Previous Next

Obilježena 27. godišnjica pogibije heroja Hašima Spahića

616408e6f396eIlijaški komandant, major Hašim Spahić i član Komande 1. Korpusa Armije BiH, kapetan Šemso Baručija, poginuli su na Moševićkom brdu 11. oktobra 1994. godine, dok su tokom žestokih borbi bili na prvim odbrambenim linijama.  Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Općine Ilijaš organizovala je i ove godine manifestaciju sjećanja na mjestu pogibije na Moševićkom brdu.

Program je počeo polaganjem cvijeća i učenjem Ya sina na centralnom spomen – obilježju u Brezi gdje su brojne delegacije odale počast i položile cvijeće na mezar rahmetli Hašima Spahića

Organizator obilježavanja godišnjice pogibije majora Hašima Spahića, JOB “Unija veterana“ Općine Ilijaš i ove godine se potrudila da 11. oktobar bude obilježen dostojanstveno, te ni loš put ni kiša nisu spriječili pohod herojskim stazama, po kojima su nekad hodili i borili se najhrabriji sinovi Bosne.

Predsjednik “Unije veterana“ Općine Ilijaš Sidik Bečirević govorio je više o značaju i organizaciji godišnjice, koja je ove godine trajala četiri dana, počevši u petak akdemijom i projekcijom filma “Hašim – put u nezaborav” autora Avde Huseinovića, nastavljena sportskim aktivnostima oba dana vikenda, a centralni događaj je posjeta Moševićkom brdu na dan pogibije.

- JOB “Unija veterana” i Koordinacija boračkih udruženja uz podršku Općine Ilijaši Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastoji da otrgne od zaborava ne samo rahmetli Hašima i Šemsu, koji su na današnji dan poginuli, nego sve borce koji su poginuli i dali svoj život za odbranu domovine, kazao je Bečirević.

Prošlo je 27 godina nakon herojske smrti,  ime Hašima Spahića nosi osnovna škola u Ilijašu i jedna od glavnih ulica grada.

Na važnost sjećanja na lik i djelo Hašima Spahića podsjetio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

- Tačno je 27 godina otkad je Hašim Spahić položio život za Bosnu i Hercegovinu. Želimo da sve ono što se dešavalo i karakter, djelo, patriotizam Hašima Spahića prenesemo budućim generacijama. Građani općine Ilijaš mnogo su preživjeli, bili prognani i protjerani. Naša najveća šehidska mezarja nalaze se izvan općine Ilijaš. Borili smo se kao raseljeni lica, ali organizovani, imali smo svoju brigade i doprinijeli na taj način odbrani domovine. Moramo uvijek odati čast, pijetet komandantu Hašimu Spahiću, koji je dao život u borbi kao komandant operativne grupe. On našem društvu može biti uzor i inspiracija, imao sam sreću da ga poznajem, običan, skroman čovjek koji u najtežem trenutku iskaže sve vrline, hrabrost bosanskog čovjeka, sposobnost, odgovornost, sve to pokaže na jedan epski način-dolazak ovdje i pokušaj odbrane ovog prostora i ode u nezaborav. Mi treba da ostavimo materijalne dokaze o tome, bit će to priča o našem komandantu, o jednoj legendi koja ostaje iza nas, kazao je Fazlić.

O svojim sjećanjima na period rata i herojskom liku Hašima Spahića govorio je i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Visoko Fikret Provalić.

- Mislim da nam je trajna obaveza da se posebno sjećamo ovog čovjeka, ponosan sam na to što sam ga poznavao, veliki komandant, veliki čovjek, . Sjećam se tog perioda kada ovdje nije bilo drveće nego otvoren prostor, gdje je bilo grotlo rata, u takvim uslovima stao je na čelo složene heterogene operativne grupe. Nije imao dovoljnu podršku od strane komande i proizvod toga je njegova pogibija, njega i Šemse Baručije, naveo je Provalić.

Major Hašim Spahić je dao veliki doprinos u organiziranju ilijaškog stanovništva u otporu protiv agresora i doprinos u formiranju 126 Ilijaške brigade. O borbama na ovom dijelu ratišta i liku i djelu Hašima Spahića govorio je  komandant ilijaške brigade Enes Durak.

- Hašim je bio veliki čovjek, veliki borac, oficir, veliki patriota. Bio je neko ko je pokušavao i nadljudskim naporima organizovao ljude za nadolazeća dešavanja. Da nije bilo Hašima i inih “hašima” i nas, Ilijaš bi bio druga Srebrenica. On je sebe posvetio i podredio borbi za Bosnu i Hercegovinu. Bila je ovo razuđena linija, zona odgovornosti. Nerazumijevanje je bilo prisutno za zonu odgovornosti Čemerske planine i ovog kraja. Zbog činjenice da je bio jako svjestan šta je Čemerska planina i njene strateške važnosti doveo se u poziciju da on kao komandant operativne grupe dođe da vraća liniju, a to nije normalna praksa. Hvala mu na svemu što je radio i oplemenio mene kao čovjeka, ne smijemo to zaboraviti i nadam se da će nas sljedeće godine biti ovdje više, poručio je Durak.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba