Previous Next

Obilježen Dan šehida: Časni i hrabri šehidi moraju biti primjer generacijama koje dolaze

Prisjećanjem na najhrabrije sinove, obilaskom mezarja i učenjem jasina u Ilijašu je obilježen Dan šehida. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Općina Ilijaš upriliči su program obilježavanja ovog izuzetno značajnog dana. Na centralnom spomen obilježju u Ilijašu cvijeće su položile brojne delegacije među njima je bio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić, te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević. Delegacije su obišli i šehitluke u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ovo dan kada se obilaze mezarluci, te da na taj način čuvamo od zaborava žrtvu koju su oni dali. "Naši šehidi pripadaju generaciji koja je napravila ono što ni jedna generacija Bošnjaka ranije nije. Oni su doprinijeli da danas imamo svoju državu. Oni su tu državu odbranili i dali nam šansu i perspektivu da danas živimo. Zbog toga je naša obaveza prema njima velika" kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić ističe da je posjeta mezarlucima, učenje Yasina i Fatihe, minimalno što možemo danas učiniti za naše šehide. "Po prirodi na neke riječi naviknemo, ne razmišljamo o njihovoj težini, važnosti i značenju. Želim napomenuti da je šehid svjedok dobrote i samožrtvovanja za vjeru i domovinu. Riječ šehid ima toliku veličinu i značenje koju svi moramo poštovati. Haram je da zaboravimo da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama, dali sve što su imali svoju mladost, svoju krv i svoj život. Svaki šehidski nišan nosi jaku poruku sa sobom, da budemo dostojni žrtve i onog što su oni bili, jer ova sloboda je skupo plaćena" rekao je Zildžić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba