koji je udaljen 30 km od grada Sarajeva i 25 km od sjedišta općine i grada Ilijaša. Kao takav, učenici, udruženja, klubovi i lokalno stanovništvo školski objekat koriste za sportske, kulturne i zabavne aktivnosti.
Naša direktorica je u ime škole potpisala Memorandum o zajedničkom djelovanju na prikupljanju finansijskih sredstava za adaptaciju podova u učionicama sa Omladinskom organizacijom “Iskoristi dan – Carpe diem”. Otvorili smo namjenske račune za uplate. Također, otvorili smo i devizni račun te pozvali sve one koji su ovu školu prije pohađali da nas podrže. Nadalje, direktno smo pozvali sve firme koje posluju na području općine Ilijaš da nam daju podršku. U medijima smo objavili poziv kao i na našim zvaničnim stranicama, kazala je učenica Ajna Delić.

- Neka novčana podrška je već pristigla, i dalje vrijedno radimo na zagovaranju i ostvarenju cilja. Očekujemo još pomoći od firmi. Budući da ste vi fokusirani na mlade, na stvaranje boljih uslova za sve, željeli smo i vama predstaviti našu akciju “Rekonstrukcija podnih obloga” i pozvati vas da nas podržite, zaključila je učenica Šejma Neretljak.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je učenicima na angažovanju i iskazao svoju podršku.

- Škola u Srednjem je prepoznatljiva po aktivizmu i uvijek me impresionira želja i proaktivnost učenika i menadžmenta ove škole da poboljšaju uslove za boravak i učenje. Ovaj projekat je važan, pored toga što će doprinijeti sigurnijem i adekvatnijem prostoru, što se na ovaj način formiraju ličnosti koje razumiju da svojim aktivizmom mogu mnogo toga riješiti. Vjerujem da su učenici kroz ovu akciju potakli i druge aktere u lokalnoj zajednici da podrže ovaj projekat, da budemo udruženi i to je ono što predstavlja sinergiju onoga što zaista treba ovom društvu. Čestitam vrijednim i aktivnim učenicima i zaista vjerujem da će uspješno realizovati ovu akciju.

- Jako nam je važno što učenici kroz ovakve aktivnosti uče da svojim trudom, zalaganjem i aktivizmom mogu postići velike stvari, ali i ojačati svoje kompetencije i sposobnosti. Naravno, želimo se zahvaliti općinskom načelniku Akifu Fazliću, koji je prihvatio našu molbu za sastankom i obećao podršku u realizaciji ove akcije,” kazala je predsjednicu udruženja Elma Glamoč.

Donirati mogu svi na broj žiroračuna: 1341191130000353, odnosno za devizne uplate BA391341191200202842, SWIFT kod: IKBZBA2X, otvoreni u ASA banci, sa naznakom “rekonstrukcija podnih obloga”. Računi su namijenjeni isključivo za ovu svrhu. U svakom trenutku može se dobiti izvještaj o realizovanim aktivnostima i utrošenim sredstvima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba